Különsáv a közszállításnak: káosz és gyorsabb utaskiszolgálás
Tanácsokat, ötleteket, kritikákat vár a kolozsvári városháza
Tanácsokat, ötleteket, kritikákat vár a kolozsvári városháza
Vissza

Különsáv a közszállításnak: káosz és gyorsabb utaskiszolgálás

Tempósabb közszállítás, alacsonyabb üzemanyag-fogyasztás a buszok esetében, ezzel csökkenő környezetszennyezés – íme néhány jelentős előnye annak, hogy a közeljövőben Erdély fővárosában nagymértékben kibővítik a Kolozsvári Közszállítási Vállalat autó- és trolibuszai számára elkülönített közlekedési sávok hálózatát. A javaslatot azonban előbb közvitára bocsátják, erről döntött tegnap a kolozsvári közlekedésrendészet, a városháza és a tömegközlekedési vállalat szakembereiből álló bizottság. A grémium a Műegyetem oktatója, Filip Nicolae – és terjedelmes csapata – által hónapokon keresztül végzett közlekedési tanulmány következtetéseit vitatta meg. Ennek értelmében külön közlekedési sávot vezetnének be a Szentpéteri templomtól a polgármesteri hivatal főépületéig. A közszállítási vállalat és a Műegyetem szakembereinek számításai szerint a menetidő 10–15 százalékkal csökkenhet az érintett útszakaszon, de az intézkedésnek vannak hátrányai is.

Még a szakemberek között sincs egyetértés afelől, milyen hatása lesz annak, hogy az elkövetkező időszakban különsávon közlekednek majd az autó- és trolibuszok a Mărăşti tér és a belváros között. Egyesek kétségbe vonták a Kolozsvári Polgármesteri Hivatal illetékesei által átfogó tanulmány elvégzésére felkért szakemberek adatait, amelyeket több hét leforgása alatt gyűjtöttek be, mások pedig arra hívták fel a figyelmet: a külön­sáv bevezetése közlekedési káoszt eredményez majd. Az észérvek és a tudományos módszerekkel eszközölt adatgyűjtés, illetve az ezek alapján levont következtetések végül meggyőzték a legszkeptikusabb szakembereket is: feltétlenül szükség van arra, hogy kelet–nyugat irányban is (Szentpéteri templom–Unió/Memorandumului utca) a közszállítási járművek külön sávon közlekedhessenek.

Emil Boc polgármester – egyben ülésvezető – hangsúlyozta: több tanulmány készült, ebből választották ki a legjobbat. A közlekedésrendészeti bizottság ezért elfogadja azt, majd két hét leforgása alatt begyűjtik a lakosság észrevételeit, eszközlik az esetleges módosításokat, majd közvitát szerveznek – amihez szintén bárki hozzászólhat –, aztán pedig a bizottság, majd a Kolozsvári Városi Tanács elfogadja a végleges és életbe léptetendő változatot.

– Célunk az, hogy ráébresszük a gépkocsivezetőket arra, hogy inkább a közszállítást használják. Arra törekedtünk, hogy az autós forgalmat csupán 3–5 százalékban, a gyalogosokat és bicikliseket pedig egyáltalán ne érintse hátrányosan a külön közlekedési sáv bevezetése. Lényeges változás, hogy a Szentpéteri templomtól az Unió/Memorandumului utca végéig teljes mértékben megszűnik az úttesten, azaz járdaszegély közvetlen közelében történő parkolási lehetőség – vázolta Filip Nicolae, a Kolozsvári Műszaki Egyetem oktatója.

A Béke/L. Blaga tér így is zsúfolt, egyelőre nem merték erre terelni a Mócok útja forgalmát.
Fotó: ROHONYI D. IVÁN

A tanulmányt koordináló szakember közölte: az 1,6 kilométer hosszúsági szakaszon felszámolt parkolóhelyeket pótolják a volt katonai központ helyén létrehozott 228 hellyel, illetve a Frederic Juliot Curie utcában létrehozandó 20-szal – utóbbi utca egyébként egyirányúvá válik, így lesz lehetőség a parkolóhelyek kialakítására.

Közölte: a Szentpéteri templomtól a Főtér keleti sarkáig, vagy­is az evangélikus templomig a közlekedési sávok szélességét 3,5 méterről 3,2 méterre csökkentik, így javarészt négy sávon közlekedhetnek majd az autósok, s a buszoknak is jut 3,5 méter az úttestből.

– Újdonság, hogy sem a Pap/Párizs, sem a Konstanca, sem a Fre­deric Juliot Curie, sem pedig a Dózsa György/Regele Ferdi­nand utcába nem lehet majd jobbra térni a főútról annak érdekében, hogy a közszállítási járműveknek ne kelljen várakozniuk a manővert megtevő kisautókra. Ugyanakkor a Bocskai/Avram Iancu téren külön villanyrendőr irányítja majd a közszállítási járművek forgalmát. Kolozsvár zsúfolt város azért is, mert reggelente minden szülő az iskola kapujáig akarja elvinni gyermekét, s ugyanonnan akarja elvenni délben vagy délután. Erről sohasem tudjuk leszoktatni őket – vélekedett a közlekedési szakember.

A hallgatóságban megütközést váltott ki az, hogy az autósok nem tudnak jobbra térni majd a Dózsa György utcába. – S ha a vasútállomás fele menet véletlenül nem térek le a Postakert utcába, akkor hol lesz még lehetőségem jobbra térni? – hangzott egy kérdés a hallgatóságból. A szakember válasza: le lehet majd térni a városháza melletti Linczeg/Vasile Alecsandri utcán, végigmenni a Fürdő/Cardinal Iuliu Hossu utcán, s a Malom/George Bariţiu) utca érintésével el lehet jutni az állomásra.

Emil Boc úgy vélekedett: feltétlenül szükség van arra is, hogy a Mócok útján is külön sáv álljon majd a tömegközlekedési járművek – és taxisok! – rendelkezésére. A szakemberek megerősítették: az elkülönített részen a taxisok is közlekedhetnek majd azzal a feltétellel, hogy ne álljanak meg bárhol, s ne akadályozzák a CTP járműveinek fogalmát. – Mert egyébként nem csináltunk semmit. Ja, és az elektromos autók is használhatják majd a különsávot. Ezáltal jelezzük, hogy Kolozsvár környezetvédő város – érvelt Boc.

A különsávot műanyagból és gumiból készült oszlopocskákkal különítik el, mert sokan fegyelmezetlenek, s ráhajtanak majd a buszok és trolik sávjára – vélte Mirela Mărincean, a városháza közlekedésbiztonsági osztályának vezetője.

A városháza a 0264/984-es telefonszámon, illetve a cabinet@primariaclujnapoca.ro e-mail-címen várja a polgárok javaslatait, észrevételeit, kritikáit a napokon belül közvitára kerülő projektről.

(Borítókép: Nem tudják másképp megoldani: tilos lesz jobbra kanyarodni. Fotó: ROHONYI D. IVÁN)


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Kampányt indít a rendőrség az ...
ActiveWatch – kiosztották az ...
Asztúria hercegnője-díj – Fred ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • A vígképű lovag – Dávid Gyula ...
  • Erre költik a magyarországi támogatást: ...
  • A második bécsi döntés
  • Próbacikk
  • A kántor feladata: Isten dicsőítése