LÖVÖLDÖZÉS STRASBOURGBAN: HÁROM HALOTT, SZÖKÉSBEN A MERÉNYLŐ (FRISSÍTVE)
Vissza

LÖVÖLDÖZÉS STRASBOURGBAN: HÁROM HALOTT, SZÖKÉSBEN A MERÉNYLŐ (FRISSÍTVE)

Amint arról az éjszaka folyamán már tájékoztattunk, kedd este Strasbourgban, egy karácsonyi vásár közelében lövöldözés történt, az incidens három életet követelt – közölte Christophe Castaner francia belügyminiszter szerdára virradóra tartott sajtótájékoztatóján, pontosítva azokat a korábbi értesüléseket, miszerint négyen vesztették életüket. Tizenkét ember sebesült meg, köztük hatan kritikus állapotban vannak.
Castaner tájékoztatása szerint az elkövető két alkalommal is tűzpárbajba keveredett a biztonsági erőkkel kedd este. Egyszer 20 óra 20 perckor, majd 21 órakor. Hangsúlyozta: az elkövető továbbra is szökésben van, de a biztonsági erők 350 tagja kutat utána.

Ki az elkövető?

A rendőrség a 29 éves strasbourgi születésű Cherif Chekattként azonosította a lövöldözőt, akinek neve szerepel a potenciális nemzetbiztonsági kockázatot jelentő személyek lajstromán. A párizsi főügyész, aki a terrorizmussal kapcsolatos ügyekben illetékes, hangsúlyozta, hogy a tettes indítéka egyelőre még nem ismert. A francia vádhatóság terrorcselekmény miatt indított vizsgálatot.

Francia sajtóértesülések szerint a lövöldözés elkövetőjét kedd reggel őrizetbe akarták venni. A France Info műsorszolgáltató a rendőrségre hivatkozva jelentette, hogy a rendvédelmi szervek nem találták otthonában a 29 éves, gyilkossági kísérlettel vádolt gyanúsítottat. Két, névtelenséget kérő rendőrségi forrás ugyanakkor arról számolt be, hogy a férfi lakását egy rablással összefüggésben kutatták át a hatóságok.

A strasbourgi rendőrség szerint a lövöldöző potenciális nemzetbiztonsági fenyegetésként ismert volt a belbiztonsági szolgálat előtt. Mintegy 26 ezer ember neve szerepel a potenciális nemzetbiztonsági kockázatot jelentő személyek lajstromán. A fiche “S”-ként (S-lap) ismert névsoron lévők közül hozzávetőleg tízezren feltételezett iszlamisták."Mintegy 100 méterre voltunk a helyszíntől"Emmanuel Macron francia elnök, miután értesült a lövöldözésről – idő előtt távozott az Elysée-palotában zajló egyik találkozóról, közben pedig Strasbourgba küldte a belügyminisztert.

A város kijáratánál, a francia-német határon szigorú ellenőrzés alá vonják a mindkét irányba tartó gépkocsikat.

Amint korábban a BBC írta, több ember megsérült egy lövöldözésben a franciaországi Strasbourgban. A lövöldözés a Kléber téri karácsonyi vásár közelében történt, az elkövető elmenekült a helyszínről.Egy helyi újságíró Twitteren arról írt, hogy tucatnyi lövés dördült a belvárosban. Az Európai Parlament egyik sajtósa pedig azt írta, pánik tört ki, miután lövéseket lehetett hallani, majd rendőrök árasztották el az utcákat.

- Mintegy száz méterre voltunk a tett helyszínétől. Sokk hatása alá kerültünk. Amint csak lehetett, távoztunk – írja SMS üzenetében a Szabadság által ismert és megkeresett helyi lakos. – Jelenleg helikopter köröz a belvároshoz közel eső lakhelyünk fölött – tette hozzá.

Taxival távozott a tettesAz Euronews hírtelevízió szerint Rémy Heitz ügyész birtokában levő információk arra mutatnak, hogy a feltételezett tettes taxiban hagyta el a helyszínt. Szemtanúk szerint a támadás pillanatában férfi azt kiabálta: „Allahu akbar".

A strasbourgi születésű férfi röviddel 20 óra előtt kezdett el lövöldözni a karácsonyi vásár területén, de kés is volt nála. A járőröző katonákra is rálőtt, az egyenruhások viszonozták a támadást, az agresszor megsérült.

Információi szerint a taxis Strasbourg egyik lakónegyedében, Neuhof területén tette ki a férfit.

A CNN információi szerint a gyanúsított a város Corbeau hídja felől közelítette meg a karácsonyi vásár területét kedden 20 óra körül és ekkor nyitott tüzet. A gyanúsított egy taxiban menekült el, amikor a terrorelhárítók megérkeztek a helyszínre. A CNN úgy tudja, a fegyveres maga is megsérült.Egyelőre egy terrorszervezet sem jelentkezett a támadás elkövetőjeként, ugyanakkor a dzsihadista weblapokat figyelő amerikai SITE központ szerint az Iszlám Állam hívei ünnepeltek a történtek miatt.
Bangkokban egy kormánytisztviselő közölte a dpa hírügynökséggel, hogy a három halálos áldozat között egy thaiföldi turista is van. A 45 éves férfi a feleségével a szabadságát töltötte a francia városban. Az asszony túlélte a támadást.
Emmanuel Macron francia államfő az egész ország szolidaritásáról biztosította az áldozatokat és hozzátartozóikat. Sajtóértesülések szerint korábban egy válságtanácskozáson vett részt a francia belügyminisztériumban.


EZ ÉRDEKELHETI
KÜLPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Harminc százalékkal esett vissza a ...
Forma–1, Magyar Nagydíj: ...
Hol vagy ember?

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ