Lemondásra szólították fel a védelmi minisztert
Vissza

Lemondásra szólították fel a védelmi minisztert

Tisztségéről való lemondásra szólította fel Traian Băsescu volt államfő és Ludovic Orban liberális (PNL) pártelnök Mihai Fifor védelmi minisztert. Facebook-oldalán közzétett bejegyzésében Băsescu kifejtette, a tárcavezető kijelentése, miszerint a Deveselun levő bázison Romániának ballisztikus rakétái vannak, egyszerűen „butaság”, és kiváló tápot ad majd az orosz propagandának, amely pontosan arra törekszik, hogy igazolni tudja az Egyesült Államokkal és a NATO-val kötött megállapodások megszegését a Krím-félszigeten való orosz fegyverkezéssel.

„A Deveselun levő rakéták kizárólag védelmi céloknak felelnek meg, arra képesek, hogy az esetleges közép- és hosszú hatósugarú rakétákat ütközéssel hatástalanítsák” – magyarázta Băsescu. Felhívta a figyelmet arra, Vlagyimir Putyin orosz államfő és külügyminisztere, Szergej Lavrov éppen annak a ténynek a hitelességét kérdőjelezi meg, hogy Deveselun kizárólag védelemi rendszer működik, és ebben valósággal „kezükre játszott” Fifor a „buta állításával”, Romániát és az Egyesült Államokat is úgy tünteti fel, mint akik „félretájékoztatták saját szövetségeseiket is” a Deveselu-bázis felszereltsége kapcsán.

Mihai Fifor kedden tette azt a kijelentést, hogy Deveselun ballisztikus rakéták vannak – tájékoztatott a Mediafax hírügynökség. Az Antena3 hírtelevízió egy műsorában felvetette a kérdést, „hogyan is lehetne elragadtatva Vlagyimir Putyin orosz államfő a ballisztikus rakétákkal ellátott Deveselu-bázisunk meglététől, hogy a Mihail Kogălniceanu bázisunk tele van amerikai katonákkal, vagy attól, hogy fenntartjuk az Egyesült Államokkal való stratégiai partnerségünket, amely folyamatos katonai jelenlétet biztosít Romániában?” Szerdán délelőtti nyilatkozatában a tárcavezető már visszakozott, azt nyilatkozva, hogy „legrosszabb esetben értelmezési vagy kommunikációs hiba csúszott be”. Mint kifejtette, a televíziós műsorban azt mondta, „a Deveselu-bázison ballisztikus rakétákkal foglalkoznak, nem pedig azt, hogy rendelkeznek vele” – összegezte a Mediafax hírügynökség.

A védelmi miniszter lemondását kérte az ellenzéki Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke, Ludovic Orban is. A pártvezér Băsescuhoz hasonlóan azt hangsúlyozta, Fifor kijelentései a NATO-ellenes politika, a moszkvai propaganda javára szolgálnak. „Ebben a funkcióban már tudni kellene azt, hogy nem lehet játszani a szavakkal” – jelentette ki Orban. Szerinte a román haderőt is negatívan befolyásolja, hogy a kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) „amatőr, hozzá nem értő embereket” állított felelősségteljes pozíciókba. „Az SM-3 típusú rakétaelfogóknak nincsen robbanófejük, csak arra képesek, hogy egy tényleges rakétatámadás esetén ki lehessen lőni őket, s a támadó rakétákkal ütközzenek” – fejtette ki Ludovic Orban. A politikus szerint „tűrhetetlen, hogy egy ilyen magas rangú tisztségviselő ilyen mértékű baklövést kövessen el”, amellyel kiszolgáltatja a román haderőt, és diplomáciai feszültségeket kelthet.


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Önálló magyar líceum épülhet ...
Ellenőrzik az oltóhelyeket a ...
Digitalizált hangfelvételeket tett ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ