Ma kezdődik a szebeni színházfesztivál
Vissza

Ma kezdődik a szebeni színházfesztivál

Az adakozás művészete téma köré épül a ma kezdődő Szebeni Nemzetközi Színházfesztivál, a FITS. Románia egyik legjelentősebb színházi seregszemléjének 26. kiadása június 14–23. között zajlik, a 10 nap alatt 540 rendezvényt szerveznek 75 helyszínen, amelyeken 73 ország 3300 művésze és meghívottja vesz részt.

A fesztiválon izraeli, ír, kínai, kanadai, orosz, olasz, japán és svéd előadások is láthatók a romániai produkciók mellett. A román-francia kulturális évadnak köszönhetően számos francia előadást is játszanak Nagyszebenben. A rendezvényen nemcsak a színház, de más művészeti ágak is előtérbe kerülnek, így a tánc, a zene, a film is, a programban pedig az előadások mellett konferenciák, könyvbemutatók, kiállításmegnyitók, mesterkurzusok, de kortárs cirkuszi produkciók is szerepelnek.

A fesztivált ma este a Román rulett című előadás nyitja meg, a Mercedes Echerer által írt, rendezett és játszott produkció az elmúlt évek legjobb osztrák, önéletrajzi ihletésű színdarabja.

Az idei francia-román kulturális évadnak köszönhetően számos franciaországi intézmény, művész és társulat vesz részt a fesztiválon, akik több mint 70 előadást mutatnak be. A Nagyszebenben játszó Théâtre de la Ville-Paris, a Théâtre des Bouffes du Nord, a Théâtre de Suresnes, a Théâtre du Rond-Point, a Plasticiens Volants vagy a Cie Aérosculpture társulatokat a világ legnagyobb színházi fesztiváljaira szokták elhívni.

A FITS romániai meghívottakban sem szűkölködik, George Mihăiță, Tudor Chirilă, Maia Morgenstern, Rodica Mandache, Marcel Iureș, Horațiu Mălăele, Marian Râlea, Oana Pellea, Pavel Bartoș, Alexandru Papadopol csak néhány azon művészek közül, akik részt vesznek a fesztiválon.

A rendezvény Therme fórumja idén azt járja körül, hogyan hat a színházközönség fizikai és virtuális tapasztalata a közösségekre, a színházművészetre, valamint az ezeket működtető szervezetekre. A fórum során Közterek: Épített és virtuális környezet címmel több rendezvényt is szerveznek június 20–22. között.

A fesztivál idei kiadásán is megszervezik a Találkozás a nagy koreográfusokkal nevű mesterkurzussorozatot. Idén a résztvevők tanulhatnak Noah Wertheimtól, a Vertigo Dance Company művészeti vezetőjétől, koreográfustól, Jesús Carmonatól, a Ballet Flamenco Jesús Carmona vezetőjétől és Silvia Macreatól, a Szeben megyei Hagyományos Kultúra Megőrzéséért és Népszerűsítéséért Felelős Központ munkatársától, a Junii Sibiului nevű néptánccsoport irányítójától.

A rendezvényről részletes információk a www.sibfest.ro oldalon olvashatók.


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Trump nagy sikernek tartja a szíriai ...
Domokos Miklós: „Kinevettük a rettegett ...
Idősbarát programsorozat Kolozsváron

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ