Lakbértámogatást szavaztak meg
Vissza

Lakbértámogatást szavaztak meg

A kolozsvári tanácsosok tegnap megszavazták azt a határozattervezetet, amely szerint egy éven át havonta 900–1400 lejes lakbértámogatásban részesítik azokat a rászorultakat, akik megfelelnek a szociális védelemre és a társadalmi marginalizáció megelőzésére vonatkozó törvények előírásainak.

Lakbértámogatásban részesülnek azok a 26. életévüket be nem töltött fiatalok, akik a megyei gyermekvédelmi igazgatóság kötelékéből származnak, és havi nettó jövedelmük nem haladja meg az 1500 lejt; azok az egyedülálló személyek és családok, akik rendelkeznek kolozsvári lakhellyel vagy tartózkodási engedéllyel, és szerepelnek a szociális védelmi igazgatóság nyilvántartásában, és személyenkénti havi nettó jövedelmük nem haladja meg a 783 lejt, illetve 1500 lejt az egyedül élő személyek esetében;  a családi erőszak áldozatai, akik szerepelnek a szociális védelmi igazgatóság nyilvántartásában,  és személyenkénti havi nettó jövedelmük nem haladja meg az 1500 lejt. Egy másik kritérium, amit figyelembe vesznek, hogy a kérelmező vagy annak nagykorú családtagja nem adott el lakást az elmúlt 1, évben; a lakbértámogatás benyújtását megelőző 24 hónapban a kérelmező rendelkezett kolozsvári lakhellyel stb. Az igénylőknek iratcsomót kell benyújtania a polgármesteri hivatalba, amelynek többek között tartalmaznia kell a lakásbérleti szerződés iktatásának bizonyítékát a pénzügyigazgatóságnál. Az iratcsomó megvizsgálása után a polgármesteri hivatal szociális védelmi ügyosztályán felmérik a kérelmező helyzetét, és döntenek a kérés elfogadása vagy elutasítása mellett. Az igénylők helyzetét pontozzák, és a megszerzett pontszámtól függően döntenek a 900–1400 lej közötti támogatás odaítéléséről. Az egyéves támogatást meghosszabbíthatják 24 hónapra, ebben az esetben a második évben a kezdeti támogatás 75 százalékát kapja az igénylő.
Elveszti jogosultságát az a munkakereső támogatott, aki visszautasította a megyei munkaerő-elhelyezési hivatal által felajánlott két állásajánlatot, vagy a támogatás odaítélésétől számított 60 napon belül nem bizonyítja, hogy személyazonossági igazolványába bejegyezték ideiglenes tartózkodási helyként az új lakhelyét. Egy ingatlanra csak egy kérést lehet leadni.

 


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Babérkoszorús örökség: családi ...
Egyenesbe kerülhet a kerékpárutak ...
Egy hét múlva kihirdetik a DiscoverEU ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • A vádlottak padján
  • VIDEÓK - Magánház égett le Szászfenesen
  • A diplomátlan elit
  • Megnövelték a gyermekpénzt az RMDSZ ...
  • Szülő numeró 3