Magyar filmek romániai fesztiválokon
Vissza

Magyar filmek romániai fesztiválokon

Két filmfesztivál is zajlik a hétvégén Romániában: július 18–21. között Temesváron, illetve a Temes megyei Kisősz (Gottlob) településen szervezik meg a Ceau Cinema! filmfesztivál hatodik kiadását, míg július 19–28. között a Brassó megyei Rozsnyóban 11. alkalommal a Történelmi Filmek Fesztiválját.

A Ceau, Cinema! programjában összesen 30 cím szerepel: bizarr nyomozások, szűkszavú detektívek, rosszul végződő rablások, áltudósók, nevetséges rablók, éjjeli ragadozók láthatók a két Temes megyei településen vetített filmekben.

A fesztiválnak összesen hét szekciója van, ebből kettő – a verseny és a bemutató kategória – az európai film sokoldalúságát mutatja be. A verseny szekcióba beválogatott filmek között három díjat osztanak ki: a fesztivál nagydíját, a kezdő független filmes díjat, illetve a közönségdíjat. A versenyszekcióban összesen hat film szerepel, köztük Szilágyi Zsófia Egy nap című drámája és Reisz Gábor Rossz versek című rendezése. A bemutató szekcióban Nemes Jeles László Napszállta című filmje is látható.

A rozsnyói történelmi filmek fesztiválja 2009-ben indult, azzal a céllal, hogy olyan filmes produkciókat mutasson be egy történelmi helyszínen, amelyek a pillanat értékén túlmenően távlatokat és részleteket felvillantó párbeszédeket és beszélgetéseket generálnak a román nyilvánosságban. A fesztivál idén az 1989-es román forradalom emléke előtt tisztelegve a Szabadság mottója alatt vetít filmeket.

A rendezvény Night is Young kategóriájába beválogatták a Napszálltát, míg a Let’s mov(i)e szekcióban Fazakas Péter Szabadság szárnyán című dokumentumfilmjét vetítik. 


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Bajnokok Ligája: tíz csapat küzd hat ...
Amikor kinő a zöld a tetőn: közösségi ...
Megszavazták a pénzügyminiszter elleni ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ