Lemondott Victor Negrescu, az európai ügyekért felelős miniszter FRISSÍTVE
Vissza

Lemondott Victor Negrescu, az európai ügyekért felelős miniszter FRISSÍTVE

Benyújtotta lemondását Victor Negrescu, az európai ügyekért felelős tárca vezetője – értesült megbízható forrásokra hivatkozva a Hotnews hírportál. Sem a miniszter, sem a minisztérium illetékesei nem erősítették meg hivatalosan a hírt, Rovana Plumb, az európai alapokért felelős miniszter azonban visszaigazolta az értesülést.

A lemondás híre azért is meglepő, hiszen kevesebb, mint két hónap múlva Románia átveszi az Európa Tanács soros elnökségét, Negrescu miniszter pedig személyesen felelt a felkészülésért és az elnökség sikeres véghezviteléért.

Értesülések szerint a pénteki kormányülés után Negrescu külön megbeszélésen vett részt a pénzügyminiszterrel és az európai alapokért felelős miniszterrel és állítólag ezt követően nyújtotta be lemondását.

Eugen Teodorovici pénzügyminiszter a Digi24 hírtelevízióban "kellemetlen meglepetésnek, politikai éretlenségnek" minősítette Negrescu váratlan lemondását, azt állítva róla, hogy nem tud csapatban dolgozni. Rovana Plumb európai alapokért felelős miniszter elmondta: nincs tudomása róla, hogy Negrescunak az uniós elnökség előkészítésével kapcsolatos elégedetlenségei lettek volna vagy hogy - a régóta beharangozott kormányátalakításnál - a leváltandó miniszterek listáján szerepelne, így csak személyes okokra tud következtetni.

Románia 2019 január elsején veszi át fél évre az Európai Tanács soros elnökségét. Az Európai Parlamentben várhatóan kedden voksolnak arról a határozattervezetről, amely a jogállamiság megsértésére hivatkozva javasolja Románia elmarasztalását. Várhatóan ugyancsak kedden teszi közzé az Európai Bizottság a román igazságszolgáltatás helyzetéről készült legújabb - az előjelek szerint szintén kritikus hangvételű - jelentését az úgynevezett Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmus (CVM) keretében.

Fenntartom magamnak a jogot, hogy álláspontomat a kormánnyal és a Szociáldemokrata Párttal (PSD) közöljem - nyilatkozta szombaton az AGERPRES hírügynökség érdeklődésére Victor Negrescu, európai ügyekért felelős tárca nélküli miniszter, akiről a sajtóban az hír járja, hogy január elsejei hatállyal lemondott tisztségéről.

'A kollégáim iránti tiszteletből (...) fenntartom magamnak a jogot, hogy álláspontomat a kormánnyal és a PSD-vel közöljem' - nyilatkozta Negrescu.

EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Cannes – Dél-koreai thriller ...
Nagy erőkkel keresik a lyoni robbantót
EU gyorstalpaló, avagy mire és miért ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ