Március 15-ei rendezvények Kolozsváron és Kolozs megyében
Vissza

Március 15-ei rendezvények Kolozsváron és Kolozs megyében

A hagyományos március 15-i megemlékezést az RMDSZ Kolozsvári Szervezete, a kolozsvári civil szervezetek, a kolozsvári iskolák, egyetemek, a kolozsvári ifjúság és a történelmi magyar egyházak összefogásával szervezik meg idén is Kolozsváron. A program pénteken 11.15 órától ünnepi felvonulással kezdődik a Protestáns Teológiai Intézet épületétől. 12 órakor ökumenikus istentisztelet kezdődik a Szentháromság (Piarista) templomban, majd 13.20 órától a Biasini szálló elé várják az érdeklődőket. A rendezvénysorozatot 17 órakor Mátyás király szülőháza előtt a Kolozs Megyei Diáktanács által szervezett megemlékezés, a 18 órakor pedig Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusa által szervezett kulturális műsor zárja a Kolozsvári Állami Magyar Színházban.

Március 14-én, csütörtökön 10 órakor Tudománynépszerűsítő minikonferencia kezdődik 1848? 1848! Történészek a magyar forradalomról és szabadságharcról címmel a Babeș-Bolyai Tudományegyetem, Akadémiai Klubjában (E. de Martonne / Színház utca 1. szám). 11 órakor Márciusi Ifjak szava címmel szerveznek szavalóversenyt a kolozsvári és Kolozs megyei középiskolások számára a Heltai Gáspár Könyvtári Alapítvány székhelyén. 18 órakor levetítik a Magyarok Romániában 5. részét a Sapientia Egyetem tordai úti dísztermében. 19 órakor kokárdakészítés kezdődik az Országos Dávid Ferenc Ifjúsági Egylet irodájában.

Március 15-én, pénteken 9.30 órakor történelmi játszóházat szerveznek az Onisifor Ghibu Elméleti Líceumban. 10 órától gyülekeznek a Protestáns Teológia Intézet előtt azok, aki részt szeretnének venni a 11.15 órakor induló zászlós ünnepi felvonuláson a Szentháromság (Piarista) templomig. Útközben a Bem emléktáblát is megkoszorúzzák. Útvonal: Protestáns Teológiai Intézet (Bocskai tér) – Bocskai tér – Deák Ferenc utca – a Bem József emléktábla megkoszorúzása – Fő tér (keleti oldal) – Egyetem utca (teljesen) – Szentháromság (Piarista) templom 12 órakor ökumenikus ünnepség kezdődik a Szentháromság (Piarista) templomban,12.45 órakor az ünneplők felvonulnak az egykori Biasini szállóhoz. 13.20 órakor díszünnepséget tartanak a hősök emlékére, majd koszorúkat helyeznek el a Biasini szállónál. 17 órakor Mátyás szülőháza előtt megemlékezés kezdődik a Kolozs Megyei Magyar Diáktanács szervezésében. Ugyanekkor a Pilvax kávéházi hangulatot idézik fel az Ady szövegekre épülő versszínházzal a Blériot kávézóban. 18 órakor kulturális műsor kezdődik a Kolozsvári Állami Magyar Színházban, a műsor főszervezője Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusa

Idén is lehetőség nyílik a koszorúmegváltásra magánszemélyek és szervezetek számára egyaránt. A befolyó adományokat a Providenţa – Gondviselés – Fürsorge Egyesület sérült felnőtteket támogató, Vár utcai nappali foglalkoztató-központ számára ajánlják fel. A koszorút megváltani banki utalással vagy a helyszínen (Biasini szálló), készpénzzel lehet. Banki utalás esetén kérjük, hogy az utalásról szóló kivonatot küldjék el kolozsvar@rmdsz.ro címre, vagy mutassák fel a helyszínen, az adománygyűjtő dobozt kezelő önkénteseknek.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Újból megnyílt az auschwitzi múzeum
Koronavírus - Ehalasztották a ...
Újraválasztották Asztalos Csabát az ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ