Lavinaveszély a hegyek nagy részén, fagy, havazás, szél
Vissza

Lavinaveszély a hegyek nagy részén, fagy, havazás, szél

Fokozott lavinaveszélyre figyelmeztetnek a meteorológusok a hegyekben, ahol a hőmérők higanyszála mínusz 23 Celsius-fokig is süllyedhet, és havazásra, szélre is készülni kell. A Bilea-tónál a hóréteg vastagsága meghaladta a 170 centimétert.

Országos viszonylatban a Bilea-tónál a legvastagabb a hóréteg, miközben az Omu-csúcson „csak” 112 centiméter.

Csütörtöktől lehűl a levegő, a szél helyenként megerősödik, a széllökések erőssége eléri az 50–60 kilométer/órát, és hóvihar is kialakulhat. 1800 méter felett mínusz 18 és mínusz 12 fok között alakul a legalacsonyabb hőmérséklet. A meteorológusok ugyanakkor arra figyelmeztetnek, hogy köd és jégképződés nehezíti majd a közlekedést.

Csütörtök estétől mínusz 23 és mínusz 17 fok közötti értékekig süllyed a hőmérők higanyszála, enyhe havazás várható, széllel, faggyal.

Mivel a korábbi hórétegre friss rakódik, fokozott vagy jelentős a lavinaveszély a legtöbb hegyen, az 1-től 5-ig terjedő skálán 4-es és 3-as erősségű.

A hegyimentők arról tájékoztattak, hogy a szilveszteri hosszú hétvége utolsó napján is aggasztóan sok baleset történt, sok esetben volt szükség a szolgálatot teljesítő több mint 300 hegyimentő részéről a turisták által látogatott síparadicsomokban. A legtöbb megkeresés a brassói és sinaiai hegyimentőkhöz érkezett, éppen ezért a vakáció végéig fokozott lesz a hegyimentők jelenléte a sípályák környékén.

EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

A szenátus elutasította a gyermekpénz ...
Román városnak akarják láttatni ...
Rollerezőket és bringásokat ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ