Magyar költők verseit szavalták román diákok
Vissza

Magyar költők verseit szavalták román diákok

Ismert költők versei hangzottak el két, vagy épp háromnyelven a 8. Kolozsvári Ünnepi Könyvhét szombati rendezvényén, a Kolozsvári Rádió nagytermében. A Corbii Albi – Fehér Hollók Médiaklub Egyesület szervezésében diákok és tanárok felolvasásában hallhattuk, hogyan szólnak az ismert magyar művek románul és fordítva.

A centenáriumra reflektáló esemény középpontjában az Octavian Goga Iskola román és magyar tagozatos diákjainak előadása állt. Olyan klasszikusok műveit olvasták fel két nyelven, mint Petőfi Sándor, József Attila, Arany János, Ady Endre, Mihai Eminescu vagy Octavian Goga. Az előadásba tanáraik is beszálltak, tőlük hallhattuk Goga Copiilor (Gyerekeknek) című versét. A versösszeállítás után elhangzott a 19. századi ukrán költő, Tarasz Sevcsenko Végrendelet című műve, ukránul, románul és magyarul is. Az ukránul szavaló máramarosi tanárnő kitért arra, hogy Erdélyben nem csak a magyarok vannak kisebbségben, hanem nagyszámban az ukránok is. Bevallása szerint nagyon meghatódott a számára fontos vers magyar fordítása hallatán.

Nem csak a versek, a próza is terítékre került. Szabó Csaba újságíró, a román-magyar projekt kezdeményezője bemutatta a Fehér Holló Médiaklub három román szerzőjét, akiknek nemrég jelent meg közös kötetük. A szerzők néhány szóban meséltek a kiadványról, amelyet több más könyvvel együtt meg lehetett vásárolni a helyszínen.

Az esemény keretes szerkezetét a Tavaszi szél vizet áraszt című népdal adta. Az elején meghallgathattuk egy grúz trió előadásában, majd a végén felcsendült a jól ismert koncertjelenet, amelyben Freddy Mercury tenyeréből olvasva énekeli a magyar népdalt.

Habár a beígért gála helyett családias hangulat fogadott, az esemény jó célt szolgált, a román és a kisebbségi irodalom közös pontjait. A centenáriumi évben talán még fontosabb, hogy ne csak lássuk, hanem halljuk, és meg is értsük egymást.

FOTÓ: Horváth László


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Biztonsági öv nélküli vezetésért ...
Kelemen Hunor: a román EU-elnökség fő ...
Cioloș: el kell kerülni az enklávék ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • Visszahelyeznék a Sissi-szobor ...
  • Még nincs vége
  • „Ahogyan élek, az a hazám”
  • Kutyából szalonna
  • Szépen hangzó szavak mellett jó ...