Macron látogatása: bővítik az Airbus és az IAR szerződését, és megállapodást kötnek a rakétákról (FRISSÍTVE)
Semmivel sem tette biztonságosabbá a schengeni térséget Románia és Bulgária
Semmivel sem tette biztonságosabbá a schengeni térséget Románia és Bulgária "kint tartása"
Vissza

Macron látogatása: bővítik az Airbus és az IAR szerződését, és megállapodást kötnek a rakétákról (FRISSÍTVE)

Semmivel sem tette biztonságosabbá a schengeni térséget az, hogy Románia és Bulgária nem csatlakozhatott a belső határellenőrzés nélküli övezethez - jelentette ki Emmanuel Macron francia köztársasági elnök csütörtökön Bukarestben, miután egyebek között az Európai Unió reformjáról és Romániának a schengeni térséghez történő csatlakozásáról tárgyalt Klaus Johannis államfővel. A két államfő jelenlétében romániai helikopter és rakéta-összeszerelésről írtak alá egyezményeket román és francia cégek, eszerint öt évről 15 évre hosszabbítják meg az Airbus Helicopters és a vidombáki IAR társaság között ez év áprilisban kötött együttműködést. Egy másik egyezmény a román hadsereg "Ground Based Air Defense Systems" programjára vonatkozik. Ennek értelmében a román hadsereg rövid és nagyon rövid hatósugarú rakétákat vásárol a francia MBDA társaságtól, amelyeket Romániában szerelnek majd össze.

A megbeszélés után tartott sajtótájékoztatón a francia elnök kijelentette: Romániának és Franciaországnak együtt kell fejlődnie az egész Európa hasznára. Az elnök ugyanakkor az azonos értékeket valló Európai Unió kialakításának a szükségességét hangsúlyozta. 

Macron: "... a migránsok mégis bejöttek!"

Kijelentette: nem lett biztonságosabb a belső határellenőrzés nélküli schengeni övezet azáltal, hogy Románia és Bulgária nem csatlakozhatott hozzá. Szerinte az Európai Unió egyes tagállamainak a félelmei ahhoz kapcsolódtak, hogy Románia és Bulgária felvétele növeli az ellenőrizetlen bevándorlás kockázatát. "Románia és Bulgária Schengenen kívül van, de a migránsok mégis bejöttek. (...) Az hogy Románia és Bulgária Schengenen kívül van, semmivel sem tette biztonságosabbá a schengeni térség országait" - állapította meg Emmanuel Macron. 

Hozzátette azonban, hogy a határellenőrzésre, a menedékjogra és a bevándorlók befogadására vonatkozó valamennyi szabályt újra kell gondolni az EU-ban, ezek a szabályozások ugyanis csődöt vallottak. Azt is megjegyezte, hogy az ezekről folyó elodázhatatlan tárgyalásokba Romániát is bevonná. Úgy vélte, Bukarestnek a már megreformált rendszerhez kellene csatlakoznia.

Emmanuel Macron biztosnak mondta, hogy az év végéig sikerül megállapodni a kiküldött munkavállalókról szóló európai uniós jogszabály módosításáról. Kijelentette: a direktíva módosítása révén korlátozni kell a munkavállalók másik országba történő kiküldésének az időtartamát, és biztosítani kell, hogy egy-egy országban ugyanazért a munkáért ugyanazt a bért fizessék a kiküldött munkaerőnek, mint a hazainak. 

Emmanuel Macron gratulált Klaus Johannisnak azért az igyekezetéért, hogy együtt dolgozzanak ezen a területen. Úgy vélte: a román fuvarozók félreértették a törekvését, amikor ellenük irányuló lépésként értelmezték a kezdeményezést. Szerinte a javasolt szabályozás csupán azt a gyakorlatot iktatná ki, hogy francia szállítók román sofőröket alkalmazzanak, és romániai béreket fizessenek számukra. Úgy vélte, ez "szociális dömping", és ellene szól az Európai Unió elveinek. A témával kapcsolatban Johannis a "szociális dömping" kiküszöbölésére tett francia törekvést is legitimnek tartotta, de a román munkavállalók azon igyekezetét is, hogy Franciaországban dolgozzanak. Úgy vélte, szakértők további munkájára van szükség ahhoz, hogy a vitatott EU-direktívát jobbá tegyék. "Méltányos megoldást akarunk mindenki számára. (.) A szállításban olyan szabályozás kell, amelyik kiiktatja azokat, akik a fejlettség különbözőségével spekulálnak" - jelentette ki.

Johannis nyomatékosította: tíz évvel az EU-csatlakozás után Románia ma az unió felnőtt államának számít, és "az EU újjáalapító állama akar lenni". Hozzátette: szorosabb együttműködést szeretne a két ország között, különös tekintettel az európai projekt megszilárdítására, akár újbóli meghatározására, mert ehhez mindkét ország ragaszkodik. 

Emmanuel Macron délután Mihai Tudose miniszterelnökkel is tárgyalt, majd Romániában élő francia állampolgárokkal találkozott. Az államfő csütörtökön este Bulgáriába utazott tovább.


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Növekedéssel kezdte a hetet a ROBOR
Nyugtalottó: a január 30-án ...
Tarolt A Három óriásplakát a ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ