Ma kezdődik a Nemzetközi Matematikai Diákolimpia
Sakkfigura-kiállítással keltik fel a versenyzők érdeklődését
Sakkfigura-kiállítással keltik fel a versenyzők érdeklődését
Vissza

Ma kezdődik a Nemzetközi Matematikai Diákolimpia

Július 3 és 14 között zajlik Kolozsváron a Nemzetközi Matematikai Diákolimpia (IMO), amelyre több mint hétszáz fiatal érkezik 114 országból. A versenyt tavaly a brazíliai Rióban, míg tavalyelőtt Hong Kongban szervezték meg. Jövőre London, 2020-ban pedig Szentpétervár lesz a helyszíne a rangos megmérettetésnek. Az 1500 résztvevőt nyolc kolozsvári hotelben szállásolják el. Az első versenyt 1959-ban szervezték meg pont Romániában, de akkor csak a kommunista tömb hét országa volt jelen. A versenyt szervező nemzetközi szervezetnek, az IMO-nak már 120 tagja van, ebből 114 ország képviselteti magát. Románia mindig is jelen volt az olimpiászon. A díjazottakat oklevéllel és trófeával jutalmazzák. A verseny rendkívüli biztonsági intézkedések közepette zajlik. A tantárgyverseny első kísérőrendezvényét, a látványos sakkfigura-kiállítást tegnap délben nyitották meg a Diákművelődési Házban.

A ma startoló Nemzetközi Matematikai Diákolimpiára másfélezer résztvevőt – versenyzőket, matematikatanárokat, csoportvezetőket stb. – várnak. A közel hétszáz versenyző 114 országból érkezik. 

A Kolozs Megyei Tanfelügyelőség vezetősége korábban tájékoztatott, hogy július 3-a és 14-e között több kísérőrendezvényt szerveznek, míg a versenyt július 9-én és 10-én bonyolítják le. A versenyen 14–18 év közötti fiatalok vehetnek részt. Mindenki egyforma tételt kap, összesen hatot, amelyek nemcsak matematikai feladványok lesznek, hanem a gyerekek ítélőképességét is felmérik. Ha a versenyzők közül valaki kérdezni akar valamit a megmérettetés ideje alatt, egy kérdést tehet fel úgy, hogy felemeli az asztalra kikészített tábláját, majd a felügyelő tanár odamegy, és válaszol a kérdésre. A tételeket három nyelven kapják meg a versenyzők: angolul, az anyanyelvükön és egy általuk választott nyelven. A dolgozatokat egy bizottság és az illető ország csapatvezetője is kijavítja, majd egyeztetnek a pontszámra vonatkozólag. Ha nem sikerül megegyezniük, akkor a többi résztvevő ország képviselőjét hívják segítségül. A versenyző fiatalok egyénileg dolgoznak. Valentin Cuibustól, a Kolozs Megyei Tanfelügyelőség vezetőjétől megtudtuk: a román csapat hat tagból áll, öt bukaresti és egy konstancai fiatal vesz részt a nemzetközi tantárgyversenyen.

A Nemzetközi Matematikai Diákolimpia (angolul International Mathematical Olympiad, IMO) egy 1959 óta évente megszervezett diákverseny, a nemzetközi tudományos diákolimpiák legrégebbike.  A díjakat (arany-, ezüst- és bronzérem) egyének és nem országok kapják, de készül nem hivatalos országlista is, amit a versenyzők egyéni pontszámainak összeadásából állítanak össze. A díj egy éremből és egy oklevélből áll. Az első IMO-versenyt 1959-ben Romániában szervezték meg.

A kolozsvári Diákművelődési Ház előcsarnokában tegnap délben nyílt meg a tantárgyverseny első kísérőprogramja, a száz sakkfigurát bemutató kiállítás 100+ Sakkfigurával a Föld körül címmel. A július 31-ig naponta 8–16 óra között látogatható rendezvény, a Sitas Sakkakadémia szervezésében, rendkívül látványos módon mutat be különböző stílusban, művészi kivitelezésben a világ legkülönbözőbb tájain készült sakk-készleteket. Ízelítő a felhozatalból: indiai tevecsontból, marokkói, spanyol és római márványból, spanyolországi bőrből, török kőből készült készletek, ír népművészetből és ókori egyiptomi motívumokból táplálkozó, stuttgarti alumíniumdobozból és mágneses sakkfigurákból faragott sakkjátékkészletek, és még hosszasan sorolható a csodálnivaló kínálat. A látogatók számára az ősi gyökerekkel rendelkező sakkjátéknak az emberi szervezetre gyakorolt megszámlálhatatlan jótékony hatását népszerűsítő ismertető, és tájékoztató látható arról, hogy a világ harminc országában iskolai tantárgy a sakkozás. A kiállításra látogatók az általuk legszebbnek tartott sakk-készletre szavazhatnak is.

(Borítókép: Száznál több faragott bábu tekinthető meg júliusban. Fotó: Rohonyi D. Iván)


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Másodfokú viharriasztás harminc megyében
Fesztiválról fesztiválra hívják Horvát ...
Margó Irodalmi Fesztivál októberben, ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ