Leégett a Nagyvárad főterén álló görög-katolikus püspöki palota - rövidzárlat okozhatta?
Vissza

Leégett a Nagyvárad főterén álló görög-katolikus püspöki palota - rövidzárlat okozhatta?

Az utóbbi évek legnagyobb tűzesetének tartják a szombat éjfélit, amikor szinte teljesen leégett az éjfél előtt két és fél órával kigyulladt görög-katolikus püspöki palota Nagyvárad főterén – írta a digi24 hírportál.

A tűzoltáson több mint három órát dolgoztak, körülbelül száz tűzoltó, akik a Sebes Körösből szivattyúzták a vizet, és tíz, vizzel és habbal oltó gépkocsi. A tűzvésznek nem volt áldozata, a közeli éttermeket, kávézókat ideiglenesen kiürítették.

A tűzvészben teljesen leégett az épület mintegy 1300 négyzetméteres tetőzete, ledőlt az egyik torony és beszakadt az első emeleti mennyezet – nyilatkozta a Bihar megyei katasztrófaelhárítástól Camelia Rosca. Mivel az épület állagmegóvás alatt állt, nem volt biztosítása tűzvész esetére. A következő napokban kivizsgálják a tűzvész okát. A digi24 arról is tájékoztatott, hogy egy kolozsvári turista szombat est tíz óra előtt lefilmezte az épületet, amint furcsa fények villogtak a tetőzeten – felmerült, hogy talán rövidzárlat okozhatta a tüzet.

Az épületet nemrég felújították kívülről, de a belső renoválási munkálatokkal leálltak, uniós finanszírozásra vártak.   A görög-katolikus püspöki palota a nagyváradi magyarok által a régi nevén Szent László térként számon tartott, hivatalosan Unirii (Egyesülés) tér dél-nyugati sarkában áll. Ifj. Rimanóczy Károly tervei alapján építették 1903 és 1906 között. A kommunista államosítás után a görög-katolikus egyház 1992-ben kapta vissza, ám ténylegesen csak 2004-ben vehette birtokba a palotát, miután kiköltözött belőle a megyei könyvtár.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Kigyúlt egy személygépkocsi a ...
Tojás méretű jégeső
Több mint hetvenen ballagtak a ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • Gulaş, paprikaş, ozosep
  • Maradt a sötétség
  • Je suis Noa
  • Véget érnek ma a középiskolás tanévzáró ...
  • VIDEÓRIPORT - Az amerikaiakkal karöltve ...