Visszakozott az AstraZeneca oltására előjegyzettek negyede
Vissza

Visszakozott az AstraZeneca oltására előjegyzettek negyede

Az AstraZeneca vakcinájára előjegyzéssel rendelkező személyek mintegy 28 százaléka nem jelentkezett az oltásra vagy visszamondta előjegyzését – nyilatkozta kedden a koronavírus elleni oltással kapcsolatos tevékenységeket koordináló bizottság (CNCAV) elnöke.

Valeriu Gheorghiţă szerint márciustól, amikor felmerült az AstraZeneca oltóanyaga és a vérrögképződéses esetek közötti összefüggés gyanúja, több mint 207 ezren mondták vissza előjegyzésüket az oltási platformon. Azok közül, akiknek már volt időpontjuk, mintegy 99 ezren nem jelentkeztek az oltásra. „Ez az időpontot visszaigazolók 28 százalékát teszi ki, ami jelentős arány” – nyomatékosította, hozzátéve, jelen körülmények között természetes, hogy az emberek vonakodnak a vakcinától, hiszen több hivatalos információra van szükségük.

A CNCAV elnöke elmondta azt is: értesültek az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) egyik illetékesének azon kijelentéséről, miszerint van összefüggés a vakcina és a vérrögképződéses esetek között, ennek ellenére nem számít arra, hogy visszavonnák az AstraZeneca oltóanyagának engedélyét. Inkább azt tartja valószínűnek, hogy az EMA illetékes testületének keddi ülését követően ajánlásokat fogalmaznak majd meg ezzel az oltóanyaggal kapcsolatban, esetleg megjelölik azt a kockázati csoportot, amely esetében fennállhat e mellékhatás veszélye.

Románia az EMA ajánlásai alapján minden intézkedést meghoz majd az oltást igénylők biztonsága érdekében – szögezte le Valeriu Gheorghiţă

 


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Sporthírek röviden a nagyvilágból
Online filmvetítés Törőcsik Mari ...
Szabadnap az oltásra jelentkezőknek?

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ