Kutatók vonultak utcára Kolozsváron
Vissza

Kutatók vonultak utcára Kolozsváron

Megközelítőleg százan, tudósok és szimpatizánsaik, vonultak fel szombat délelőtt Kolozsvár utcáin a tudományos munka fontosságát hangsúlyozva a Föld-napján. – Nem engedhetjük meg azt a luxust, hogy továbbra is hallgassunk. Minden kormány megígérte, hogy a bruttó hazai termék 6 százalékát oktatásra, 1 százalékát pedig a tudományos munka támogatására fordítja, de ígéreteik közül egyet sem tartottak be. A tudománynak többet kell jelentenie szaklapok publikációinál és laboratóriumi munkánál, közvetlenül a közösséghez kell szólnia – fogalmaztak a felvonulás résztvevői. Mihai Miclăuş kutató, a tüntetés egyik szervezője szerint a tudomány a társadalom fejlődésének egyik fő motorja, a tudósok eredményeire támaszkodva, a hatóságoknak megoldásokkal kell előállniuk a társadalom problémáira. – Az egyetemek alulfinanszírozása az oktatás minőségi gyengülését vonja maga után – hangsúlyozta a kutató.

– Az alapkutatás is nagyon fontos az alkalmazható kutatás mellett, amely jelenleg hangsúlyosabb szerepet kap. Olyan is előfordul, hogy a kutatók nem tudják, kapnak-e a következő hónapban fizetést. A rangsor végén kullogunk az oktatásra fordított pénzalapok tekintetében az Európai Unióban – mondta még el Mihai Miclăuş. – Stabil kutatói rendszert kell létrehoznunk. Jelenleg a kutatók többségének évente 3-4 havi munkáját támogatják, annál az intezménynél is így működik, ahol én is dolgozom. A pénz többi részét magadnak kell összegyűjtened az állami versenyeken, amelyeket mostanában egyre ritkábban szerveznek meg – részletezte a kutatók nehézségeit. Így nem meglepő, hogy a leggyakrabban skandált kiáltás a „Több pénzt a kutatásfinanszírozásra!” volt a felvonuláson.

A demonstrációt az Ad Astra Egyesület szervezte, partnerségben a March for Science globális rendezvénnyel. A Séta a Tudományért felvonulást 500 városban szervezték meg a világ számos pontján, célja a tudomány társadalmi szerepének hangsúlyozása.

(Fotó: Rohonyi D. Iván)


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Eurovíziós Dalfesztivál: Hollandia ...
Korrupciós botrány miatt felbomlott az ...
Az Erdélyi Gazdaságfejlesztési Program ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ