Hétfőn szavaz a parlament a kormány elleni indítványról
Vissza

Hétfőn szavaz a parlament a kormány elleni indítványról

Hétfő délutáni együttes ülésén szavaz a parlament a Nemzeti Liberális Párt (PNL) kisebbségi kormány ellen beterjesztett bizalmatlansági indítványról.

A kormánybuktatást a járványhelyzet rossz kezelésére, a gazdasági és egészségügyi "káoszra" hivatkozva a legnagyobb frakcióval rendelkező Szociáldemokrata Párt (PSD) kezdeményezte, amely másik két baloldali párttal együtt a papírforma szerint összegyűjtheti a szükséges 233 szavazatot a Ludovic Orban vezette kabinet megbuktatásához, de csak akkor, ha a szavazáson nem lesznek hiányzók és pártütők.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) 30 tagú frakciója csak közvetlenül a voksolás előtt dönt arról, hogy megszavazza-e a bizalmatlansági indítványt. Az RMDSZ tehát abban a vonatkozásban lehet a mérleg nyelve, hogy biztossá teheti a kormány bukását, de talpon maradását nem tudja garantálni.

Bukaresti elemzők szerint a PNL-kormány sorsa egy-két szavazaton múlhat, bukása esetén pedig a parlamenti választásokig elhúzódó politikai válságra lehet számítani, ez idő alatt pedig Ludovic Orban kormányának korlátozott ügyvivői hatáskörrel kell majd a koronavírus-járvány okozta válságot kezelnie.

 


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Camerimage-díj – Tizenkét film ...
Elmaradhatnak a félévi dolgozatok
Tanulópénz

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ