Kulturális-oktatási központ épül Kolozsváron és Nagyváradon – a temesvári magyar ház végleg elveszett?
Vissza

Kulturális-oktatási központ épül Kolozsváron és Nagyváradon – a temesvári magyar ház végleg elveszett?

Egyik szemünk sír, a másik nevet. Joggal örülhetünk annak, hogy erdélyi jelentőségű művelődési és tudományos központot hoz létre Kolozsvár belvárosában és a nagyváradi Sonnenfeld-palotában az Iskola Alapítvány. Ez talán némi vigasztalást hozhat azért a szomorú hírért, ami Temesvárról érkezett: megszabadulna a magyar intézményektől és szállodát hozna létre az 1930-ban a bánsági magyarok által építtetett temesvári magyar házban az épület tulajdonosa.

Borítókép: A Minerva székháza Kolozsváron, a Brassai utcában, a két világháború között (Adrian Giurgiu fotóhagyatékából) Forrás: MINERVA.ORG.RO

 

Szállodát akar a temesvári magyar házból a tulajdonos

Kezdjük a szomorú hírrel. Megszabadulna a magyar intézményektől és szállodát hozna létre a temesvári magyar házban az épület tulajdonosa – közölte a Heti Új Szó temesvári hetilap, amelynek szerkesztősége az épületben működik.

A város szívében álló ötszintes épületet Trianon után közadakozásból építtette, és az erre a célra létrehozott Magyar Ház Részvénytársaság tulajdonaként telekkönyveztette a bánsági magyarság. Az 1930-ban átadott épület azonban csak rövid ideig adhatott otthont a magyar intézményeknek. A kommunista diktatúra idején államosították, a pártsajtó szerkesztőségeit költöztették bele, és a kommunizmus bukása után sem szolgáltatták vissza, a visszaigénylési pereket az igénylők elvesztették. Egy 1990-es elnöki rendeletnek és egy későbbi bírósági ítéletnek megfelelően azonban az épület első emeletén maradhatott a Heti Új Szó szerkesztősége, amely egyik fenntartójának, az RMDSZ megyei szervezetének is irodát biztosított a termeiben.

Marossy Zoltán, az RMDSZ Temes megyei szervezetének elnöke az MTI-nek elmondta: az elmúlt napokban a polgármesteri hivatal közvitára bocsátotta, hogy mélygarázst építene a telekre, amelyen az épület is áll. Marossy úgy vélte: ez annak a cégcsoportnak az érdeke, amely megszerezte az épület tulajdonjogát, és amely hónapok óta próbál megállapodni a Heti Új Szó szerkesztőségével és a magyar szervezetekkel az emelet átadásának a feltételeiről.

Marossy Zoltán kijelentette: a bánsági magyarságnak be kell látnia, hogy a magyar ház elveszett, de azt is hozzátette, hogy nem fogják olcsón adni a bőrüket. Meg fogják kérni az árát annak, hogy távozzanak a bánsági magyarság számára szimbolikus jelentőséggel bíró épületből.

A bánsági magyarságnak be kell látnia, hogy a magyar ház elveszett

Kolozsváron a JZSUK mögött, Nagyváradon a Sonnenfeld-palotában

Néhány száz kilométerrel odébb jó hírek teremnek. Erdélyi jelentőségű művelődési és tudományos központot hoz létre Kolozsvár belvárosában és a nagyváradi Sonnenfeld-palotában az Iskola Alapítvány, amelynek ingatlanberuházását 2018-ban a magyar kormány 4,082 milliárd forinttal támogatta.

Közösségi tér lesz Kolozsvár szívében

Az Iskola Alapítvány Kolozsváron a Minerva Egyesület Brassai Sámuel utca 5. szám és a Dávid Ferenc utca 4. szám alatti, 1320 négyzetméter területű telkét (a János Zsigmond Unitárius Kollégium mögött) és a rajta álló öt, részben lelakott, részben pedig romos épületingatlant vásárolta meg 2018 elején  írta közleményében az RMDSZ.

Ezen a területen lesz a kolozsvári központ FOTÓ: ROHONYI D. IVÁN

Az Iskola Alapítvány célja a visszaszolgáltatott közösségi ingatlanvagyon hasznosítása. Az épületekben erdélyi jelentőségű művelődési és tudományos központot hoz létre, amelyekben a tervek szerint olyan közösségi terek kapnak helyet, amelyek az erdélyi és a kolozsvári magyar tudományos és kulturális jelenlét erősítéséhez hozzájárulnak.

Terveik között az egykori Minerva rehabilitált és megnövelt lakfelületű ingatlanjaiban olyan kulturális funkciók létrehozása szerepel, mint például kortárs képzőművészeti kiállítótér, műterem, vendégszobák, archívum, alternatív oktatási helyszín, kávézó, irodák és konferencia-rendezvényterem. A kolozsvári projekt költségvetése 1,612 milliárd forint.

A Szigligeti színház palotáját vették meg Nagyváradon

Nagyvárad belvárosában az utolsó eladó szecessziós palota, az 1911 és 1913 között épült Sonnenfeld-ingatlan tulajdonjogát szerezte meg az alapítvány 2018 decemberében. A magyar épített örökség szerves részét képező ingatlan egy 2283 négyzetméteres telken, összességében több szinten közel 5 500 négyzetméter bruttó összfelülettel rendelkezik.

A tervek szerint egy önálló, a teljes közösséget összefogó, egységes kulturális civil teret hoznának létre, amelyben a már ott működő Szigligeti Színház és a hozzá tartozó intézmények mellett könyvtár, előadótermek, kiállítótér, pedagógusi és kulturális egyesületi irodák kapnak helyet. A Nagyváradon megvalósuló Magyar Ház biztosítja a működéshez szükséges stabilitást a helyi magyar kulturális szervezetek számára. A nagyváradi program költségvetése 2,47 milliárd forint.

Nagy Zoltán Levente, az Iskola Alapítvány elnöke elmondta, a két program megvalósulása jelentősen hozzájárul az erdélyi magyar kulturális élet fenntartásához, fejlődési lehetőséget biztosít sokak számára. „A magyar kormány támogatása révén két olyan erdélyi nagyvárosban sikerül kulturális központot nyitnunk, amelyek a történelem során az erdélyi kultúra fellegvárának számítottak. Ezt az örökséget visszük tovább, valósítjuk meg és hagyjuk hátra a jövő nemzedéknek” – hangsúlyozta az alapítvány elnöke.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

A közösség szolgálatába állítják a ...
Edi Iordănescu második CFR-kalandja ...
Egy dollárért hozat kőzetmintát a ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ