Lemásolt forgatókönyvek happyend nélkül
Elszenvedte első vereségét az U-BT
Elszenvedte első vereségét az U-BT
Vissza

Lemásolt forgatókönyvek happyend nélkül

A kosárlabda nemzeti liga hétvégi fordulójában mind Kolozsvár férfi, mind pedig női csapata szombaton játszott, további hasonlóság, hogy mindkét gárda idegenben szerepelt és egyformán egypontos vereséget szenvedett, miután az utolsó percben volt esélye a győzelemre is.

Nincs már százszázalékos csapat a kosárlabda nemzeti ligában, miután a 4. fordulóban a Kolozsvári U-BT is elszenvedte bajnokságbeli első vereségét. Mihai Silvăşan legénysége szombaton Nagyszebenbe látogatott, ahol teltházas derbin igen izgalmas mérkőzést játszott a helyi gárdával.

A Nagyszebeni ESK lendületesen kezdte a találkozót, így hiába szerezte az első pontokat Kromah révén az U-BT, a negyed derekán a házigazdák vezettek 5 ponttal (13:8). Calnicenco triplájának és Barró kétpontosának köszönhetően aztán egyenlő lett az állás, de nem sikerült átvenni a vezetést; végül a negyedet 4 ponttal a házigazdák nyerték (21:17).

A második negyed 6:0-s kolozsvári sorozattal indult, ezzel már a vendégek vezettek két ponttal (21:23), majd felváltva volt az előny hol egyik, hol másik csapatnál. Aztán a távolról is jól dobó szebeniek ismét megléptek (34:29), mire Silvăşan időt kért, s a végén jött egy kolozsvári 7:0-s sorozat, így a csapatok mondhatni igazságos döntetlennel vonultak le a pályáról (38:38 a szünetben).

A harmadik negyedben folytatódott a kiegyenlített küzdelem, a vendégek agresszív védekezésére, labdaszerzéseire a szebeniek pontos távoli dobásokkal válaszoltak, így Silvăşan gárdája nem találta a fogást ellenfelén.

Az utolsó 10 perc kétpontos kolozsvári vezetésről indult, de a házigazdák egy 6:0-s sorozattal nyitottak. Előnyük azonban tiszavirág-életűnek bizonyult, a címvédő nemsokára ismét 5 ponttal vezetett (67:72). 71:72-nél ismét teljesen nyitottá vált a küzdelem, 73:77-nél, három és fél perccel a vége előtt még mindig kétesélyes volt az összecsapás. Tyler Amos Laser triplájával a 39. percben vette vissza a vezetést az ESK (81:80), majd az utolsó perc taktikai csatáját az döntötte el, hogy míg a szebeniek Kinnard révén egy kétpontos dobást is bevittek, addig jól kidolgozott támadás végén Sakic triplája nem ült…

Mihai Silvășan vezetőedző a mérkőzés végén úgy nyilatkozott: nem számított erre a vereségre, amit felvállal: nem sikerült úgy motiválnia tanítványait, ahogyan kellett volna.

Végeredmény: Nagyszebeni ESK–Kolozsvári U-BT 84:83 (21:17, 17:21, 19:21, 27:24). A kolozsvári pontszerzők: Barro, Sakic és Watson 15–15, Kromah 12, Calnicenco 10, Török 7, Kariniauskas 6, Gray 3.

A forduló további eredményei: Bukaresti Steaua–Jászvásári Poli 84:63, Bukaresti Dinamó–Temesvári KK 57:94, Temesvári Timba–Galaci Phoenix 62:83, Marosvásárhelyi Maros–Nagyváradi ESK 60:86. A Piteşti-i Argeş–Krajovai U találkozó lapzártánk után ért véget.

A tabellát továbbra is az U-BT vezeti, jobb pontaránnyal; Nagyváradnak, a Steauának, Galacnak és Nagyszebennek ugyancsak 7 pontja van.  Az U a bajnokságban legközelebb november 4-én játszik, akkor Marosvásárhelyt fogadja; előtte november 1-jén a FIBA Európa Kupában a bolgár Lukoil Academic otthonába, Szófiába látogat.

Húsz pontról tornázták vissza magukat a lányok 

A női élvonal 5. fordulójában a kolozsvári lányok Alexandriába látogattak, ahol a találkozó jól kezdődött számukra: a mérkőzés első pontjait a kolozsváriak szerezték Vorphal révén (0:2). Előnyük azonban nem sokáig, csak 3:5-ig tartott. Az első negyedben a két csapat végülis fej-fej mellett haladt; a házigazdáknak ugyan egy adott pillanatban sikerült 5 pontra ellépniük (16:11), de hamarosan ismét egyenlő volt az állás (16:16) – a negyedet végül kétpontos különbséggel az Alexandria nyerte.

A második 10 percben már sokkal inkább érvényesült a „hazai pálya előnye”: a KK lányai 5:0-s sorozattal nyitottak, majd egy 15:0-sal folytatták, így a mérkőzés 17. percében már 20 pont volt a különbség a két csapat között – kíméletlen 41:21-et mutatott az eredményjelző –, s Dragan Petricevics tanítványai csak keveset tudtak lefaragni ebből a nagyszünetig (45:29).

A harmadik negyed a házigazdák triplájával indult, de a válasz is hasonló volt rá Taylor részéről. A kolozsváriak fokozatosan dolgozták le hátrányukat (52:40 a 25. percben), és a negyed utolsó percére (55:49) már ismét nyitottá vált a küzdelem.

Az utolsó 10 perc Ghizilă triplájával rajtol el, amit Taylor is megtoldott egy hasonlóval, így már csak 2 pont volt a hátrány (57:55). Egyenlíteni azonban már nem sikerült: a házigazdák percei következtek, hamarosan 65:55 lett az állás. A kolozsváriak azonban nem adták fel, a 36. percben ismét csak 6 pont volt a különbség (68:62). A következő percben mindkét oldalon 2–2 pont esett, a 38. percet viszont Bachvarova és Vorpahl kosaraival 4:0-ra nyerték a vendégek, és izgalmassá vált a végjáték. Bartee kétpontosa némi levegőhöz juttatta a házigazdákat, de erre Vorpahl egy triplával válaszolt, majd Taylor szerzett egy védekező lepattanót, s a ziccert ismét Vorpahl értékesítette: 72:71. Ekkor 24 másodperc volt még hátra, a kolozsváriak érthető módon rögtön faultoltak, de pechjükre Amukamara keze nem remegett meg, mindkét büntetőt bedobta. A kolozsvári támadást Grbic állította meg azonnal, ugyancsak szabálytalanul, ám Bachvarova életben tartotta a reményeket, ő is beszórta mindkét büntetőjét: 74:73. Időkérés következett – még 12 másodperc volt hátra –, majd rögtön technikai fault, de hiába hagyta ki ezúttal mindkét dobást Amukamara, újabb támadásra már nem volt ideje a kolozsvári gárdának.

Végeredmény: Alexandiai KK–Kolozsvári U 74:73 (21:19, 24:10, 12:20, 17:24); a kolozsvári pontszerzők: Leslie Deann Vorpahl 31, Theairra Brittani Taylor 18, aida Kalusic 6, Silvana Jez és Ioana Ghizilă 5–5, Bianca Voica és Radoslava Bachvarova 4–4. Érdemes megemlíteni, hogy a házigazdák 74 pontjából 68-at három játékos dobott össze: Carla Donette Bartee 26, Promie Onyekachi Amukamara 25, Ivana Grbic pedig 17 pontig jutott.

Az 5. forduló további eredményei: Galaci Phoenix–Temesvári SK 64:75, Gyulafehérvári U–Sepsiszentgyörgyi Sepsi SIC 62:76, Marosvásárhelyi Sirius–Brassói Olimpia 65:79. Az Aradi ICIM–Szatmárnémeti Municipal találkozó lapzártánk után ért véget. A tabellát a hibátlan sepsiszentgyörgyiek (10 pont) vezetik a szatmárnémetiek előtt, majd következik egyformán 3 győzelemmel és 2 vereséggel, szintén 8 ponttal Alexandria és Brassó. Marosvásárhely és Gyulafehérvár két győzelemnél, 3 vereségnél tart (7 pont), míg az egy mérkőzéssel kevesebbet játszó U a 7. helyen tanyázik, 6 ponttal (2 vereség, 2 győzelem).

A következő, 6. fordulóban a Kolozsvári U november 19-én a gyulafehérvári együttest fogadja. A 2. fordulóból elmaradt, temesváriak elleni hazai mérkőzést december 5-én fogják pótolni.


EZ ÉRDEKELHETI
SPORT ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Tüntetésekkel fenyegetőznek a ...
Az Egyesült Államok hivatalosan ...
Műtétjei után Federer már 2021-re és az ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ