Magyar filmtörténeti vetítéssorozat – fókuszban Szabó István
Vissza

Magyar filmtörténeti vetítéssorozat – fókuszban Szabó István

Havonta jelentkező online vetítéssorozatot indított januárban a Sapientia EMTE Kolozsvári Kara. A Nemzeti Filmintézet, a Nemzeti Filmarchívum és a Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusa támogatásával megvalósuló magyar filmtörténeti vetítéssorozat minden hónap utolsó péntekén jelentkezik egy-egy online megtekinthető magyar filmmel. A sorozat második szakasza Szabó István életművére koncentrál, május 28-án, pénteken, 18 órától pedig az 1965-ös Álmodozások kora című alkotását láthatják az érdeklődők, amely a harminc felett felbomló baráti társaságok története.

Sokszor hivatkoznak Szabó Istvánra a legismertebb magyar filmrendezőként: ő volt az első magyar rendező, aki Oscar-díjat nyert 1981-ben Mephisto című filmjével, emellett több mint 60 nemzetközi elismerésben részesült, négy alkalommal vehetett át díjat Cannes-ban, mozifilmjei mellett pedig készített televíziós filmeket, sőt, még operát is. A Sapientia filmtörténeti vetítéssorozatában most négy hónapon át láthatnak egy-egy Szabó István-alkotást a nézők online, az utolsót pedig, a 2020-as Zárójelentést, már a Kolozsvári Magyar Napok Filmnapok programsorozatának keretében augusztus 20-án.

Szabó István saját filmjeivel kapcsolatban egy alkalommal így nyilatkozott: „Nem célom a történelem írása, csupán az olyan történetek elmesélése, amelyek tanulságától többekké, jobbakká válhatunk.” A rendező már pályakezdésekor – az Álmodozások korát megelőzően ugyanis csak néhány rövidfilmet készített a Balázs Béla Stúdió berkeiben – olyan játékos, mégis érett filmet forgatott, amit sokak szerint azóta se sikerült felülmúlnia – írják a vetítés beharangozójában.

Az Álmodozások kora önéletrajzi ihletésű személyes történet, amely a rendező saját generációjának útkeresését, álmait és vágyait próbálja megragadni. Szabó István filmjei közül talán ebben érhető leginkább tetten a francia új hullám hatása – olvasható a Nemzeti Filmarchívum weboldalán, ahol ezt az alkotást „személyes hangú nemzedéki közérzetfilmként” nevezik meg.

A történetben Jancsi és mérnökként végzett barátai nagy tervekkel vágnak neki az egyetem utáni életnek. Az első pofont akkor kapják, amikor a vállalatnál, ahová felveszik őket, különböző részlegekre kerülnek eltérő fizetésekkel. Eleinte még összejárnak, néha akad egy nagy ötletük, amin elkezdenek közösen dolgozni, de aztán lassacskán szétmorzsolódik a társaság: van, aki egyre inkább betagozódik a munkahelyi hierarchiába, van, aki megnősül, egyikük pedig leukémiás lesz. Jancsi, jobb híján a szerelembe menekül és keresi tovább a helyét.

A vetítés felvezetőjét – amelyet Dragon Zoltán, a Szegedi Tudományegyetem Amerikai Tanulmányok Tanszékének adjunktusa tart –, valamint a filmet a Magyar filmtörténeti vetítéssorozat a Sapientia EMTE-n nevű Facebook-csoportban közzétett linken ingyenesen tekinthetik meg az érdeklődők.


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Prefektus: Kolozsváron a 22,1 ezrelékes ...
Emancipáció húsz lejre
Kovácsházi István vendégszereplésével ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ