Lazítás Európában: hétfőtől kezd újraindulni az élet
Vissza

Lazítás Európában: hétfőtől kezd újraindulni az élet

Hétfőtől tucatnyinál több európai országban jelentősen lazítanak a koronavírus járvány miatt hetekkel, hónapokkal ezelőtt elrendelt szigorú tilalmakon, illetve további enyhítéseket terveznek a következő hetekben. Olaszország megkíséreli újraindítani a munkát, Magyarországon Pest megyén és a fővároson kívül gyakorlatilag újrakezdődik az élet. A nemzetközi utazásokra továbbra is szigorú korlátozások érvényesek.

A járvány által egyik legsúlyosabban érintett Olaszország megpróbál újraindulni több mint két hónap után: a gyárak, az autó-, a textil- és az építőipar, valamint a városi tömegközlekedés újraindításával megkezdődik hétfőtől a járványhelyzet úgynevezett második szakasza Olaszországban, majdnem 4,5 millió dolgozó ismételt munkába állásával (ezeknek mintegy fele távmunkában fog dolgozni egyelőre), ám a kijárási korlátozásokat még nem oldják fel teljesen. A kereskedelemnek május 18-ig, a vendéglátásnak júniusig kell várnia a kormányütemterv szerint. Hétfőtől nyitva lesznek a már újraindult könyvesboltok és csecsemőruházati üzletek. A presszók, kávéházak és éttermek vendéget nem fogadhatnak, de elvitelre árulhatnak ételt és italt. Ahol lehet, turnusokban végzik a munkát, a gyárakban biztosítani kell a legalább kétméteres távolság betartását. Az újra munkába lépők több mint hetven százaléka férfi, mivel a nők továbbra is otthon maradnak a gyerekekkel a szeptemberig meghosszabbított oktatási szünet miatt. Hétfőtől továbbra is csak indokolt esetben lehet utcára menni, tehát munkavégzés, élelmiszer- és gyógyszervásárlás, valamint egészségügyi indok miatt, de engedélyezik a rokonlátogatást, a szabadtéri sportolást, kocogást a lakóhelytől távolabbi helyszínen is. Újranyitják a parkokat, kerteket, villákat, de a játszóterek zárva maradnak. A városok és a tartományok közötti szabad mozgás még nem engedélyezett. A templomok továbbra is zárva maradnak, de engedélyezett a temetés maximum 15 fő részvételével. Látogathatók a tartományon belüli temetők. A misék bemutatását a tervek szerint pünkösdre engedélyezhetik. Továbbra is tilosak a közösségi találkozók, rendezvények, baráti összejöveteleket sem lehet tartani. Újraindul a városi tömegközlekedés: a buszokon, metrón kötelező a szájmaszk és a kesztyű viselete, a buszon egyszerre csak húszan, metrószerelvényen 120-an utazhatnak, minden második ülést szabadon hagyva.

Az egész országban egyszerre tervezett újraindulás ellenére több tartomány máris önálló utat követ: Luca Zaia, az északi Veneto kormányzója hétfőtől teljes nyitást hirdetett meg csakúgy, mint a déli Campania és Calabria is, hangsúlyozva, hogy a tartományaikba kívülről érkezőket karanténba helyezik. Szombaton tele voltak emberrel Róma – bezárt üzletekkel teli – sétálóutcái, a nápolyi tengerparti sétányok és a milánói metró is. A kötelező szájmaszkot nem viselte mindenki. Az egészségügyi hatóságok kéthetente ellenőrzik a járványterjedés alakulását, és ha a fertőzés erősödik, ismét szigorítják a korlátozásokat. Az országban a diagnosztizált fertőzöttek száma túllépte a 207 ezret, a halálos áldozatoké a 28 ezret.

Spanyolországban egy hete lazítottak a kijárási tilalmon, szombat óta pedig bizonyos szigorú feltételek betartásáal a 14 évesnél idősebbek egyénileg sportolhatnak vagy sétálhatnak. Hétfőtől előzetes időpont egyeztetéssel ügyfelek fogadhatnak a fodrászatok, a bárok és éttermek csomagolt árut értékesíthetnek. Kötelező a szájmaszk a közszállítási járműveken. A Baleári- és Kanári szigetcsoportok egyes szigetein korlátozott kapacitással kinyithat a legtöbb üzlet, múzeum, étterem és terasz, valamint bizonyos feltételekkel a hotelek – az ország többi részében ezek csak május 11-től nyithatnak. Két héttel később nyílnak meg a mozik és színházak, de az iskolák szeptemberig zárva maradnak. A korlátozó intézkedések felszámolási folyamatának végéig a spanyolok nem hagyhatják el a lakóhelyük szerinti tartományt.

Magyarország vidéki területein hétfőtől kinyitnak a kávézók és éttermek teraszai, a napozók és közfürdők, újra edzhetnek a profi sportolók. Szájmaszk viselése kötelező a közszállításban és üzletekben. Budapesten és Pest megyében továbbra sem használhatók a vendéglátó egységek kerthelységei, teraszai, és továbbra is csak az élelmiszerboltok, drogériák és gyógyszertárak működhetnek rendes nyitvatartással, a többi bolt 15 órakor bezár. Vidéken hétfőtől a bevásárlóközpontok már rendes nyitvatartással működhetnek. A Budapesten és Pest megyében élők továbbra is csak alapos indokkal hagyhatják el otthonukat, nem tanácsos vidékre utazniuk, például nem mehetnek vidékre strandolni, és továbbra sem használhatják a játszótereket. Országszerte továbbra is érvényes a 65 év felettiek vásárlására fenntartott 9 és 12 óra közötti idősáv, a rendezvények (beleértve a lakodalmakat is) pedig mindenütt tilosak augusztus 15-ig, kivéve a temetéseket, az esküvőket és az egyházi eseményeket.

Németországban a 800 m2-nél kisebb üzletek többsége megnyílt április 20-án. Fokozatosan megnyílnak bizonyos tartományok iskolái hétfőtől, újra kinyitnak a fodrászatok, templomok, múzeumok, állatkertek, játszóterek. Zárva maradnak a kulturális terek, bárok, éttermek (a kiszállítók kivételével), sportpályák. A tömegrendezvények augusztus 31-ig tilosak. Az üzletekben és tömegközlekedésben kötelező a szájmaszk.

Ausztriában hétvégén megnyitottak a szupermarketek, fodrászatok és szabadtéri sportpályák (tenisz- és golfpályák). Megszűnik a kijárási korlátozás, a gyülekezési tilalom 10 személy fölött marad érvényben, a megfelelő távolságtartással. Hétfőtől iskolába mennek az érettségire készülő diákok, majd később fokozatosan a többiek is, május közepén nyitnak az éttermek. Szájmaszk viselése kötelező az üzletekben és közszállításban.

Belgiumban a nagyközönséggel közvetlenül nem dolgozó vállalatok hétfőtől visszavárják dolgozóikat, a legtöbb üzlet május 11-én nyit a megfelelő távolságtartási kötelezettséggel, az iskolák május 18-án nyitnak, egy tanteremben maximum 10 diákkal. Az éttermek fokozatos megnyitása leghamarabb június 8-án kezdődhet. Közszálltásban kötelező a szájmaszk.

A könyvüzletek, autósüzletek, fodrászatok és szépségszalonok nyitnak hétfőn Portugáliában, valamint a maximum 200 m2 alapterületű, utcára nyíló helyi üzletek, de a vásárlóknak kötelező a szájmaszk, akárcsak a közszállításban és az állami pénzügyi központokban, amelyek szintén hétfőtől nyitnak. Egyéni szabadtéri sporttevékenység engedélyezett. Május 18-án nyitnak a líceumok, múzeumok, művészeti galériák, éttermek és kávézók, június 1-én a színházak és mozik, megfelelő távolságtartási kötelezettséggel.

Szlovéniában ma nyílnak az éttermek és kávézók teraszai, fodrászatok, múzumok és könyvesboltok, újra edzhetnek a profi sportolók. Szájmaszk viselése kötelező a zárt közterekben, közszálltásban és üzletekben.

Lengyelországban hétfőtől nyitnak a szállodák, bevásárlóközpontok, bizonyos kulturális intézetek, könyvtárak és egyes múzeumok. Szerdától nyithatnak az óvodák és bölcsődék, de az azokat működtető helyi hatóságok bejelentése szerint többségük zárva marad.

Horvátországban egy hete működnek bizonyos üzletek, múzeumok, könyvtárak és a közszálltás, szombat óta engedélyezettek a vallásos rendezvények. Hétfőtől nyithatnak az ügyfelekkel közvetlen kontaktust feltételező szolgáltatások, például a fodrászatok, május 11-től pedig a teraszok, bárok, éttermek, de az óvodák és iskolák önkéntességi alapon kezdenek csak újra működni. A nyilvános rendezvények csak 10 fős részvételig engedélyezettek.

Szerbiában ma nyitnak a kávézók és éttermek, újraindul a közszállítás, az intercity vonatok és távolsági buszjáratok, de az utasoknak kötelező a szájmaszk. Május 8-án nyitnak a bevásárlóközpontok, 11-én az óvodák. Fenntartják a szükségállapotot.

Görögország bezáratott kereskedelmi vállalatainak közel 10%-a nyithat hétfőtől: könyvesboltok, fodrászatok, szépségszalonok, elektronikai és sportszerüzletek, kertészetek. A többi üzlet május 11-én nyithat, de a nagy bevásárlóközpontok június 1-ig zárva maradnak.

Az északi országok közül Izland hétfőn nyitja meg az egyetemeket, múzeumokat és fodrászatokat, míg Dániában és Norvégiában egy ideje már „féltilalom” van, Európában elsőként lazítottak a korlátozó intézkedéseken. A dán tanulók voltak Európában az elsők, akik április 15-én visszatértek az iskolapadba.


EZ ÉRDEKELHETI
KÜLPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Úzvölgyi katonatemető - Több százan ...
Lakatos Mónikát Womex életműdíjjal ...
Fődíj Horvát Lili filmjének Chicagóban

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ