Láncbogozástól barátságszőnyegig a kalotaszentkirály-zentelki alkotótáborban
Vissza

Láncbogozástól barátságszőnyegig a kalotaszentkirály-zentelki alkotótáborban

Ismét a bogozás volt a legnépszerűbb foglalkozás, de újdonságokkal is szolgált a kézműves tevékenységekkel kecsegtető XVII. Gyarmathy Zsigáné Alkotótábor Kalotaszentkirály-Zentelkén: az idén volt rajzolás, hangszeres zeneoktatás, csuhézás és kosárfonás is. „A ma elvégzett munka jövőt formál” mottóval július második felében rendezett táborban közel száz diák és felnőtt vett részt.

CSÓKA ELIZA-ENIKŐ

A testvérkapcsolat ápolásának érdekében a kalotaszentkirályi táborozókon kívül a szervezők (Ady Endre Kulturális Egyesület, Ady Endre Általános Iskola, Okos-Rigó Dénes tanár) idén is meghívták a szilágylompérti Ady Endre Általános Iskola és a zsámboki Bajza Lenke Általános Iskola tanulóit. A szilágylompérti diákok immár sokadik alkalommal vesznek részt az alkotótáborban, idén két kísérővel érkeztek 11-en. A zsámboki Bajza Lenke Általános Iskola 2017-ben csatlakozott a táborsorozathoz, idén 11 diákkal és négy kísérővel. A diákok és az őket kísérő tanárok szabadon választhattak faragás, gyöngyfűzés, szőnyegszövés, varrás, bogozás és fonalgrafika tevékenységek közül, amelyeket idén új műhelyekkel bővítettek a szervezők: a rajzkör, a hangszeres zeneoktatás, a csuhézás és a kosárfonás már az első napon felkeltette a diákok érdeklődését. A napi több órás gyakorlást és munkát a kalotaszentkirályi pedagógusok (Böndi Katalin, Laczi Júlianna-Zsófia, Vincze-Jancsi Tímea, Márton Erzsébet-Mónika, Benk András) mellett kézműves oktatók irányították (Lovász István, Both-Máté Dénes, Laczi Balázs, Laczi Lóránd, Gere Erzsébet, Juhász István, Péter-Jani Bianka, Kolcsár Lilla, Kispál Katalin, Okos Katalin), akik megtanították a diákoknak a népi mesterségek különféle technikáit, ugyanis elmondásuk szerint leghőbb vágyuk átadni a tudást a következő nemzedéknek.

Idén is a bogozás volt a legnépszerűbb és egyben a legzsúfoltabb műhely, itt Péter-Jani Bianka irányításával minden táborozó elkészíthette a számára legtökéletesebb karkötőt. Az újdonságok közül több diák választotta a rajzkört, ahol megpróbáltak portrét készíteni Laczi Lóránd segítségével, illetve a kisebb diákok is magukra találtak a ceruzák és ecsetek közepette. Vincze-Jancsi Tímea tanítónő segítette a diákokat, hogy elkészíthessék az általuk megtervezett virágtartókat, a varrásnál pedig szebbnél szebb tolltartók, terítők, könyvborítók készültek Laczi Julianna-Zsófia tanítónő irányításával. A gyöngyök világába Böndi Katalin kalauzolta az érdeklődőket, akik a hét végére szép, színes karkötőkkel, nyakékekkel tündököltek. A hangszeres zeneoktatás Márton Erzsébet-Mónika munkáját dicséri, míg a csuhézás fortélyait Gere Erzsébet mutatta be. A faragást idén is több diák választotta, akik a hét végére szépen kifaragott munkákkal büszkélkedhettek. A különféle minták kifaragását Benk András tanár és Both-Máté Dénes, Laczi Balázs, Juhász István oktatták. A kosárfonás oktatását és hozzá való alapanyag beszerzését Lovász István biztosította.

A mindennapos foglalkozások mellett a szervezők kreativitásának köszönhetően a táborozók egyénileg megrajzolt térképek segítségével járhatták végig a „kalotai kószálók – Szentkirályok útja – Diótörők útja” útvonalat, megismerve Kalotaszentkirály-Zentelke utcáit, nevezetességeit, lakosait.

A tábor harmadik napján a diákok Csucsára kirándultak, ahol irodalmi-történelmi nevezetességeket látogathattak meg, és tárgyi tudást is szerezhettek Ady Endre csucsai életéről Péter Mónika-Mária magyartanárnőnek köszönhetően. A kirándulás végállomásaként az alkotótábor névadója férjének, Gyarmathy Zsigmondnak az emlékhelye előtt a táborozók koszorúzással fejezték ki tiszteletüket. Ez az esemény teret nyitott arra, hogy a diákok jobban megismerhessék konkrét személyek életén keresztül a hagyományok tiszteletének, ápolásának, továbbadásának fontosságát.

Az utolsó nap a táborozók munkáinak a bemutatásáról és díjazásáról szólt. Ekkor került sor a barátságszőnyeg befejezésére és felvágására, melyet három részre osztottak a szervezők, ugyanis minden diák részt vett a megalkotásában. A táborozók örömmel mutatták be a heti munkákat, saját készítésű kisfilmeket. Örülünk, hogy nemcsak szőnyegek szövődtek, nemcsak virágtartók bogozódtak, hanem barátságok is köttettek a táborhét alatt. Az utolsó estén a diákok tábortűz mellett elevenítették fel közös emlékeiket, a közös éneklések alkalmával estéről-estére egymástól tanult népdalokat.

 


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Másodfokú viharriasztás harminc megyében
Fesztiválról fesztiválra hívják Horvát ...
Margó Irodalmi Fesztivál októberben, ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ