Lenyűgözte Robbie Williams az Untold fesztivál résztvevőit
Megosztja a lakosságot a 90 ezres tömeget megmozgató rendezvény
Megosztja a lakosságot a 90 ezres tömeget megmozgató rendezvény
Vissza

Lenyűgözte Robbie Williams az Untold fesztivál résztvevőit

Nem csalódtak a fesztiválozók, akik a világhírű, Grammy-díjra jelölt brit énekes, dalszerző, Robbie Williams produkcióját várták az Untold negyedik napján. A művész, aki 1990-ben kezdte zenei karrierjét, s viszonylag rövid idő alatt már nemzetközileg elismert szólóénekessé vált, köztudomásúlag energikus, kifejező magatartásával, merész fellépéseivel hódítja meg a közönségét. Ezt megtapasztalhatta a Kolozsvár Arénába begyűlt több tízezres tömeg is, amelyet néhány röpke perc alatt teljesen meghódított. Az Untold fesztiválnak mind a négy napján 90 ezer fölötti létszámban lépték át a kapukat, de a Robbie Williams koncert volt az, amely zsúfolásig megtöltötte az arénát. Az untoldozók elégedettsége mellett azonban a fesztivál megítélése igencsak vegyes a városlakók körében; a legnyomósabb indok elsősorban az, hogy a fesztivál a belváros közvetlen szomszédságában zajlik, s a négy éjszakán át tartó zajszennyezés sok embernek okoz álmatlan éjszakákat.

„Az enyémek vagytok ma este” – jelentette ki az aréna színpa­dára lépő Robbie Williams, aki az Engedjétek, hogy szórakoztassalak titeket című slágerével kezdte koncertjét. A közönség pedig kétségkívül az övé is lett, ugyanis másfél órán keresztül valódi showmanként nyűgözte le a tengernyi embert. A brit művész egyébként 1990-ben az akkor igencsak népszerű Take That együttes tagjaként kezdte zenei karrierjét, öt év után szólókarrierbe kezdett, számos díjat elnyert, s a BBC-nek egy 2016-os összesítése szerint több albumot adott el Nagy-Britanniában, mint bármelyik másik angol szólóénekes a történelem során.  

Kolozsvári fellépését csípősen humoros megjegyzésekkel, meghökkentő fordulatokkal fűszerezte: tudatta például a közönséggel, hogy édesapja, Pete Conway (Williams) nyomdokaiba lépett, aki 30 éve énekesként-humoristaként dolgozik a szórakoztatóiparban, majd mindenki meglepetésére az idősebb Williams is megjelent a színpadon, s fiával közösen énekelt duettet. 

Nem sokkal később Robbie az első sorokban álló rajongók közül felhívott a színpadra egy fiatal nőt, aki ismerte az általa megkezdett dal szövegét, s a megkezdett első sorokat folytatni tudta. A hölgynek – akit egyébként a román média szerint Monica Rebreanunak hívnak, s Kolozsváron él – a Something stupid (Valami butaság) című szerelmes dalt énekelte el. A slágert előadó eredeti páros egyébként annak idején Frank és Nancy Sinatra volt, Robbie Williams a híressé vált duettet Nicole Kidman Oscar-díjas színésznővel énekelte újra. Kolozsváron a fiatal Monica lett a társa a performansz idejére, akinek kétségkívül maradandó élményt jelentett ez az este. A brit énekes különben rendkívüli hitelességgel, szenvedéllyel és hangi kapacitással tudja Frank Sinatra számait énekelni, koncertjét is az örökzöld My Way slágerrel zárta, amelyet az embertömeg végig vele együtt énekelt. 

Az Untold négy napja során számos nemzetközi hírű DJ, zeneszerző lépett fel, a legnagyobb húzónevek között volt Manuel Riva, Mike Perry, Ofenbach, Bastille, Danny Avila & Flying Steps, Don Diablo, Fedde Le Grand, Tujamo, vagy a 3 are Legend. A fesztivál 5. kiadására külön himnuszt szerző Armin van Buuren holland lemezlovas szokása szerint átzenélte a teljes péntek éjszakát és hajnalt, de nagy tömeget vonzott a már vasárnap éjjel fellépő David Guetta és Martin Garrix produkciója is. Mindamellett, megkerülhetetlen a megállapítás, hogy a lineup-ot a célközönség zenei ízlésére alapozva alapvetően az elektronikus zene különböző műfajait ötvözve állították össze, de mégis az énekes-előadóművész Robbie Williams koncertjén voltak látványosan a legtöbben. A szervezők közlése szerint minden nap több mint 90 ezer ember lépett az Untold területére; a legtöbben vasárnap voltak, amikor 97 ezer fesztiválozót számoltak. 

A fesztivál területén belül négy napig uralkodott a parti-, a karneválhangulat, áradtak a koncertekre az energiával, lelkesedéssel teli fiatalok, de a megakoncertek hangerejét, a basszus dübörgését most sem igen tompíthatták, így az Untoldnak a városon belüli létjogosultságát illető vita folyamatosan zajlik.

Az Adevărul összegzésében például az Untold több, a világ legkülönbözőbb országaiból érkezett résztvevőt megszólaltatott. A külföldi fesztiválozók többnyire azt válaszolták, hogy nem hallottak Kolozsvárról, de eljöttek az Untoldra, jól érezték magukat, és barátaiknak is beszámoltak minderről. Voltak, akik elismerték, a fesztivál hangereje zavarhatja a városlakók egy részét, de többnyire a gazdasági előnyökre, a turisztikai forgalom fellendülésére hívták fel ezzel szemben a figyelmet. A román napilap az Untold-ellenes tábor érveit is kiemelte. A fesztiválnak a belvárosban való megszervezése ellen tiltakozó aktivisták egyik szószólója, Szakáts István elmondta: idén 30 ezer szórólapot készítettek, amelyeken főként az Untold-terület környékén élő lakosság figyelmét hívták fel arra, hogy milyen törvényeket szegnek meg a szervezők, s hogy joggal fordulhatnak ezekből adódó sérelmeikkel a hatóságokhoz. Elmondta: a jogszabályok által megengedett 50 decibeles hangerőt túllépik az Untold koncertjei, a zöldövezetekre vonatkozó előírások szerint pedig legtöbb 10 százalékot lehet egy városi park területéből ideiglenesen is beépíteni. Nem utolsósorban, az aktivista arról is beszélt, hogy 2017-ben a város költségvetése valamivel több, mint 324 ezer lejjel gazdagodhatott a Kaszinó, a Sétatér és a Sportcsarnok bérbeadása folytán. Eközben, a belgiumi Antwerpenben, a Tomorrowland fesztivál szervezői – amelyből az Untold is ihletődött – a város parkjának bérléséért 630 ezer eurót fizetnek két hétvégéért, 395 ezer eurót egyetlen hétvégére.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Osztrák Nagydíj: Bottas nyerte a nyári ...
Újra kinyitja kapuit a Louvre
I. liga, rájátszás: felső- és alsóházi ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ