Magyar szerzőket is díjazott a román írószövetség
Vissza

Magyar szerzőket is díjazott a román írószövetség

André Ferenc és Ferencz Imre költőket is díjazta a Romániai Írószövetség a hétfő délután megtartott éves gáláján. Az eseményen a tavaly megjelent legjobb alkotásokat, romániai írókat és költőket díjazták.

Az Írószövetség kisebbségi bizottságának – Markó Béla, elnök, Dagmar Maria Anoca, Slavomir Gvozdenovici, Ivan Kovaci, Karácsonyi Zsolt – javaslatára két romániai magyar költőt is elismerésben részesítettek. A debütdíjat André Ferenc, az első erdélyi slam poetry bajnokság győztese kapta, a tavaly, megjelent Szótagadó című, a Jelenkornál megjelent első kötetéért. A kisebbségi bizottság javaslatára díjazták továbbá Ferencz Imre költőt is, a Válogatott versek című kötetéért, valamint Zoran Vuxanovici szerb költő munkásságát.

A szervezet idén a fődíjat Andrei Pleşu írónak, filozófusnak ítélte oda, a legjobb prózakötetnek Gabriela Adameşteanu Fontana di Trevi című könyve bizonyult, a legjobb verseskötetért járó díjat pedig Ovidiu Genaru kapta La opt, gaura cheii şi alte patimi című könyvéért.

A hétfői gálán debütdíjat kapott még Irina Roxana Georgescu (Noţiuni elementare) és Mirel Taloş (Colecţionarul de nuduri), a Mircea Ciobanu elismerést Constantin Mateescu és Andrei Novac kapta, a legjobb fordításért járó díj George Volceanovhoz került (Shakespeare Lear király című drámájának fordításáért), a legjobb ifjúsági kötet díját Adina Rosetti érdemelte ki (Povestea kendamei pierdute).

A legjobb kritika-, esszé- és irodalomtörténeti kötetért járó elismerést Horia Roman Patapievici kapta Două eseuri despre paradis şi o încheiere című könyvéért, különdíjat Vintilă Mihăilescu (Etnogeneză şi ţuică) és Ioan T. Morar (Şapte ani în Provence) vehetett át.


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Európai Filmdíjak – A kedvenc a ...
Acapulco, a kövek városa
Iskola a tengeren túl

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ