Lezárták az úzvölgyi haditemetőt (FRISSÍTVE: óvást emel a prefektus)
Vissza

Lezárták az úzvölgyi haditemetőt (FRISSÍTVE: óvást emel a prefektus)

Ideiglenesen, harminc napra lezárta az úzvölgyi temetőt május 29-én Gergely András, Csíkszentmárton község polgármestere – olvasható a Hargita Megyei Tanács sajtóközleményében.

Amint a helyszínen a polgármester elmondta: a lezárásról a helyi tanács döntött, a temető látogatásának harmincnapos felfüggesztéséről a 13/23.05.2019-es tanácshatározat rendelkezik, amelyet ki is függesztett a helyszínen.

Az eseményen a sajtó képviselői és a civilek mellett jelen volt Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Becze István és Salamon Zoltán megyei tanácsosok, Ferencz Csaba, Csíkpálfalva község polgármestere és Kencse Előd, Csíkszentimre polgármestere.

A helyszínen a Bákó megyei rendőrség képviselői is jelen voltak, akiket Borboly Csaba tájékoztatott a temető lelakatolásáról, illetve a segítségüket kérte, hogy a Hargita megyeiekkel közösen védjék meg a lezárt kaput az esetleges rongálástól.

FRISSÍTÉS:Jean-Adrian Andrei, Hargita megye prefektusa törvénytelennek találja a csíkszentmártoni önkormányzat úzvölgyi katonatemető lezárására vonatkozó határozatát, és megtámadja a közigazgatási bíróságon.A prefektus az Agerpres hírügynökségnek nyilatkozott erről szerdán. Mint pontosította: a déli órákban iktatják a bírósági keresetet, ami automatikusan felfüggeszti a kifogásolt önkormányzati határozat hatályát.A prefektus szerint a kormányhivatal jogászai szigorúan jogi vizsgálatnak vetették alá a szentmártoni határozatot, és nem egyéb szempontok szerint mérlegeltek."A határozat sérti az alkotmány 25. cikkelye és a Románia EU-csatlakozási szerződése által is garantált mozgásszabadságot" - idézte az Agerpres a prefektust, aki szerint a jogalkotás technikáját szabályozó 2000/24-es törvényt is megsértette Csíkszentmárton a határozat meghozatalakor.


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Három évtizednyi harc, építkezés és ...
RMDSZ: ahol 15% magyar él, ...
Létrejött az Erdélyi Magyar Szövetség - ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ