Már csak néhány lépés az Egyesült Királyság kilépése az EU-ból (FRISSÍTVE)
Vissza

Már csak néhány lépés az Egyesült Királyság kilépése az EU-ból (FRISSÍTVE)

A Brexit után is bennmaradó európai uniós tagországok vezetői Brüsszelben néhány perccel ezelőtt aláírták a megállapodást a brit EU-tagság megszűnésének feltételrendszeréről, valamint a politikai nyilatkozatot a jövőbeli kapcsolatokról.

A jóváhagyás várható volt, mivel előző nap Gibraltár kérdésének megoldásával elhárult az utolsó probléma is. A két dokumentumot Theresa May brit kormányfőnek is alá kell írnia.

Macron: le kell vonni a brit kilépés minden tanulságát

A csúcstalálkozó jó alkalom arra, hogy az EU levonja a brit kilépés minden tanulságát, egyebek mellett azt, hogy az uniónak vannak törékeny pontjai - jelentette ki Emmanuel Macron francia elnök Brüsszelben, a brit uniós tagság megszűnése dokumentumainak aláírására összehívott soron kívüli uniós csúcsra érkezve vasárnap.

A francia elnök hangsúlyozta, "ez egy súlyos pillanat az Európai Unió számára", a brit kilépés ugyanis azt mutatja, hogy van min javítani."Az EU-nak reformra, átalakításra van szüksége" - húzta alá. Ezt fogja szem előtt tartani a tavasszal esedékes európai parlamenti választások esetén is - tette hozzá.A csúcstalálkozónak a tiszteletet és a méltóságot kell mutatnia, valamint az unió egységét. "Nem ünnep ez, se nem gyász" - fogalmazott a francia elnök. El kell fogadni egy szabad és független nép döntését - hangsúlyozta.Macron szerint a megállapodás jól előkészített, de még tökéletesíthető dokumentum, amelyet támogatni fog aláírásával annak reményében, hogy az Egyesült Királysággal fennmarad a korábbi szoros kapcsolat.

Juncker: tragédia Nagy-Britannia kilépése

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke az EU-csúcs megkezdése előtt annak a véleményének adott hangot, hogy sikerült tető alá hozni a lehető legjobb megállapodást, de nincs ok örömre, szomorú pillanat, tragédia az Egyesült Királyság távozása az Európai Unióból - jelentette ki."Szomorú nap a mai. Nincs ok örömre vagy ünneplésre, Nagy-Britannia kilépése szomorú pillanat, tragédia" - mondta Juncker.Újságírói kérdésre válaszolva hangsúlyozta, hogy akkor sem tárgyalható alapjaiban újra a brit EU-tagság megszűnésének feltételrendszeréről szóló megállapodás, ha a londoni parlament végül nem fogadja el.„Barátok maradunk”

Michel Barnier uniós Brexit-ügyi főtárgyaló kijelentette, az Európai Unió és az azt elhagyó Nagy-Britannia a szükséges dokumentumok aláírását követően is barátok és szoros partnerek maradnak.Aláhúzta, az első fázis megtörtént, most pedig eljött az ideje, hogy mindenki vállalja felelősségét, ugyanis az előkészítő tárgyalások nagyon nehezek és összetettek voltak. Barnier hozzátette, a megbeszélések folyamán az EU sosem az Egyesült Királyság ellen, mindig a legjobb közös megoldás érdekében tárgyalt.Rutte: elfogadható a megállapodás

Mark Rutte holland miniszterelnök szerint a megállapodásokban foglaltak kedvező feltételeket rögzít úgy az Európai Unió számára, mint az Egyesült Királyságnak."Noha nagyon ellenzem Nagy-Britannia kiválását, ez egy elfogadható megállapodás annak feltételrendszeréről" - fogalmazott. Hozzátette, a dokumentum azért is elfogadható, mert általa egyik fél sem kerül ki győztesen. "A kilépéssel ugyanis mindenki veszít" - húzta alá.Az aláírásra váró szöveg ugyanakkor a lehető legkiegyensúlyozottabb, mert tartalmazza a kilépést akarók minden követelését úgy, hogy megtartja a kapcsolatokból adódó előnyöket egyaránt - tette hozzá Rutte.A Brexit-feltételeket tartalmazó 585 oldalas dokumentumról és a majdani kapcsolatok keretrendszerét felvázoló 26 oldalas politikai deklarációról december második hetében szavaz a brit parlament.

May: megszületett a lehető legjobb és egyben az egyetlen lehetséges megállapodás

Megszületett a lehető legjobb és egyúttal az egyetlen lehetséges megállapodás az Egyesült Királyság európai uniós kiválásának feltételrendszeréről - jelentette ki a brit miniszterelnök a vasárnapi rendkívüli brüsszeli EU-csúcs után.
Sajtótájékoztatóján Theresa May kizárta a kérdés újratárgyalásának lehetőségét, és ismételten hangsúlyozta, hogy nem fognak második népszavazást kiírni az ország EU-tagságáról."Ez a lehetséges legjobb megállapodás, az egyetlen lehetséges megállapodás" - közölte a kormányfő, felszólítva a londoni törvényhozást a szerződés jóváhagyására.Kiemelte, hogy mint minden tárgyaláson, itt is kompromisszumokat kellett kötni, de jó kompromisszumok születtek, amelyek tiszteletben tartják a brit álláspontot.Hozzátette, a londoni parlament még karácsony előtt szavazni fog, és ez lesz az utóbbi évek legfontosabb voksolása."Ezen múlik majd, hogy együtt továbblépünk-e egy fényesebb jövő felé, vagy megnyitjuk a kaput a még nagyobb megosztottság és bizonytalanság előtt" - hangsúlyozta.May bejelentette, hogy szakértői elemzések közzétételével és nyilvános beszédekkel fog kampányolni az elfogadás mellett a következő hetekben.Leszögezte, hogy az Egyesült Királyság továbbra is "meleg, baráti kapcsolatban" marad a kontinens országaival, folytatódik a szoros biztonsági együttműködés is.Újságírói kérdésre válaszolva elmondta, noha tudja, hogy számos uniós vezető és sok honfitársa is így érez, ő a maga részéről nem szomorú országa kilépése miatt, inkább optimista, a brit állampolgárok akaratának pedig eleget kell tenni.Az európai uniós tagországok állam- és kormányfői a várakozásoknak megfelelően vasárnap aláírták az 585 oldalas, jogilag kötelező érvényű kiválási egyezményt és a jövőbeli kapcsolatrendszer körvonalait felvázoló, 26 oldalas politikai nyilatkozatot.A brit parlamenti szavazás kimenetele viszont közel sem egyértelmű, sőt egyelőre inkább az elutasítás tűnik valószínűbbnek.


EZ ÉRDEKELHETI
KÜLPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Dana Gârbovant jelölik igazságügyi ...
Külügyminiszteri nyilatkozat a ...
Kávéházakról, törzsasztalokról, ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • Haáz Sándor: A Kolozsvári Magyar Napok ...
  • Búcsú Rónai Istvántól
  • VIDEÓ - A Szentegyházi ...
  • Felavatták Dávid Ferencnek, az ...
  • Hangulatképek a Kós Károly ...