Magánkórházak is részt vehetnek a rezidensképzésben
Vissza

Magánkórházak is részt vehetnek a rezidensképzésben

A kormány által elfogadott sürgősségi rendeletet értelmében ezután magánkórházak és akkreditált magánegyetemek is részt vehetnek a rezidensképzésben – tájékoztatnak a hírügynökségek.
A rezidensképzés megszervezéséről szóló törvényt módosító rendelet értelmében a rezidensképzés regionális szinten zajlik az orvosi, fogorvosi és gyógyszerészképzést nyújtó egyetemi központokban. A képzésben továbbá a családorvosi rendelők, a saját egészségügyi hálózattal rendelkező minisztériumokhoz tartozó kórházak, a helyi hatóságok ügykezelésében álló kórházak, valamint a megfelelő körülményeket biztosító magán egészségügyi intézmények és az orvosi, fogorvosi és gyógyszerészképzést nyújtó akkreditált magánegyetemek is részt vehetnek.

„Mindazok, akik 60 százalék fölötti eredményt értek el a rezidensvizsgán, részt vehetnek a képzésben” - olvasható az egészségügyi minisztérium mai közleményében. Adataik szerint rekordszámú, az eddigi becslések szerint 7159 rezidensorvos kezdheti el a képzést. A tárca azt reméli az intézkedéstől, hogy hozzájárul az egészségügy terén tapasztalható munkaerőválság megoldásához.

Eredetileg 3960 rezidensi helyet hirdettek meg orvosi szakon, így több mint 900 végzős nem került volna be a rendszerbe, noha a rezidensvizsgán az átmenőjegyet megkapták. Az új rendelkezésnek köszönhetően őket is bevonják a rezidensképzésbe - részletezi a minisztérium, hozzátéve, dolgoznak azon, hogy a fogorvosi és a gyógyszerészi helyekre pályázók közül is valamennyi erre jogosult helyhez jusson.

A helyek elosztásával kapcsolatos kommunikáció gördülékenyebbé tétele érdekében az egészségügyi minisztérium létrehoz egy munkacsoportot, amely a szaktárca, illetve a rezidensképzésben részt vevők képviselőiből áll majd – áll a dokumentumban.

EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Hangszórókból szól majd a román himnusz ...
Országszerte 184 egészségügyi ...
Koronavírus - Meghalt egy 74 éves férfi ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ