Lajstrom
Vissza

Lajstrom

Elnézem a Budapesten megjelenő Figyelő által megjelentetett listát: a „zsoldosok” névsorát. Akikre ezentúl úgy lehet majd rászólni: te, Soros-bérenc, vagy még stílusosabban: spekuláns-csatlós.

Az összegzés igénye, hogy tudd, ki az ellenfeled/-séged, nem új keletű. Előzetesként ott a kuláklista (nagyanyám mesélte, amint éjszaka mentették ki Aranyosgyéresről Szentmihályra egyik mostohatestvére gabonáját, mielőtt az elvtársi brigád megérkezett volna padlásseprésre kigyúrt izomzattal).

Magyarországi előfutár a B-listázás, amikor 1945–47 között politikai tisztogatást hajtottak végre „az államháztartás egyensúlyának érdekében”. Az akkori honvédség kötelékéből így távolítottak el mintegy 15 ezer embert. Lajstromba vették a volt keleti blokkból kitiltottakat is, hogy az országhatárnál könnyűszerrel ki tudják szűrni a veszélyes elemeket. De listát kaptak a Bukarestben „vendégeskedő” bányászok is, hogy hamarabb ráleljenek az ellenzéki pártok székhelyeire, szerkesztőségeire, politikusainak lakhelyére. Van friss példa is a számbavételre: Trump ötlete, hogy listázzák a muszlimokat az informatikai óriáscégek, 2015-ös datálású. Ennél még ropogósabb esetről adnak hírt tavaly novemberében a The Moscow Times munkatársai. A vlagyimiri terület oktatási osztálya emlékeztetőt küldött az iskoláknak, arra utasítva a tanárokat, hogy jó minőségben fotózzák le, majd listázzák az ellenzéki tüntetéseken megjelent gyerekeket. A levél arra szólítja fel az oktatókat, szolgáltassanak információkat „a rendszeren belüli és a rendszer részét nem képező ellenzék” ténykedéseiről. Sőt, azt is elvárják a tantestület tagjaitól, hogy a tiltakozók képeit töltsék fel egy nyílt weboldalra, amelyet az akkor még a választási kampányból ki nem tiltott Alekszej Navalnij – Putyin legvehemensebb és legnépszerűbb ellenjelöltjének – lejáratására hoztak létre.

Elnézem a listát: meg az önként sor(o)sközösséget vállalók egyre dagadó jegyzékét, az „ellenlajstromot”. Ha nem egyéb, de újabb sajtótájékoztatóra kényszerülnek az illetékesek, hogy korrigálják kijelentésüket, miszerint kétezren állnak a tőzsdeguru szolgálatában. (Egyre nehezebb feladat lesz megfigyelésük, íme a frissen alakuló kabinet első kemény erőpróbája).

Elnézem a listát, amit az ígéretes történészi pályát közéleti szereplésre felváltó szakember patronálta lap megjelentet. Hevenyészettsége, hogy már évek óta halott nevek keverednek lélegző hús-vér emberekkel, arra enged következtetni, hogy sebtében állították össze, a nyolcadikai eufória hullámtaraján egyensúlyozva; amennyiben nem, és csőre töltve várta, hogy elsüssék, akkor meg még aggasztóbb a történet.

Elnézem a listát, de nem ­áltatom magam: a lajstrom ­összetételét firtató kritika álságos pályára tereli a diskurzust. Mert ez a névsor pusztán a léte révén a félelemkeltés előszobájába szóló belépő, nem egyéb. A lista irányába nézek, akár mögéje is, ha úgy tetszik, több mint aggódó tekintettel Budapest felé.  

 

 


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

In memoriam Práda Jánky Ilona (1933 ...
Török választások - Erdogan győzelmét ...
Szavakon az emlékezet*

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ