Lezárultak a kormányalakítási tárgyalások
Vissza

Lezárultak a kormányalakítási tárgyalások

Lezárultak a tárgyalások Romániában a Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) között: a nagykoalícióra készülő pártok vasárnap bejelentették, hogy közös kormányfőjelölttel és elfogadott kormányprogrammal mennek hétfőn az államfő által meghirdetett kormányalakítási egyeztetésre.

A kormánystruktúrára két változatot dolgoztak ki, miután korábban már megállapodtak arról, hogy a PNL és a PSD jelöltje - Nicolae Ciuca (PNL) és Marcel Ciolcau (PSD) - egymást váltja majd a kormányfői poszton. A két párt vezető testületei hétfőn döntik el, hogy melyik változatot javasolják Klaus Iohannis államfőnek.

Nicolae Ciuca ügyvivő védelmi miniszter, a PNL kormányfőjelöltje azt mondta: "mindent megtesznek" azért, hogy a PNL adhassa elsőként a kormányfőt. Hozzátette: a tisztségek elosztásának egyik elve az, hogy a pénzügyi és a közlekedési tárca, illetve a kormányfőtitkári tisztség mindig ahhoz a párthoz kerül, amelyiknek nincs miniszterelnöke.

Marcel Ciolacu szociáldemokrata pártelnök és kormányfőjelölt azt is elmondta, hogy jövő hét folyamán vélhetően a parlament házelnöki tisztségeiről is döntenek a koalíciós partnerek.

Az RMDSZ elfogadta azt, hogy kimaradjon a miniszterelnöki tisztség rotációs rendszeréből, ugyanakkor elérte, hogy a parlamenti mandátumoknál nagyobb arányban képviseltesse magát a kormányban. Bár vasárnap a tárcák elosztásának végső változatát nem ismertették, a küldöttségvezetők szombaton azt mondták, hogy az RMDSZ megőrzi azt a három minisztériumot - köztük a liberálisok által is igényelt fejlesztési tárcát -, amelyeket a korábbi koalíciós kormányban vezetett.

A vasárnapi tárgyalások után Kelemen Hunor bejelentette: az új kormányban lesz két új minisztérium, a turizmusért és a vállalkozásokért felelős minisztérium, valamint a családokért és ifjúságért felelős szaktárca. "Románia demográfiai gondokkal küzd, új családtámogatási politikára van szükség, ezért mi kezdeményeztük és támogattuk azt, hogy létrejöjjön egy családokért felelős minisztérium" - indokolta közösségi oldalán a döntést az RMDSZ elnöke.

A küldöttségvezetők szerint csütörtökön beiktatott kormánya lesz Romániának.

A hotnews.ro értesülései szerint a PSD-nek 42, a PNL-nek 34 és az RMDSZ-nek 8 államtitkára lesz. Ezzel a liberálisok 13 államtitkárt „adnak át” a PSD-nek. A prefektusi tisztségek elosztása még nem került napirendre. 


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Megdőlt a napi rekord: közel 35 ezer új ...
Prefektus: Kolozsváron a 22,1 ezrelékes ...
Emancipáció húsz lejre

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ