Lehet már Leske(lődni) a magyarfenesi gólyafészekben
Egy hét múlva akár az első tojásnak örvendhetünk
Egy hét múlva akár az első tojásnak örvendhetünk
Vissza

Lehet már Leske(lődni) a magyarfenesi gólyafészekben

A fehér gólya és az ember kapcsolata évszázadok óta igen különleges, és talán nem túlzás azt mondani, hogy ez a legkedveltebb madarunk, hiszen még gyermekünket is a gólya „hozza”. Nem csoda hát, hogy évről-évre várjuk a hazaérkezését, s hogy bekamerázott fészkeiket úgy követjük, mint holmi influencerekét a mai tinédzserek. Romániában egyébként három gólyafészek van bekamerázva, egy Sáromberkén (Maros megye), egy Gyertyámoson (Temes megye), egy pedig a Kolozs megyei Magyarfenesen, ahol tavaly és tavalyelőtt is ott voltunk a „sajtónyilvános” gólyagyűrűzésen, így aztán amikor olvasónk, Máthé János március 21-én jelezte, hogy hét gólyát látott átrepülni a Monostor fölött, pár óra múlva megnéztük a clujbird.ro honlapon, vajon nem-e a fészek valamelyik lakója igyekezett éppen hazafele közöttük. Sejtésünk beigazolódott: minden bizonnyal Leske, a tojó érkezett meg, aki ismét megelőzte „férjét”. De az idei év nem csak ezért különleges…

Március 21-én este szállt le az első gólya a magyarfenesi (Vlaha) gólyafészekre, s amint leszállt, rögtön rendezni kezdte a gallyakat, majd az éjszakát is a fészekben töltötte – adta hírül a clujbird.ro honlap, amelyen immár harmadik éve lehet webkamerán követni a fészek életét.

– Az biztos, hogy nincs gyűrű a lábán, a fej rajzolata alapján pedig úgy tűnik, hogy a tavalyi tojó, azaz Leske érkezett meg. Ez azért érdekes, mert általában a hímek érkeznek előbb – magyarázta megkeresésünkre Szabó D. Zoltán biológus, ornitológus, aki az elmúlt években végzett gólyagyűrűzést Kolozs megyében, többek között éppen a bekamerázott fészekben kikelt fiókákat jelölve meg.

Megtudtuk: a tavalyihoz képest kicsit később jöttek vissza a gólyák, de az éves átlagot pont betartották, hiszen az épp március 21-ére esik. Ebből még nehéz levonni a következtetést, hogy mikor jelenik meg a magyarfenesi fészekben az első fióka, hiszen sokszor gyakoriak az akár véres kimenetelű fészekharcok, amilyenekből egyébként tavaly is volt, s amelyben még tojás is esett ki a fészekből. Így, bár néhány nap múlva a hímnek is meg kellene érkeznie – tegnap lapzártánkig még nem mutatkozott –, az ornitológus nem mert jóslatokba bocsátkozni arról, hogy mikor is kezdődhet meg a költési időszak.    

Hamarosan benépesülnek a gólyafészkek

Szabó D. Zoltántól azt is megtudtuk, hogy Leske igen rendes gólya, hiszen megvárta, amíg a fészket figyelő kamerát bekapcsolják: mintegy két perccel (!) azt követően érkezett, hogy a kamera ismét közvetíteni kezdett. A télen ugyanis meghibásodott, pontosabban megszakadt a kapcsolat a kamera és a router között, így a villamosművek autójának segítségével épp a napokban javították meg. Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy a téli „szünetben” a fészek életét követő teljes honlap megújult, így például ezentúl nemcsak videókivágások várják majd azokat, akik elmulasztanak egy-egy részt a „sorozatból”, hanem teljes videók, képgalériák is elérhetők lesznek. A tervek szerint a tojások lerakása előtt a kamera lencséjét is megtisztítják, hogy a közvetítés még élvezetesebb legyen. 

Arra is kíváncsiak voltunk, mi a magyarázata annak, hogy a szintén bekamerázott hochstadti (Németország) gólyafészekben a tojó már az ötödik tojást is lerakta – márpedig a régió északabbra van Erdélynél –, miközben hozzánk még csak most érnek vissza e vándormadarak. Mint mondta, azok a gólyák vélhetően nem mennek le annyira délre Afrikában, sőt, egyesek lehet, hogy csak Spanyolországig repülnek és ott telelnek, így sokkal rövidebb utat kell megtenniük visszafele is.

A téma kapcsán érdemes megjegyezni, hogy az idei év különlegesnek ígérkezik: három évvel ezelőtt gyűrűztek először gólyát Kolozs megyében, s miután a gólyák három éves korukban válnak ivaréretté, komoly esély van arra, hogy idén az első gyűrűzött gólyák visszajöjjenek. Ezért, ha valaki fehér gyűrűvel, rajta nagy fekete számokkal ellátott gólyát lát, próbálja meg leolvasni a számot, ami kukkerrel nem nehéz megtenni, de fényképezőgéppel sem lehetetlen, majd értesítse erről az ornitológusokat. A Kolozs megyében gyűrűzött gólyákról egyébként eddig nem érkezett semmiféle visszajelzés, nyilván se itthonról – hiszen még csak most van esély hazatérésükre –, de Afrikából vagy más európai országból sem, viszont a Szabó D. Zoltán által Homoródszentpálon korábban gyűrűzött egyik gólyát az idei télen visszaigazolták Tanzániából…


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Másodfokú viharriasztás harminc megyében
Fesztiválról fesztiválra hívják Horvát ...
Margó Irodalmi Fesztivál októberben, ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ