Ledes oktatógitárral nyertek találmányversenyt apáczais diáklányok
Lengyelországban nemzetközi mezőnyben is bemutatják
Lengyelországban nemzetközi mezőnyben is bemutatják
Vissza

Ledes oktatógitárral nyertek találmányversenyt apáczais diáklányok

Nyári tábortüzek gitárhőséért rajongva álmodoztál, hogy egyszer majd téged is ilyen epekedve hallgatnak a lányok, irigyelnek a srácok. Csak éppen annak a gitárnak ne lett volna olyan sok húrja. És azok az akkordok! Most itt az idő: Arianna és Renáta, a kolozsvári Apáczai-líceum tanulói megalkották a tökéletes szerkezetet, amely bárkit megtanít a gitározás fortélyaira: az akkordok helyét a gitár nyakára épített ledek jelzik. Miután áprilisban a TUDOK- ról elhozták az első díjat, a napokban elnyerték Budapesten az Országos Tudományos és Technikai Diákalkotó Kiállítás (OTTDK) nagydíját, így júliusban Lengyelországban mutatják be találmányukat. Nem kellett hozzá sok minden: egy jó ötlet, két szorgos diák, egy osztálytárs, aki odaadja a gitárját, egy támogató iskola, útbaigazító tanár, laptop és egy volt diák, akitől azt is megtanulhatták, amit a tankönyvekből nem. Semmiség, igaz...?

Négy éve kezdett gitározni tanulni Ambrus Dobai Arianna, egyedül, tanár nélkül, ahogy ideje engedte, ás ahogy lelkesedésének sikerült felülkerekednie a bosszúságon, amikor a hangok nem úgy szóltak, ahogyan szerette volna. Oktatóvideók ás osztálytársai segítségével két évébe telt, míg elmondhatta magáról, hogy már uralja a hangszert, és mára elénekelhetjük vele a 67-es utat, a Jó nekemet, a Pioneert vagy Beatles-dalokat, és Green Day, Twenty One Pilots, Ed Sheeran, Shawn Mendes stb. is felfér a listára, de filmzenéket is játszik. Fejlesztőtársa, Tănase Renáta Andreea inkább csak vágyakozott arra, hogy gitározzon, de sosem jutott el a megvalósításig, és azt látták, hogy sok ismerősüknek van gitárja, de valahogy nem boldogultak a tanulással. Azokkal a fránya akkordokkal való vesződéstől kímélné meg a gitározni tanulókat a lányok találmánya: oktatógitárjuk ledek segítségével képes akkordokat, dalokat és pengetéseket megtanítani.

Hónapokig dolgoztak ötletük megvalósításán

Amikor ötletet kerestek, amivel részt vehetnének a TUDEK-en (Tudományos Diákkörök Erdélyi Konferenciája), a fentiekből származóan elég gyorsan rátaláltak: valami olyasmit kellene kitalálni, aminek a segítségével könnyebb megtanulni gitározni. Kis közvéleménykutatást is végeztek a potenciális piaci igények felmérésére, ebből kiderült, hogy a zömében 15-19 éves korosztályhoz tartozó 140 megkérdezettnek közel 93%-a szívesen használna oktatógitárt a hangszertanulásban.

Kezdetnek az osztálytársuk, Szabó Edina Rebeka felajánlott egy gitárt. Aztán a lányok fizika- és informatikai ismereteiket kamatoztatva kitalálták, hogyan építsék a gitár nyakára azt az elektronikát, ami a hangszeren tanulónak fényekkel megmutatja, pontosan hova helyezze bal keze ujjait a megfelelő' akkordok megszólaltatásához. Ez messze nem volt ilyen egyszerű, mint az előző' bővített mondat sejteti, összekötötték a kábelekkel az eszközöket, újrakötötték, kiderült, hogy kell hozzá egy breadboard (egy úgynevezett áramkör alaplap). Mintegy két hónapon át dolgoztak az elektronikával és a programozással, amíg a rendszer működőképessé vált, és 36 led állt készen arra, hogy gitározni tanítsa az arra vállalkozókat. A lányok informatikatanára, Geváld Júlia szerint a projekthez szükséges legalapvetőbb ismeretekkel rendelkezhettek csupán az iskolai tanórákról, ám nagyon sokat segített nekik az iskola volt diákja, a ma már egyetemista Albert Ferencz, aki korábban egy okosházas projekttel szerepelt sikeresen ugyanezen a versenyen. Albert Ferencz hónapokon keresztül minden kedden azt tanította az informatika szakos tizenegyedik osztálynak, majd szűkebb körben Renátának és Ariannának, amit ő maga egyedül tanult meg a saját OTTDK-s vetélkedőjére készülve.

– Az utolsó két hétben nem is tudom mennyit látták őket otthon, éppen aludni hazajártak, de amúgy minden egyes délután az iskolában szereltek, írták a programot. A program rajta van az elektronikával összekapcsolt Raspberryn, azt laptopról lehet irányítani, a laptopon lehet kiválasztani, hogy milyen szinten szeretne valaki tanulni, ennek megfelelően vannak csoportosítva az akkordok, pengetések – mondta Geváld Júlia.

A diáklányok elmondták: a gitár nyakát 36 helyen átfúrták, ezekbe ledeket helyeztek el. A gitár testére is elhelyeztek hat ledet, amelyek jelzik például a pengetés irányát. A program képes egy akkordokkal teli dalszövegből kiszitálni az akkordokat, ezeket felismerni és a megfelelő ledeket kivilágítani.

36 ledet helyeztek a gitár nyakába

A TUDEK-re elkészült találmánnyal kijutottak TUDOK-ra (Tudományos Diákkörök Országos Konferenciája), ahol úgy lettek első díjasok, hogy előttük a nagydíjat egy népes kutatócsoport egyik bioinformatikus tagja kapta. Aztán néhány hétig tovább csiszolgatták az OTTDK-ra, ahova jelentkezésük alapján meghívták őket. Azt mondják a lányok, hogy a versenyeken való részvétellel sok tapasztalatot is nyertek, az első nyilvános előadásuk óriási izgalmat jelentett, de alkalmuk volt látni mások prezentációit, és egyre jobban megszokták a „színpadi” jelenlétet, mígnem tanárnőjük szerint mára már 180 fokos minőségváltás állt be az előadásmódjukban. Ezeken a versenyeken sok jó ötlettel találkoztak, amelyek ösztönzően hatnak rájuk. Láttak például építőrobotot, víz alatti adatfeldolgozó szondát, a ritmus követését hangos koncerteken is lehetővé tevő, csuklóra szerelhető metronómot, de 12-13 évesek által fejlesztett palacsintasütő robotot is. Saját találmányukat osztálytársaikon tesztelték, aztán a budapesti verseny alkalmával szervezett kiállítás mintegy ötezer látogatója közül sokan szintén kipróbálták, és kedvezően véleményezték.

A munka hevében Renátának végül még mindig nem jutott ideje megtanulni gitározni, bár azt mondja, elméletet sikerült tanulnia, a programozás során megismerkedett az akkordokkal, Arianna viszont úgy véli, már annyi akkordot megtanult munkatársa, hogy csak éppen össze kell azokat kötni, és már dallam szólal meg a keze alatt.

A júliusi nemzetközi versenyig a lányok szeretnék továbbfejleszteni találmányukat: meg-tanítanák, hogy a dal kiválasztásakor a kijelzőn is megjelenjen az akkord, szeretnék elrendezni a kábeleket, minden ujjnak megfeleltetnének egy színt, és a megfelelő színek segítségével jelezné, hogy melyik ujjal melyik húrt kell lefogni, arra is megtanítanák a programjukat, hogy lassítsa a dallamot, hibás fogás esetén visszatekerjen stb. Ha három évvel ezelőtt a szakválasztásuk esetleg nem is volt nagyon tudatos, találmányuk és annak sikere ma már a pályaválasztásukat is meghatározni látszik: Renáta egyértelműen informatikát tanulna, Arianna még vacillál az info és a fizika között.

A találmány nincs teljesen kész, sajnos nem kapható már holnaptól a gitárboltokban. Egyelőre „nyers” a szerkezet, még nem fogyasztóbarát módon dizájnos a megjelenése. Ám egy hangszergyártó akár meg is vásárolhatná az ötletet, a drótok beépíthetők a gitár nyakába, és simán megoldható lenne, hogy wifin keresztül kommunikáljon a hangszer a telefonnal, az oktatóprogrammal. Addig is júliusban drukkolunk a lányok lengyelországi sikeréért, hasznos szórakozást kívánunk nekik a vajdasági szakmai táborban, ahova meghívást kaptak, és gitárművészi tehetségünk sokat halogatott pallérozásához bizakodva várjuk a ledes nyakú oktatógitár mielőbbi megjelenését a hangszerboltokban.

Hatalmas érdeklődéssel fogadták őket a budapesti kiállításon


EZ ÉRDEKELHETI
SMART ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Újítás és hagyomány a Román Operában
Harminc évig fertőz egy tévé – ...
Még egy sürgősségi ügyelet a ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • Tanügyminiszter: lehessen megbuktatni ...
  • Még nincs vége
  • Lehullt a vakolat az Első Magyar ...
  • Új vezetősége van az RMDSZ kolozsvári ...
  • Futóverseny