Máramaros megye: pirosas bányavíz ömlött a Láposba
Vissza

Máramaros megye: pirosas bányavíz ömlött a Láposba

Baleset okozta szennyezés történt Máramaros megyében: bányavíz ömlött a Lápos folyóba kedd reggel, ugyanakkor egy megyei utat 400 méter hosszan elöntött a pirosas színű víz.

Fotó: illusztráció/Digi24.ro

A Máramaros megyei prefektúra közleménye szerint a helyszínre érkeztek a katonai tűzoltóság, a Környezetvédelmi Őrség, a megyei vízgazdálkodási rendszer és a bánya emberei, akik együtt dolgoznak azon, hogy eltereljék a bányavizet, és megvédjék a közelben található háztartásokat a szennyezéstől.

A közlemény szerint kedd reggel nagy zajt hallottak az erzsébetbányai bánya Breiner galériájában, majd kiöntött a bányavíz. A helyszínre érkezett csapatok haszongépjárművekkel próbálják elterelni a bányavizet, és megvédeni a közeli háztartásokat. Ugyanakkor dolgoznak a bányavíz hordalékának eltávolításán is. A galériából kiöntött víz pirosas színű, a környező lelőhelyeken található fémekre jellemzően. A megyei utat 400 méter hosszan mosta át a bányavíz.

A megyei kormánymegbízott hivatala hangsúlyozza: a kiömlő víz mennyisége egyre csökken, a mentőcsapatok szerint a Lápos folyó halállományában nem okozott kárt a szennyezés.

„A környezetvédelmi szakemberek vízmintákat vettek a vízminőség megállapítására. A térséget folyamatos megfigyelés alatt tartják a katonai tűzoltók és a katasztrófavédők. Ugyanakkor a Lápos folyót Erzsébetbányától folyásirányban lefelé, a Szamosba ömlésig folyamatosan figyeljük, és rendszeres időközönként vízmintát veszünk belőle, amelyet laborban vizsgálunk. A Máramaros Megyei Katasztrófavédelmi Bizottság rendkívüli ülésen rendelte el a nagybányai bányavállalat és a bánya vezetőségének összehívását, hogy az érintett galériát újra biztonságossá tegyék” – áll a prefektúra közleményében.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Bukarestben és az erdélyi megyékben ...
Felmentette első fokon a bukaresti ...
Koronavírusos beteg Medgyesen – ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ