Kukac a szemben – avagy a banális könnyezés lehet egzotikum?
Vissza

Kukac a szemben – avagy a banális könnyezés lehet egzotikum?

Egyre többet hallani a globális felmelegedésről és annak nem túl kellemes következményeiről. De amíg csak hallunk róla, nem hat meg igazán. Búslakodunk, mert már nem fehér a tél, vagy talán éppen örülünk, mert nem kell olyan sokat költeni a fűtésre. Orvosként sokat hallunk a valamikor egzotikusnak számító betegségekről, amelyek kezdenek a mi vidékünkön is megjelenni.

DR. ROBU JÚLIA

Az ország melegebb megyéiben dolgozó kollegák sok olyan esetről mesélnek, amelyekkel mi itt Kolozsváron még nem, vagy csak nagyon ritkán találkoztunk. De valahogy mi is úgy vagyunk vele, hogy amíg csak hallunk róla, de nem látjuk konkrétan, addig szinte el sem hisszük, hogy létezik.

Igen ám, de az elmúlt hónapban két olyan páciens is megfordult a rendelőben, akik sajnos közvetlen szenvedő alanyai egy ilyen kórságnak: kukacok, szaknyelven paraziták voltak a szemükön.

Ezeket a férgeket bizonyos legyek terjesztik: jó szokásuk az állatok szeme környékén „legyeskedni”. Táplálkozás közben a fertőzött kutya könnyéből a légy testébe kerülnek a pici, mikroszkopikus parazitalárvák. Ott néhány hét alatt nagyobb lárvákká fejlődnek. Mikor már elég nagyok, szintén táplálkozáskor a légy testéből most már egy másik kutya szemére kerülnek. Behúzódnak a szemhéjak alá a kötőhártyazsákba, ott felnőtt egyeddé fejlődnek, és sok száz kicsi lárvának adnak életet. Ez a folyamat több hét, akár hónap.

A nagy lárvák és a felnőttek könnyel, illetve sejtekkel táplálkoznak, és persze mozgolódnak a szemhéjak alatt. Ez nyilván irritálja a kötőhártyát, innen kezdődik egy szép kis kötőhártya-gyulladás. Az állat könnyezik, esetleg dörzsöli a fejét, szemét mindenhez, amihez csak lehet. Ilyenkor jó eséllyel megsérti a szemgolyót is, ahonnan kezdődnek a komplikációk.

Érdekes, hogy ezek az esetek januárban jelentkeztek, amikor nincs is légy. De a lárváknak több hét kell, hogy felnőtt egyedekké fejlődjenek, és elkezdjenek problémákat okozni.

Mindkét esetben azért hozták a gazdik a kutyát vizsgálatra, mert már szinte egy hónapja könnyeztek, próbáltak már ilyen-olyan szemcseppet, de nem segített. Első ránézésre banális kötőhártya-gyulladásnak tűnt mindkét eset, azzal a különbséggel, hogy az egyik kutya addig dörzsölte a bal szemét, míg megsérült a szemgolyó, szaruhártya-fekélye lett. Alaposabb vizsgálódás után előbukkantak a paraziták is: a harmadik szemhéj alatt bújtak meg. Mintegy 1-1,5 cm hosszú, fehér, vékony kukacok, amelyek úgy felcsavarodtak, mint a kígyó, mikor próbáltuk kiszedni őket.

A kezelés könnyű és sikeres, de ennek feltétele a pontos diagnózis. Ha sokáig elhanyagoljuk, a kutya szó szerint sebesre vakarja a szemét, aminek viszont nagyon súlyos következményei lehetnek, akár vakság is.

Ne legyintsünk egyet, ha könnyezik a kutyánk. Ne is várjunk telefonos kezelést az állatorvostól. Ezek az esetek jó bizonyítékai annak, hogy bármilyen banálisnak is tűnik valami, nem mindig az. S az orvosok számára is tanulság, hogy ne csak a megszokott betegségekre gondoljunk, az egzotikum lassan már nem számít egzotikumnak...


EZ ÉRDEKELHETI
ÉLETMÓD ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Babérkoszorús örökség: családi ...
Egyenesbe kerülhet a kerékpárutak ...
Egy hét múlva kihirdetik a DiscoverEU ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • A vádlottak padján
  • VIDEÓK - Magánház égett le Szászfenesen
  • A diplomátlan elit
  • Megnövelték a gyermekpénzt az RMDSZ ...
  • Szülő numeró 3