Május 26-ára népszavazást ír ki Iohannis
Vissza

Május 26-ára népszavazást ír ki Iohannis

Bejelentette Klaus Iohannis államelnök, hogy május 26-ára, az európai parlamenti választás napjára népszavazást ír ki az igazságszolgáltatásról. Az elnök nem árulta el, hogy konkrétan milyen kérdésről kell véleményt mondaniuk az állampolgároknak, csak annyit közölt, hogy országos jelentőségű témát vet fel.

Az elnök élesen bírálta a kormányt, amely - mint mondta - ismét sürgősségi kormányrendelettel akarja módosítani a büntetőtörvénykönyvet és a büntetőeljárási törvénykönyvet. Iohannis szerint a szociálliberális kormány minden határt túllépett és saját érdekében akarja felhasználni az igazságszolgáltatást. Hozzátette, a kormánynak nincs joga elfogadni a módosításokat addig, amíg a választópolgárok nem fejtik ki véleményüket. Korábban olyan hírek jelentek meg, hogy a kormány már a héten elfogadni készül a vitatott rendeletet, vélhetően ezzel magyarázható Iohannis bejelentésének időzítése.  Iohannis már két évvel ezelőtt felvetette egy ilyen népszavazás kiírásának a lehetőségét, azóta csak fenyegetőzött vele, most viszont valóban kiírja.

Iohannis szerint a PSD megrohamozta az igazságszolgáltatást, ezt már nem lehet tovább tűrni - hangoztatta az elnök, aki szerint a fő kormánypárt „arcátlansága” túllépett minden határt. Úgy vélte, hogy a gyakori sürgősségi kormányrendeletek elfogadása sérti az alkotmány szellemét, de a hatalmi ágak közötti egyensúlyt is felborítja. Iohannis a „demokrácia balesetének” nevezte a mostani kormányt, amely ezzel a magatartásával meghiúsít minden alkotmányossági normakontrollt, hiszen lehetetlen ellenőrizni, hogy alkotmányosak-e a sürgősségi kormányrendeletek. Dilettánsnak nevezte a kormányt, és felszólította, hogy vessen véget az igazságszolgáltatás folyamatos megostromolásának.

Úgy vélte, meg kell értenie, hogy az igazságszolgáltatást nem állíthatja saját szolgálatába és nem rendelkezhet fölötte kénye-kedve szerint. Felidézte, hogy az állampolgárok utcára vonultak a független igazságszolgáltatás védelmében az elmúlt években többször is, és az ő álláspontjukat nem hagyhatja figyelmen kívül a kabinet. Úgy vélte, hagyni kell, hogy az állampolgárok döntsenek ebben a kérdésben népszavazás keretében, és felszólított a kabinetet, hogy addig ne fogadjon el sürgősségi kormányrendeletet az igazságszolgáltatást szabályozó törvényekről. Felrótta a kormánynak, hogy fél a népszavazástól, szerinte ezt mutatja, hogy a kormány külön helyiségekben tervezi kialakítani a népszavazási választási körzeteket, elkülönítve azokat az európai parlamenti választási szavazó körzetektől.

Erről a kérdésről tegnap alakult parázs vita a kormányoldal és az ellenzék között, miután a PSD kampányfőnöke megerősítette, hogy külön szavazókörzeteket alakítanak ki. A döntés még nem született meg, erről a kormánynak kell határoznia, hiszen ő felel a választások és a népszavazások lebonyolításáért.

Már volt két ehhez hasonló népszavazás, mindkettőt Traian Băsescu volt elnök írta ki. Ilyen volt 2007-ben a választási rendszer megreformálásáról szóló népszavazás, amikor Băsescu gyakorlatilag félelnöki rendszert akarta bevezetni, sikertelenül. Az a népszavazás nem volt érvényes, hiszen 30 százalék alatti volt a részvétel az érvényességhez szükséges 50 százalék helyett. Băsescu a 2009-es elnökválasztással egy időben is referendumot írt ki az egykamarás parlament bevezetéséről, amely érvényes és eredményes is volt, de azt soha nem ültették gyakorlatba. A mostani népszavazás érvényességéhez már a 30 százalékos részvétel is elegendő, hiszen időközben módosították a referendumtörvény erre vonatkozó részét.


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Bukaresti pankráció
Mutass jó példát! Segíts az ...
Virtuális térbe költözik az Ember-Állat ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ