Már három tojást rejt a magyarfenesi gólyafészek
Vissza

Már három tojást rejt a magyarfenesi gólyafészek

Amióta utoljára belestünk a magyarfenesi gólyalakba az immár hangot is közvetítő webkamera (clujbird.ro) segítségével, igencsak felgyorsultak az események az Apáthy István Egyesület által bekamerázott fészekben. Április elsejei lapszámunkban még csak arról számolhattunk be, hogy egy nappal korábban megérkezett az első gólya a fészekbe, aki a jelek szerint Leske, ám azóta már nemcsak kiegészült a gólyacsalád, de már három tojást őriznek a magasító állványra helyezett fészekben.

Április 2-án, nagypéntek délután a tojó, Leske párt fogadott maga mellé a magyarfenesi fészekbe; a honlap működtetői szerint több jel arra utal, hogy Miska érkezett haza. 

A honlapon olvasható rövid beszámoló szerint már egy nappal korábban, Leske idei első magyarfenesi napján is megjelent egy gólya a közelben, de a tojó elzavarta. A látogató előbb a római katolikus templom tornyán a keresztről, majd a szomszédos ház kéményéről szemlélte a fészket, de aztán belátta, hogy nincs esélye Leskénél, és hosszas körözés után tovarepült kelet felé. 

A múlt pénteken érkezett gólya szeme körüli fekete folt a Miskáéhoz hasonlít – írta a clujbird.ro –, az idei hím gólya csőre azonban mintha élénkebb színű lenne, mint amilyen Miskáé volt (aki tavaly április 5-én, tavalyelőtt pedig április 3-án érkezett). Annyi bizonyos, hogy Leske bizalma teljes volt az érkező iránt: a délután folyamán többször is párzottak.

A gólyák hamarosan nekifogtak a fészek tatarozásához is, majd április 9-én, pénteken hajnalban Leske letojta az idei első tojását; éjfél után nyolc perccel még nem volt tojás a fészken, aztán 16 perccel később már ott díszelgett a két álló gólya lába mellett. 

A gólyapár az elmúlt napokban felváltva rá-ráült a tojásra, de a tényleges kotlást még nem kezdték el: minden bizonnyal várják, hogy kerüljön több tojás a fészekbe. A tojók általában kétnaponként szoktak lerakni egy-egy újabb tojást, s ma, amikor belestünk a fészek életébe, már tényleg három tojásra ügyelt a gólyapár.

A kamera működtetői szerint egyébként – akik ötödik éve figyelik a kamerán keresztül is a gólyafészket – az idei első tojás két nappal hamarabb jött, mint a tavalyi, de négy nappal később, mint a 2019-es első. Amióta a fészek be lett kamerázva, 2018-ban került legkorábban az első tojás a fészekbe, április elsején. Tavaly a gólyapár négy tojást költött ki.


EZ ÉRDEKELHETI
ÉLETMÓD ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Emancipáció húsz lejre
Kovácsházi István vendégszereplésével ...
„Nincs a világon semmi, amit magyarul ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ