Ma kezdődik Karlovy Varyban az 56. nemzetközi filmfesztivál
Vissza

Ma kezdődik Karlovy Varyban az 56. nemzetközi filmfesztivál

Tizenkét alkotás méretteti meg magát idén az 56. Nemzetközi Filmfesztivál versenyszekciójában a nyugat-csehországi Karlovy Varyban. Közép-Európa egyetlen A-kategóriás filmszemléje ma este kezdődik és kilenc nap alatt több mint 60 ország alkotójának mintegy 170 filmjét láthatják az érdeklődők. Az ünnepélyes díjkiosztót július 9-én este tartják.

A nyitóesten Paolo Genovese olasz filmrendező Supereroi (Szuperhősök) című filmjét tekinthetik meg a nézők, míg a szemle zárófilmjeként George Miller ausztrál filmrendező Three Thousand Years of Longing (Háromezer év vágyakozás) című alkotását tűzik műsorra.

A versenyprogram filmjeit nemzetközi zsűri fogja elbírálni. A főprogram győztesének a Kristályglóbuszon kívül pénzjutalom is jár. A gazdag kínálatból 27 filmnek Karlovy Varyban lesz a világpremierje, hat alkotásnak pedig ez lesz az első európai bemutatkozása. A főbb programkínálat 13 alkotója a múltban már részt vett a nyugat-csehországi filmszemlén, kilenc rendező viszont most mutatkozik be első ízben a cseh nézőknek.

A korábbi évekhez képest változás, hogy megszűnt a fiatal kelet-európai filmeseket bemutató Nyugattól Keletre elnevezésű szekció. A Proxima szekció váltotta fel, amelyben a világ bármely táján élő kezdő alkotók bemutatkozhatnak.

A Horizontok szekcióban vetítik majd a Nemes Anna és Csuja László rendezte Szelíd című alkotást, valamint a brit-amerikai-magyar koprodukcióban készült Flux Gourmet című filmet is, amelyet Peter Strickland rendezett.

A Karlovy Vary-i nemzetközi filmfesztiválnak idén is több sztárvendége lesz. Mások mellett Geoffrey Rush ausztrál színész, aki Kristályglóbuszt kap a világ filmművészetét gazdagító rendkívüli munkásságáért. Az Oscar-díjas művész a rangos elismerést a filmszemle zárógáláján személyesen veszi át. Benicio del Toro amerikai színész és producer a gálán a fesztivál elnökének díját (President's Award) kapja. Szintén fesztiválelnöki díjban részesül Bolek Polívka legendás cseh filmszínész, rendező és forgatókönyvíró, aki az elismerést a nyitógálán veszi át. Tizennyolc év után újra Karlovy Varyba látogat Liev Schreiber amerikai színész, forgatókönyvíró és rendező.

A filmszemlén tisztelegni fognak a közelmúltban elhunyt Eva Zaoralová emléke előtt, aki sok éven át dolgozott a rendezvény művészeti igazgatójaként.

Ukrán filmesek csoportja és Ukrajna prágai nagykövete az elmúlt napokban nyílt levélben tiltakozott az ellen, hogy a fesztivál hivatalos programjában vetítik a Volkogonov kapitány elmenekült (Captain Volkonogov Escaped) című orosz alkotást, amely az orosz kulturális tárca támogatásával készült. Az 1938-ban játszódó filmnek tavaly a velencei filmfesztiválon volt a bemutatója. A Karlovy Vary-i szemle rendezőbizottsága nyílt levelében az ukrán tiltakozást alaptalannak minősítette és visszautasította. Jirí Bartoska fesztiválelnök szerint a filmnek a mostani orosz-ukrán konfliktus viszonyában is van időszerű üzenete, ezért döntöttek bemutatása mellett.

(Borítókép: Részlet az idei fesztivál hivatalos plakátjából. Forrás: kviff.com) 


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Közel 900 jogosítványt vontak be a ...
VIDEÓ – KMN: György Attila kerek ...
VIDEÓ - KMN: A szecesszió Kolozsváron. ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ