Már csak a gólya hiányzik a magyarfenesi fészekből
Vissza

Már csak a gólya hiányzik a magyarfenesi fészekből

Egyelőre nem jelentkezett be magyarfenesi „lakásába” a több éve visszajáró gólyapár, Miska és Leske, de más gólya sem jelezte igényét az összkomfortos, azaz magasító fészekállványra helyezett – ez segít megelőzni a kirepülő fiókák ütközését az elektromos vezetékekkel – fészekre. Pedig néhány napja már az új webkamera is helyére került az Electrica vállalat segítségével, amely, mint azt a kamerát 2017 márciusa óta működtető Apáthy István Egyesület képviselői korábban beharangozták, immár nemcsak képet, hanem hangot is közvetít.

Borítókép: Ilyen csodaszép kilátás vár a magyarfenesi gólyákra – a képbe „belelóg” az újonnan felszerelt kamera (fotó: clujbird.ro)

A villanyoszlopon különben 1998 óta van gólyafészek; az utóbbi években legkorábban március 15-én, legkésőbb március utolsó napjaiban érkeztek vissza a lakói. Szerencsére idén nem siették el a hazaérkezést, így a gólyakedvelők nem maradtak le semmiről – az új kamerát csak 24-én sikerült felszerelni –, de most már igazán jöhetnének…

Jelenleg, aki rákattint a clujbird.ro oldalon közvetítő kamerára, a fészek oldalában lakó házi verebek és seregélyek sürgés-forgását láthatja, ugyanakkor nem árt bekapcsolni a hangszórókat, hiszen – gólya hiányában – a csendes vidéki élet megnyugatató hangjai várják a látogatókat: madárcsicsergés, távoli kutyaugatás, kakaskukorékolás…  A tapasztaltabbak – és szerencsésebbek – széncinke, hamvas küllő, énekes rigó, fekete rigó stb. énekét is megkülönböztethetik, miközben a gólyák érkezésére várnak – ez utóbbi esemény most már tényleg csak napok kérdése kellene, hogy legyen, hiszen már láttak gólyákat a falu határában.

Aki pedig már nagyon nem győzi várni a magyarfenesi gólyákat, időnként rápillanathat a Milvus csoport által immár több mint tíz éve működtetett sáromberki kamerákra is. Ott a két fészekből az egyiket foglalták el eddig a gólyák, mégpedig a 2-es számú kamera által megfigyeltet. Az első gólya március 20-án szállt le, párja 24-én érkezett, és már neki is fogtak a fészek „tatarozásához”, így nemsokára már az első tojás is megjelenhet benne.

Tavaly március 26-án szállt le az első gólya a magyarfenesi fészekre, társa április 5-én érkezett. Az első tojást április 12-én rakta le a tojó. A pár négy kisgólyát költött, az első május 15-én, az utolsó 18-án kelt ki. A legbátrabb fióka július 15-én repült ki a fészekből. A kicsik augusztus 3-án töltötték az első éjszakát a fészken kívül, majd három nap múlva végleg elhagyták a fészket. A szülők még egy ideig vissza-vissza tértek, a kamera utoljára augusztus 23-án „látta” őket, mielőtt Afrikába indultak volna.

EZ ÉRDEKELHETI
ÉLETMÓD ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Ha látja Molnár Beátát, hívja a ...
Felerősödött a munkaerő-ingadozás, ...
Háborús sebek és történelmi helyek ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ