Lemondott Carmen Dan belügyminiszter – készülhet Teodor Meleșcanu
Vissza

Lemondott Carmen Dan belügyminiszter – készülhet Teodor Meleșcanu

Carmen Dan a Szociáldemokrata Párt (PSD) országos végrehajtó bizottságának ma délben 12 órakor kezdődő ülése előtt jelentette be, hogy lemondott tisztségéről. "Emelt fővel távozom. Nincs, amit felrónom magamnak" - mondta az újságíróknak Carmen Dan. A távozó belügyminiszter egyike azon tárcavezetőknek, akiknek leváltását biztosra veszik jól értesült források.

A Szociáldemokrata Párt (PSD) végrehajtó bizottsága hétfőn 12 órától ült össze a parlamentben. Viorica Dăncilă pártelnök-kormányfő bejelentette, szó lesz a kormányátalakításról, az államfőválasztásról, illetve a költségvetés-kiigazításáról is. A miniszterelnök korábban elmondta azt is: kiértékelte miniszterei tevékenységét, és úgy véli, nyolc tárca élén szükséges változtatás, köztük olyanokén is, amelyeket a szövetséges ALDE által kinevezett politikus áll.

Viorica Dăncilă jelezte egyúttal, hogy a végrehajtó bizottsági ülésen javaslatokat tesznek a miniszterelnök-helyettesi tisztségekre is, amelyeket jelenleg ügyvivőként lát el Ana Birchall és Eugen Teodorovici. Elmondta: az ülés után egyeztet Klaus Johannis államfővel is.

PSD-s források szerint a belügyen kívül változás várható az Ecaterina Andronescu által vezetett oktatási tárca élén. Célkeresztben lehet még a fejlesztési minisztérium (Daniel Suciu), a közlekedésügy (Răzvan Cuc), valamint a mezőgazdaság (Petre Daea). Információk szerint Viorica Dăncilă két ütemben képzeli el a kormányátalakítást.

Meg nem erősített hírek szerint a mezőgazdasági miniszteri tisztség várományosa Dumitru Daniel Botănoiu jelenlegi államtitkár vagy Valeriu Steriu parlamenti képviselő lehet.

Nicolae Moga szenátor is kormánytag lehet a fejlesztési vagy a turisztikai tárca élén. Mihai Fifor PSD-főtitkár is szeretne tisztséget a kabinetben szociáldemokrata párti forrásaink szerint, nem számít, hogy milyen tárcánál. Mint ismert, Fifor korábban védelmi miniszter volt. Sokan elégedetlenek Ana Birchall igazságügyi miniszterrel, ennek ellenére teljes jogú miniszterelnök-helyettesnek jelölthetik. Az igazságügyi tárca élén viszont Robert Cazanciuc válthatja.

A Dăncilă-kabinetet 27 minisztérium alkotja, amelyek közül 4 élén áll a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) képviselője.

Călin Popescu Tăriceanu, a kisebbik kormánypárt elnöke vasárnap este bejelentette, az alakulat úgy döntött, visszahívják tisztségéből Teodor Meleșcanu külügyminisztert. Közölte: a párt politikai bürója hétfőn dönt Meleșcanu utódjáról. 

 

 


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Eső után köpönyeg
Mégsem forgott veszélyben az állam ...
Koronavírus – Újabb 698 eset, 24 ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ