Lemondott a DIICOT főügyésze
Vissza

Lemondott a DIICOT főügyésze

Benyújtotta lemondását a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Ügyészség (DIICOT) főügyésze, Felix Bănilă.

Kijelentette: nem azért mond le, mert nem tett volna eleget a tisztségével járó feladatoknak. Leszögezte: a caracali gyilkosság ügye nem haladta meg szakmai képességeit.

Bănilă sajtóközleményben közölte, hogy Bogdan Licu ügyvivő legfőbb ügyésszel, Ana Birchall igazságügyi miniszterrel és a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács ügyészi részlegének illetékeseivel folytatott tárgyalásai nyomán döntött úgy, hogy lemond tisztségéről.

Becsületbeli lemondását már az igazságügyi miniszter elé terjesztette, akinek továbbítania kell azt az államfőnek. Amíg Klaus Iohannis elnök alá nem írja lemondását, addig ellátja a DIICOT irányításával járó feladatokat - szögezte le Bănilă.

Bănilă hozzáfűzi, tisztában van gesztusának következményeivel, de nem nézheti tétlenül, hogy a DIICOT támadások céltáblájává váljon olyan személyek részéről, akik erre nem jogosultak és nem rendelkeznek megfelelő szakmai ismeretekkel.

A caracali ügy kapcsán úgy fogalmaz: nyári szabadságáról való visszatérése dátumától, vagyis július 29-étől kezdve helyes és legális módon irányította a nyomozást, de ennek lebonyolítása az üggyel foglalkozó ügyészek hatáskörébe tartozik, az ő függetlenségük pedig mindenkivel szemben sérthetetlen. „Ha hivatalban maradnék, olyan konliktusba terelném az igazgatóságot, amely hosszú távon se nekem, se a DIICOT-nak nem tenne jót” - vélekedik Bănilă.


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Kolozsvár is versenyben az Európa ...
Radu Jude-retrospektív Frankfurtban
Meghaladta a 25 ezret az ismert aktív ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ