Májdaganatos betegek kezelésére alkalmazható roboton dolgoznak Kolozsváron
Vissza

Májdaganatos betegek kezelésére alkalmazható roboton dolgoznak Kolozsváron

Májdaganattal diagnosztizált betegek onkológiai-sebészeti kezelését végezné az a robot, amelynek fejlesztésén dolgozik két kolozsvári egyetem és más tudományos intézet munkatársa. Doina Pîslă, a kolozsvári Műegyetem professzora és a projekt koordinátora hétfőn elmondta: a cél a betegek túlélési esélyének növelése és a májdaganattal diagnosztizáltak életminőségének javítása.

– A kolozsvári Műegyetem a Iuliu Haţieganu Orvostudományi és Gyógyszerészeti Egyetemmel, valamint más  partnerintézményekkel együtt dolgozik az  Improve projekten, amelynek célja olyan robot létrehozása, amely a májdaganatos betegek onkológiai és sebészeti kezelését könnyítené meg.  Olyan robotról van szó, amely az imagisztikai-molekuláris diagnózissal diagnosztizált májrákos beteget műtét közben kezeli. A sebészeti módszereket átküldik a robotnak, amely orvosi ellenőrzés alatt elvégzi a kezelést – nyilatkozta Doina Pîslă.

A kolozsvári orvostudományi egyetem és a gasztroenterológiai intézet képviselője,  Nadin Al Hajjar  közölte: az ötlet a májrákosok esetében alkalmazandó komplex kezelés során fogalmazódott meg, mivel Romániában kevés donor, így a májátültetésre is csekély az esély, miközben a májbetegek száma nagyon nagy.  

– Robotokat alkalmazhatunk azon daganatok esetében, amelyeket sebészetileg nem távolíthatunk el, de megállíthatjuk a betegség terjedését minimálisan invazív módszert alkalmazva.  Ez a robot a műtéti eljárásokhoz nyújt laparoszkópiás segítséget. A máj állandó mozgásban van, ezért a robotnak elsősorban azt a nehéz feladatot kell megoldania, hogy igazodik a légzés eredményezte mozgásokhoz, miközben a tumorba bevezetjük az orvosságot vagy a radioaktív magocskákat – magyarázta Al Hajjar.

 Az Improve projekt megvalósítására 34 hónap áll a kutatók rendelkezésére, a munkálatok 2018 márciusában kezdődnek, a fejlesztls költségvetése 5,2 millió lej. 


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Figyelmeztetés: 12 kilométeres ...
Két hónap alatt több mint 350 elefánt ...
Életfogytiglanra ítéltek egy angol nőt, ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ