Legkevesebb 200 ezer, Európa fertőzött zónáiból hazatérő román állampolgár lógott meg a karantén elől
Vissza

Legkevesebb 200 ezer, Európa fertőzött zónáiból hazatérő román állampolgár lógott meg a karantén elől

Nincsenek pontos adatok arra vonatkozóan, hogy valójában hány külföldön dolgozó román állampolgár tért vissza az országba Európa fertőzött zónáiból. Adrian Streinu Cercel, a bukaresti Matei Balș járványkórház vezetője szerint 1 millió személyről van szó, a határrendészet azonban csak 250 ezerről tud. A Szabad Európa Rádió számításainak megfelelően azoknak a száma, akik “meglógtak” a kötelező karantén elől, 200.500 és 950.500 közt lehet.

Adrian Streinu Cercel, aki tagja a járvány terjedésének megfékezésére létesült Stratégiai Kommunikációs Csoportnak, tehát információi meglehetősen első kézből valók, az Antena 3 adónak nyilatkozva elmondta: tudomása szerint Spanyolországból 100 ezer román állampolgár tért haza, összesen pedig 1 millióan. Az igazgató szerint ezek közül legalább 20 százaléknak – 200.000 személynek - sikerült kijátszania a hatóságokat és megszabadulnia a karanténtól.

A Szabad Európa Rádió hírportálján megjelent cikk szerzője szerint az adatok még akkor is félelmetesek, ha a határrendészet adatait vesszük alapul, ami 250 ezer hazatértről szól. Ha úgy számolunk, hogy jelenleg valamivel kevesebb mint 50 ezer személy van elkülönítve, akkor felmerül a kérdés, mi van a többi 200 ezerrel, akiknek hollétéről, egészségi állapotáról semmilyen információval nem rendelkeznek a hatóságok. Ha viszont az 1 millió hazatérőhöz viszonyítjuk a vesztegzár alatt lévők számát, akkor az gyakorlatilag azt jelenti, hogy 950 ezer ember - a koronavírus potenciális hordozói- zavartalanul mászkál az ország területén.

Egy másik aggasztó adat az elvégzett tesztek alacsony száma. Ha a határrendészet adatait vetjük össze az elvégzett tesztek számával, az eredmény: a 250 ezer külföldről visszatért román állampolgárnak alig 3,29 százaléka esetében sikerült kideríteni, hogy “hazahozta-e” magával a vírust, vagy sem. Ha Streinu Cercel egymillióját vesszük alapul, akkor ez az arány 0,82 százalék.

 


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

„Mindenki hagyja békén a másikat”
A rendőrség megbüntette Ludovic Orban ...
Előrejelzés: Esőzések, viharok. Hol és ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ