Lemondott Kulcsár Árpád, a Transindex főszerkesztője
Vissza

Lemondott Kulcsár Árpád, a Transindex főszerkesztője

Kulcsár Árpád lemondására azt követően, hogy szerdán a Magyar Újságírók Romániai Egyesületének (MÚRE) becsületbírósága lejárató kampánynak minősítette a Váta Lóránd színészt szexuális zaklatással vádoló írásokat. A becsületbíróság felkérte Kulcsárt, hogy nyilvánosan kérjen elnézést „az emberi méltóságában megsértett és megalapozatlanul bizonyítékok nélkül megvádolt” színésztől.

A Transindex portálon megjelent írásában Kulcsár Árpád beismeri: voltak jogos felvetések azzal kapcsolatban, hogy hol hibáztak, de voltak merő képtelenségek is. Az egyik ilyen az a meglepő állítás, hogy a Transindex homofób portál lenne, amit a leköszönő főszerkesztő határozottan visszautasít.

„A legnagyobb vád, ami ért minket, az az, hogy miért nem kérdeztük meg az esetekről az érintett személyt is. Egyrészt szexuális zaklatási ügyekben az ártatlanság vélelme kicsit másként működik. Az ilyen esetekben, amikor egy áldozat nyilvánosan megszólal, felmerülhet annak lehetősége, hogyha a vádolt személyt annak nyilvánosságra hozatala előtt szembesítik az állításokkal, megpróbálja elhallgattatni, fenyegetéssel vallomása visszavonására kényszeríteni őt. Ugyanakkor az első esetben egy véleménycikket írtam, ennek a műfajnak nem jellemzője a megszólaltatás. A második cikkben azért nem volt megszólaltatva Váta Lóránd, mert közben egy, az első íráshoz tett hozzászólásában maga jelezte, hogy a megfelelő időben reagálni fog, ezt pedig azonnal közzé is tettük, amint megtörtént.” „Mindezek ellenére – írja Kulcsár - elismerem, hogy komoly hibát követtünk el, és ezért Váta Lóránd felé valóban bocsánatkéréssel tartozunk.”

A főszerkesztő mentségére azt hozza fel: sosem volt precedens ilyesmire, az erdélyi magyar sajtó hasonló eseteket nem tárt még fel. „Lemondásom nem valamilyen nyomásra történik, leszámítva a felém irányuló lincshangulat bizonyos nyomását. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy kihátrálnék az általam felvállalt esetek mögül. Fenntartom, hogy a két megszólaló bátor személy történetét figyelmesen meg kell hallgatni. És az ellenem irányuló támadások pontosan erről terelik el a figyelmet.”

„Lemondásom másik oka az, hogy egyszerűen nem nézhetem, hogy szerkesztőtársaim és a teljes Transindex valós és vélt hibáim miatt megbélyegzés és nyomás alatt álljon. Csak abban bízom, hogy az általam elkövetett hibák nem azt implikálják majd, hogy nem kerülhetnek majd nyilvánosságra más visszaélések. Bízom benne, hogy lesznek még elég bátrak emberek a visszaélésekkel előállni” – írja Kulcsár.

Helyét megbízott főszerkesztőként Gyöngyi Annamária veszi át.

Az ügy előzményei: http://szabadsag.ro/-/a-mure-becsuletbirosaganak-allasfoglalasa-a-transindex-ro-weboldalon-megjelent-irasok-tekinteteben


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Győztek a kolozsvári fiúk! Megnyerte az ...
Pedro Almodóvar legújabb filmjét ...
Kitartó havazással beköszöntött a tél ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ