Lehet fogyni krumpli-húsevéssel is
Kulisszatitkok csodadiétákról, fogyástechnikákról
Kulisszatitkok csodadiétákról, fogyástechnikákról
Vissza

Lehet fogyni krumpli-húsevéssel is

Hogyan lehet fogyni ananásszal? Miért hízok, ha keveset eszek? Lehet-e fogyni krumplievéssel? – kérdésekre kaptak választ azok az érdeklődők, akik az egészséges táplálkozás napján, március 5-én ellátogattak Kovács Enikő aneszteziológus, dietetikus és Kiss Helga dietetikus, személyi edző rendkívül tartalmas előadására a K+ Közösségi térbe.

– Információs társadalmunkban, amikor a folyóiratokból vagy egy Google-kereséssel bármilyen témáról tájékozódhatunk, nehéz kiszűrni a helyes adatokat – kezdte előadását Kovács Enikő hétfőn este a K+ közösségi térben, majd hangsúlyozta, nincs ez másképp a diéták, fogyókúrák terén sem, esetükben is nehéz eldönteni mit hihetünk és mit nem.

A dietetikus a csodadiéták kapcsán kifejtette, azoknak a fogyókúráknak, amelyek néhány hónap alatt lenyűgöző eredményeket ígérnek, nem szabad egyből bedőlni, hiszen az ilyen csodadiéták hátulütője, hogy nem árulják el, milyen változások mennek végbe az emberi szervezetben, milyen hatást gyakorolnak ezek az anyagcserére, mi lesz az emberi testtel diétát követő egy-két évben. Ennek fényében osztott meg pár gondolatot arról, mégis mit érdemes fogyasztani, ha az ember néhány plusz kilótól szeretne megszabadulni.

Ha nem visszük be a szervezetbe a szükséges tápanyagokat, nem célravezető a fogyókúrás módszer – hangsúlyozta többször Kovács Enikő, kiemelve: a diéták idején is annyit kell enni cukorból és zsírból, amennyire a szervezetnek a normális működéshez szükséges van.

Zsírt, szénhidrátot és fehérjét is kell fogyasztani

Az egészséges étrend a szakember szerint a következőképpen épül fel: 50% szénhidrát, 25-30% fehérje és 25–30% zsír. Előadásában röviden szemléltette a három táplálékfajtát, ismertette, mely ételek milyen kategóriába tartoznak, és hogy miket érdemes fogyasztani.

A fehérjék a test építőkövei, ezekből nem nyer a szervezet energiát, mondta el Kovács Enikő, majd arra hívta fel az érdeklődő közönség figyelmét, hogy létezik kilenc olyan aminosav, amelyek növényekben ritkábban fordulnak elő, mint az állati eredetű ételekben, így a vegetáriánusoknak fokozottan kell figyelnie ezek bevitelére.

A szénhidrátok esetén a dietetikus az egyszerű szénhidrátok – a cukor, méz, fehérliszt – helyett összetett szénhidrátok – teljes kiörlésű liszt, rizs, pelyhek és hüvelyes növények – fogyasztását javasolja.

– A szénhidrátok esetében fontos figyelembe venni azok glikémiás szintjét is – fogalmazott a szakember. Az alacsony vagy közepes glikémiás szintű élelmiszerek fogyasztását javasolja, hiszen a magas glikémiás szintű ételek miatt hirtelen megugrik a vércukorszint, amelyre a test válaszként elkezd gyorsan inzulint termelni. Ennek végeredménye, hogy még alacsonyabb lesz a szervezet cukorszintje, mint étkezés előtt, amely miatt újra éhesnek érezzük magunkat néhány órán belül. Ezzel szemben a közepes vagy alacsony glikémiás szintű ételek fogyasztása esetén nem ugrik meg drasztikusan a vércukorszint, a szervezet kevesebb inzulint termel, így sokkal később érezzük újra éhesnek magunkat – derült ki az előadáson.

A zsírok közül a telítetlen zsírok (olajok) fogyasztását javasolta, az állati eredetű, telített zsírok helyett. A zsíroknak is számos jó tulajdonsága van – mondta –, hisz csökkentik a koleszterinszintet, gátolják az érelmeszesedést, stimulálják az immunrendszert. A zsírokból kialakuló zsírszövet is elengedhetetlen a szervezet számára, hisz ezeknek hőszabályozó, védelmi szerepe van. Ugyanakkor számos hormonnak, vitaminnak is szüksége van a testzsírra – árulta még el a diatetikus.

Keveset eszek, mégis hízok

Sokszor hallhatjuk, hogy valaki nagyon keveset eszik, mégis hízik – vetette fel a szakember, majd elmagyarázta, mi bújik meg emögött. – A szervezetnek szüksége van tartalékokra, és ha úgy érzi, nem fogja megkapni nap, mint nap a szükséges tápanyagot mindenből, raktározni kezd, ami elhízáshoz vezethet. Mindig annyit kell enni, amennyire a szervezetnek szüksége van. Se többet, se kevesebbet – hívta fel a figyelmet.

A szakember a hízás okai közé sorolta az életmódot, a mozgás hiányát, a hormonokat és enzimeket, a betegségeket, a genetikai és pszichológiai hátteret. Az orvosnő azt is hangsúlyozta, hogy míg régebb az ideális testsúlyt a kilogrammok alapján határozták meg, manapság ezt már testzsír százalék alapján számolják. A testzsírok esetében pedig csak a bőr alatti, szervek közé szoruló zsírok károsak, az egészséges mennyiségű zsírpárnákra a már említett okok miatt szüksége van a szervezetnek – emelte ki az orvos.

– Gyakran a genetika tehet arról, hogy valaki nem tud fogyni, hisz a testébe van kódolva, hogy kinek mennyi a normális testsúlya – tette hozzá.

Csak a szükséges táplálékkiegészítőket érdemes bevenni

Kiss Helga dietetikus, személyi edző a vitaminok, táplálékkiegészítők kapcsán elmondta: ezeket is úgy kell fogyasztani, mint a többi ételt, mindig abból és annyit kell bevinni, amennyi a szervezet megfelelő működéshez elengedhetetlen. Viccesen hozzáfűzte: gyenge térdre nem kell C-vitamint szedni.

– Mindig célszerűen válasszunk táplálékkiegészítőket, annak függvényében, mit akarunk megelőzni. Ezeket az anyagokat próbáljuk meg inkább az étkezés során bevinni a szervezetbe – hívta fel a figyelmet a dietetikus. A dietetikus sorra vette a népszerű táplálékkiegészítőket, majd vázolta ezek jótékony hatásait, elmagyarázta, hogyan járulnak hozzá a sikeres fogyáshoz, miként kell őket fogyasztani.

Az érdeklődők megtudhatták, hogy az omega 3, 6, 9 zsírsavakat is tartalmazó étrendkiegészítőket nem szabad megvásárolni, csak azok beszerzését ajánlja, amelyek ezeket a zsírsavakat külön-külön tartalmazzák.

Emellett arra is fény derült, hogy a nagymamák által készített spenőtfőzelék helyett inkább friss bébispenótot kell fogyasztani, vagy arra, hogy az ananász annyira erős enzimeket tartalmaz, hogy önmagát is lebontja, így érdemes a gyümölcsöt frissen fogyasztani.

Az érdeklődők azt is megtudhatták, hogy az oldodó rostok a bélflóra egészséges működéséhez járulnak hozzá, míg az oldhatatlan rostok teltségérzetet okoznak.

Fogyókúrás étrendet mindig kalóriaszám alapján érdemes összeállítani – közölte a dietetikus, majd elárulta, a fogyni vágyók délelőtt fogyasszák el a napi gyümölcsadagot és fehérjét minden nap egyenek.

Az előadás legvégén a személyi edző azt is elárulta, hogy a tévhittel ellentétben a krumpli fogyasztásával is lehet plusz testsúlyt leadni, amennyiben ezt hússal és zöldséggel fogyasztjuk.

 


EZ ÉRDEKELHETI
ÉLETMÓD ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Horvát fiaskó
Hősiesség
Rókáék

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ