Látványosan átalakul a Hója-erdő környéke két év alatt
Az új épületek „csúcsa” egy óriási méretű akvárium lesz
Az új épületek „csúcsa” egy óriási méretű akvárium lesz
Vissza

Látványosan átalakul a Hója-erdő környéke két év alatt

A kolozsvári Mezőgazdaságtudományi és Állatorvosi Egyetem (USAMV) és az Észak-Nyugati Fejlesztési Ügynökség (ADRNV) nemrég írta alá azt a projektet, amely alapján pályázati pénzekből korszerűsítik az egyetem Hója erdő melletti részlegének oktatási infrastruktúráját, hogy ott a gyakorlati tevékenységeknek jobban megfelelő központot hozzanak létre. Az új biobázist azonban nem csak az egyetem fogja használni, hanem megnyitják a nagyközönség számára is – a látogatókat vélhetően elsősorban az a hatalmas méretű akvárium fogja majd a leginkább vonzani, amit szintén a pályázat keretében építenek meg.

A projekttel párhuzamosan, de attól teljesen függetlenül az Erdélyi Néprajzi Múzeum szomszédos szabadtéri részlege, a Falumúzeum is kibővül, így összességében akár úgy is fogalmazhatnánk: mintegy két év múlva a Hója erdőben jókora szabadidőpark várja majd a kellemest a hasznossal összekötni kívánó, kikapcsolódni vágyó kolozsváriakat.

A Mezőgazdaságtudományi és Állatorvosi Egyetem új biobázisának a kialakítása a szerződés aláírásával gyakorlatilag már el is kezdődött; a projekt kivitelezési határideje 2020. október 31-e. A közel harminc millió lejes befektetés nagy részét a Regionális Fejlesztési Ügynökség (ADR) állja Európai Uniós pénzekből, az USAMV csak a munkálatok 3 százalékát fedezi társfinanszírozóként.

A projektre a Kolozsvári Polgármesteri Hivatal keretében működő Urbanisztikai Bizottság már korábban rábólintott – erre azért volt szükség, mert az érintett terület, vagyis egy 64 hektáros parcella, a város belterületén található. A városi önkormányzat megadott minden szükséges engedélyt. 

Cornel Cătoi, az USAMV rektora az aláírás alkalmával azt emelte ki, hogy az új oktató- és kutatóbázis kialakítása nagyon fontos az egyetem számára, de szabadidős célzata is lesz, hiszen a Hója erdő a városlakók egyik közkedvelt kikapcsolódási helye. Az USAMV keretén belül működő Állattenyésztési és Biotechnológia Kar már előzőleg is számtalan didaktikai, gyakorlati és kutatási projektet valósított meg a kar egyetemi hallgatóival együtt, többek között a Hója erdei részlegen, ahol elsősorban juhokat tenyésztettek, sőt, a kolozsvári piacon van hagyománya az általuk kidolgozott helyi termékeknek is, így például már a „Hója” nevű túrónak is, amit épp idén „kísérleteztek ki” az egyetemen. S hogy pontosan mi is lesz a korszerű, új bázison? Nos, mindaz, ami a biodiverzitással kapcsolatos: elsősorban azt a hazai biológiai anyagot próbálják megőrizni, amely hagyományosnak számít Romániában, vagyis olyan őshonos fajtákat és hibrideket láthatunk majd, amelyeket országunkban tenyésztettek ki, legyen szó bármilyen háziállatról, így szárnyasokról, juhokról, szarvasmarhákról, kutyákról, nyulakról vagy éppen nutriáról. Ugyanakkor figyelmet fordítanak a hagyományos biotechnológiák megőrzésére (például tejtermékek, túrófélék előállítása során) és összekapcsolására a modern technológiákkal, hogy az így készülő termékeket az érdeklődők széles körben megtalálhassák.

A munkálatok során a már meglévő épületeket felújítják, de új ingatlanok és istállók is épülnek majd. Az új épületek „csúcsa” egy óriási méretű akvárium lesz, amelynek a romániai édesvizű folyókban és a Fekete tengerben előforduló helyi halfajták megőrzése lesz a célja, és amelyet szintén megtekinthet a nagyközönség is.

A projekt egészen pontosan 23 új építményt emleget; az állatoknak szánt pavilonok könnyűszerkezetre épülnek, és kifutójuk is lesz, hogy a jószágok a szabadban is lehessenek. A leglátványosabb az 1540 négyzetméteres alapterületű akvárium lesz, hiszen egy üvegfalú alagút is lesz benne, amin a látogatók végigsétálhatnak – nem mellesleg ez lesz Erdély legnagyobb akváriuma. A projekt másik látványos eleme egy kilátótorony, amiből a teljes biobázis belátható. Kialakítanak továbbá egy apiterápia-központot, melegházakat létesítenek, és mindehhez az energiát a helyszínen előállított biogázokból nyerik majd.

Az egyelőre nem egyértelmű, hogy az új központba ingyenes lesz-e a látogatók belépése, és az sem, hogy végül a projekt része-e az a mintegy 200 férőhelyes parkoló, amit éppen a leendő látogatók miatt foglaltak a tervekbe, és amelyet a belépődíjhoz hasonlóan az engedélyeztetés során többen is elleneztek az illetékes városházi bizottságban, hiszen nincs összhangban az illető terület hivatalos besorolásában leírtakkal, például, hogy szabadon hozzáférhető zöldövezet. Az már szinte biztos viszont, hogy az egyeztetések eredményeképpen a bázis infrastruktúráját – például a sétányok leendő helyét – összhangba hozták a szomszédos Falumúzeum terveivel. Amint arról már többször írtunk, az Erdélyi Néprajzi Múzeum már korábban kiírt egy ötletbörzét szabadtéri részlegének kibővítésére, s a munkálatok kivitelezésére idén augusztusban a Kolozs Megyei Tanács is utalt ki pénzt. A létesítmény felújítása és a Hója parkerdővé való alakítása több mint 46 millió lejes beruházást feltételez; többek között információs irodát, adminisztrációs központot, tanácskozásoknak és kiállításoknak helyet adó multifunkcionális termet, román, szász és magyar stílusú faluházakat, fafaragó- és fazekasműhelyt építenek majd, továbbá szabadtéri színpad, gyermekjátszótér stb. kap helyet.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Püspökké szentelték, és a főegyházmegye ...
Elemző: nem sikerült megoldani azt a ...
Megnyílt Vetró András első kávéházi ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ