Magyar rendezők filmjei a bukaresti Docuart Fesztiválon
Vissza

Magyar rendezők filmjei a bukaresti Docuart Fesztiválon

Romániai dokumentumfilmek, megbeszélések, mesterkurzusok, de fényképkiállítások is bekerültek a bukaresti Docuart Fesztivál programjába. A november 6–11. között zajló filmes rendezvényen több magyar rendező alkotását vetítik, versenyszekcióban és versenyen kívül egyaránt. A hetedik alkalommal szervezett fesztiválon számos olyan eseményre is sor kerül, amelyen a dokumentumfilm hatásai, következtményei kerülnek terítékre.

A rendezvény november 6-én a Bukaresti Nemzeti Színház kistermében Alexandru Mavrodineanu Caisă című dokumentumfilmjével nyitják meg.

Az idei mesterkurzust Alin Ciupală történész tartja, témája emlékezés és identitás a romániai dokumentumfilmekben. A november 9-én tartott mesterkurzust kerekasztalbeszélgetés követi, a meghívottak a dokumentumfilmes terápiáról értekeznek.

November 10-én Kreatív dokumentumfilmes és fesztiválstratégiák címmel zajlik konferencia, amelyen Ksenia Gapchenko, az IDFA, Visions du Reel, DOK Leipzig elnevezésű fesztiválok konzultánsa tart előadást. A szakember arról mesél majd a jelenlévőknek, hogy hogyan működnek a fesztiválok, milyen stratégiákat alkalmazzanak a filmkészítők, és milyen az általános dinamikája a filmiparnak. A fesztiválon virtuális valóság műhelyfoglalkozást is szerveznek, Dorin Moldoveanu vezetésével, aki kibővített valóság technikát alkalmazó filmeket készít látóknak és látássérülteknek egyaránt.

A Docuart Fest idén három versenyszekciót hirdetett, hivatalos-, diák- és televíziós dokumentumfilmek kategóriákat, a több mint 100 benevezett filmből összesen 28-at válogattak be. A hivatalos versenyszekcióban összesen 14 alkotás szerepel, köztük Serestély Szilárd Poftiți vă rog!, László József Abandoned Places, valamint Vargyasi Levente és T. Bányai Péter Tehenesek című filmjei. A diákfilmes kategóriába 9 filmet válogattak be, ezek között van Bán József Az év esküvője című alkotása is. A filmeket Pavel Cuzuioc, Șerban Georgescu, és Thomas Ciulei rendezőkből álló zsűri bírálja.

A fesztiválon versenyen kívül vetítik Csibi László Nussbaum 95736 című filmjét.


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Erdélyi Magyar Kortárs Kultúráért Díjak ...
Bolognai professzor, felvidéki ...
Alkotmánysértő volt Teodor Meleşcanu ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • RMDSZ 30 – ünnepi rendezvény ...
  • Nincs harag
  • Diákok, figyelem! Változnak az ingyenes ...
  • VIDEÓ - #WEREMEMBER – Fotókkal a ...
  • Trianon – Apponyi száz éve ...