Magyarország a végsőkig kiáll a magyar iskolákért
Szijjártó: az a kötelességünk, hogy megvédjük a magyar embereket
Szijjártó: az a kötelességünk, hogy megvédjük a magyar embereket
Vissza

Magyarország a végsőkig kiáll a magyar iskolákért

Az a kötelességünk, hogy megvédjük a magyar embereket, éljenek Magyarországon, a határon túl vagy akár több ezer kilométerre – jelentette ki Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter hétfői budapesti sajtótájékoztatóján, amelyen kitért a marosvásárhelyi iskolaügyre, valamint az ukrán oktatási törvényre.

Szijjártó Péter beszámolt arról, hogy hétfőn egyeztetett Kelemen Hunorral, az RMDSZ elnökével és Jakubinyi György érsekkel a marosvásárhelyi katolikus iskola ügyében. Szerinte kétségkívül pozitívan kell értékelni a román kormányfő és a vezető román kormánypárt elnökének hozzáállását, intézkedéseit, de látni kell, ezek nyomán azt sikerült elérni, hogy a katolikus magyar iskola diákjai a jövőben is magyar iskolába járhatnak, de az iskola gyakorlatilag megszűnt. Ezt nyilván nem tekinthetik úgy, hogy akkor „ez az ügy most el van intézve” – mondta.

Hangsúlyozta: továbbra is minden erejükkel támogatják a marosvásárhelyi magyarokat abban, hogy a katolikus magyar iskola újraindulhasson. Ehhez folyamatosan megteszik a megfelelő jogi, közigazgatási javaslatokat az ottani magyarok és a katolikus egyház – tette hozzá Szijjártó Péter. A magyar iskola fennmaradásának kérdése kizárólag a román hatóságokon múlik – hangsúlyozta a miniszter. Jelezte, amíg a kérdés nem rendeződik véglegesen, Magyarország továbbra sem tudja támogatni Románia OECD-tagságát, és kitért arra is, hogy a kérdés az elmúlt évek valamennyi román-magyar kontaktusában napirenden szerepelt. A román fél nem az elmúlt napokban tudta meg, hogy ez a kérdés Magyarország számára fontos – szögezte le Szijjártó Péter.

Ugyanakkor kifejtette: továbbra is „szégyenteljesnek és gyalázatosnak” tartják a múlt kedden elfogadott új ukrán oktatási törvényt, amely az európai értékekkel és jogszabályokkal összeférhetetlen módon, drasztikusan korlátozza a kisebbségek, így a magyar nemzeti közösség hozzáférését az anyanyelvi oktatáshoz, gyakorlatilag ötödik osztálytól felfelé azt lehetetlenné teszi.

A tárcavezető közölte: telefonon egyeztetett Brenzovics Lászlóval, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnökével a további lépésekről az ukrán oktatási törvény ügyében. Bejelentette, a helyzetet ismertető és intézkedést sürgető levélben fordul az EBESZ főtitkárához, az EBESZ nemzeti kisebbségi főbiztosához és soros elnökéhez. Hasonló módon sürget intézkedést az ENSZ emberi jogi főbiztosánál, az ET főtitkáránál, valamint az unió szomszédságpolitikáért és csatlakozási tárgyalásokért felelős biztosánál. Rámutatott: minden nemzetközi intézményt fel kell használni annak érdekében, hogy a törvénymódosítás ne léphessen életbe. 
Megállapítása szerint nem tudják másként értelmezni ezt a helyzetet, mint, hogy Ukrajna hátba szúrta Magyarországot. Felidézte, Magyarország volt a leghangosabb támogatója az ukránok vízummentességének, elsők között ratifikálta a társulási megállapodást, és geopolitikai helyzetéből fakadóan némi rizikót is vállalva gázt szállított Ukrajnának, 2600 ukrán gyermek üdültetését biztosította, 600 millió forint értékben pedig humanitárius akciókat indított. 

Van abban is némi cinizmus, hogy ez a döntés, „éppen véletlenül” azután született meg, hogy a vízummentesség és a társulási megállapodás ügyében minden európai ratifikációs folyamat végment – közölte a miniszter. Szijjártó Péter hozzátette: a leghatározottabban lépnek fel nemzetközi diplomáciai csatornákon, és érvényben van az utasítás, hogy semmilyen nemzetközi szervezetben, semmilyen ukrán kezdeményezést, vagy Ukrajna számára fontos ügyet támogatni magyar diplomaták nem fognak. 

A külgazdasági és külügyminiszter tegnapra berendelte egyébként a minisztériumba Ukrajna Budapestre akkreditált nagykövetét is, mert személyesen is tájékoztatni kívánta arról, hogy „szégyennek és gyalázatnak” tartja az ukrán oktatási törvény módosítását. 


EZ ÉRDEKELHETI
KÜLPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

A külhoni románoknak üzent Johannis és ...
Pászkán Zsolt: Romániában szelektíven ...
Hosszú Katinka 400 méter vegyesen is ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ