Március 15 - Dăncilă: „összekötni” a románokat és a magyarokat
Vissza

Március 15 - Dăncilă: „összekötni” a románokat és a magyarokat

Viorica Dăncilă miniszterelnök a magyarok nemzeti ünnepe alkalmából megfogalmazott üzenetében kijelentette: elérkezett a hangsúlyváltás pillanata, és ideje azokra a dolgokra fektetni a hangsúlyt, amelyek összekötik a románokat és a magyarokat, amelyek segítik az emberi és kulturális kapcsolatokat, a közös európai perspektívát, a két népet jellemző hagyományok és szokások felmutatását.

Viorica Dăncilă arról beszélt, a világ magyarságának az ünnepe jó alkalom a romániai magyarságnak, és annak a jó együttélésnek a megünneplésére, amelyet az utóbbi évtizedekben sikerült kialakítani Romániában. A miniszterelnök szívélyes üdvözletét küldte magyar honfitársainak, és köszöntötte őket annak a történelmi pillanatnak a 170. évfordulóján, amikor a magyar forradalmárok csatlakoztak az európai nemzeti felszabadulási mozgalmakhoz. 

Nyomatékosította: a mai Európában az etnikumok és a kultúrák közötti különbségek a kölcsönös megértés és tisztelet forrásai kell hogy legyenek. Ezért Románia az "egység a sokszínűségben" európai elvet vallja, és elkötelezetten támogatja mind az etnikai identitás szabad kinyilvánítását, mind a nyelvi, kulturális örökségi önazonossági elemek ápolását. Ebbéli igyekezetében pedig a magyar társadalmi és kulturális szervezetekre alapoz. 

A miniszterelnök megemlítette: a román centenáriumi év az egész romániai társadalom számára rendkívül fontos. Hangsúlyozta, hogy a nemzeti kisebbségek hozzájárultak az ország közös kulturális örökségéhez, valamint a modern román állam megerősödéséhez. 

„A román kormány számít az ország minden állampolgára közös erőfeszítésére, hogy együtt sikerüljön felépíteni azt az országot, amelyben élni szeretnénk" - fogalmazott március 15-i üzenetében Viorica Dăncilă, Románia miniszterelnöke, aki egyben kellemes ünnepet kívánt a romániai magyaroknak.

Liviu Dragnea az "egység és szolidaritás üzenetét" küldte a romániai magyarságnak március 15-e alkalmából. „A nemzetiségek közötti békés együttélés és a kölcsönös tisztelet mindig is fontos viszonyítási pont volt a román társadalom fejlődésében, és annak is kell maradnia. Az elmúlt száz évben Románia állampolgárai, nemzetiségtől függetlenül közös megpróbáltatásokon estek át, ugyanakkor a szabadság, a demokrácia és a jólét iránti vágyuk is közös volt. A legjobbakat kívánom minden Romániában élő magyarnak!" - írta Facebook-bejegyzésében a PSD elnöke.

EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

VIDEÓ - A Szentegyházi ...
A fehér sport hírei: Cincinnati és ...
Ingyenes vizsgálatokat végez a városi ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ