Kreatívan, korszerűen tervezik a Bánffy-kastély jövőjét
Újabb uniós projektet indít a kastélyt működtető Transylvania Trust
Újabb uniós projektet indít a kastélyt működtető Transylvania Trust
Vissza

Kreatívan, korszerűen tervezik a Bánffy-kastély jövőjét

Újabb ambiciózus európai uniós projekt elindításáról számolt be kedden a bonchidai Bánffy-kastélyban tartott sajtótájékoztatón Hegedüs Csilla, a Transylvania Trust Alapítvány elnöke. Az Erdélyi Trilógia írójának, Bánffy Miklósnak rommá vált kastélyát húsz éve kezdte el restaurálni az alapítvány, s a felbecsülhetetlen értékű épített örökség megmentése, restaurálása mellett a kezdetektől alapvető szempont volt az is, hogy a történelmi teret élővé tegyék, s olyan elképzeléseket valósítsanak meg, amelyek a közösséget is bevonják, annak javát szolgálják. Az Európai Bizottság Kreatív Európa programja keretében megvalósuló, ARTECH címszó alatt zajló projektet ismertető sajtóeseményen részt vett Navracsics Tibor kultúráért, oktatásért, ifjúságpolitikáért és sportügyekért felelős uniós biztos is, aki egyértelművé tette: az EB azért támogatja a Transylvania Trust kezdeményezését, mivel céljaik teljesen egyeznek az uniós program törekvéseivel.

2004-től kezdődően a Tran­syl­vania Trust az egyetlen olyan szervezet Romániában, amely sorozatban a hetedik nyertes projektjét kezdheti el az Európai Bizottság finanszírozásával, a Kreatív Európa program keretében – emelte ki a sajtótájékoztatón Hegedüs Csilla.

Ennek a nagy uniós programnak minden fő célkitűzése fellelhető a bonchidai kastély helyreállításában, a kulturális együttműködések sokrétű kiterjesztésén dolgozó Transylvania Trust kezdeményezésében – állapította meg Navracsics Tibor. Az egybeeső törekvések sorában említette például azt az elképzelést, hogy a kultúrának olyan közösségi tevékenységi formává kellene válnia, amely a helyi közösségek boldogulását szolgálja. Másrészt, a múlt felfedezésének nem csupán önmagában álló kalandnak kell lennie, hanem értéket, teremtő energiákat is lehetne belőle meríteni. A kultúra felfedezése ugyanakkor hozzájárulhat a fiatalok jobb alkalmazkodóképességének kifejlesztéséhez, olyan készségek elsajátításához, amelyek jól hasznosíthatóak a munkaerőpiacon – részletezte az uniós biztos. – A siker titka az, hogy a Transylvania Trust pontosan ezen célok megvalósítására törekszik. Az elfogadásra váró új uniós költségvetési tervben a Kreatív Európa büdzséje várhatóan 1,85 milliárd euróra nő, úgyhogy a hasonló projektek megvalósítását a továbbiakban is támogatni fogják – tette hozzá Navracsics Tibor.

Az ARTECH-projekt lényegét annak koordinátora, Berki Tímea ismertette. Elmondta: a Transylvania Trust minden projektjének, így ennek is a kiindulópontja az épített örökség, azok a történeti értékkel bíró épületek, amelyek jelentéshordozók a közösség számára. Az alapítvány szakembereinek meggyőződése, hogy a kortárs művészetek képesek kapcsolatot teremteni az épített örökség múltja, és a koronként változó jelentései között. Arra törekednek, hogy az A kategóriás műemlékként nyilvántartott Bánffy-kastélyt helyreállítsák, életre keltsék, és a kortárs művészetek középpontjába állítsák.

Az ARTECH kétéves lefutású projekt, amelyet a Transylvania Trust bonyolít le, és négy, különböző országban tevékenykedő szervezet együttműködésében valósul meg. A spanyolországi Commarca del Maestrazgo, az albániai Gjirokastra Foundation, és az ukrajnai Archikidz partnerségében nemzetközi együttműködésen alapuló alkotómunka zajlik majd, több helyszínen. Az ARTECH címszó a művészet, újrafelfedezés, hagyomány, eklektikus, kortárs szavak (angol nevének) kezdőbetűiből állt össze, egy H-val megtoldva, amely a művészeti kifejezésmód és az alkalmazott technológiai kivitelezés összekapcsolására utal. A 380 ezer eurós összköltségvetésből 200 ezer euró érkezik uniós forrásból, a fennmaradó részt a partnerintézmények állják. 
A projekt keretében szakmai műhelyeket, workshopokat szerveznek a kulturális és kreatív szereplők számára, ugyanakkor gyermekprogramokat, kreatív alkotótáborokat tartanak majd ukrajnai és spanyolországi helyszíneken, illetve az albániai Gjirokastrában és a bonchidai Bánffy-kastélyban. Az első évben alapvetően tanulás, tapasztalatcsere, koncepciók kidolgozása zajlik majd. A projekt második évében bővül a tevékenységek köre, s minden partnerországban felhívást intéznek művészek, kézművesek, szakemberek, egyetemi hallgatók, diákok számára, hogy a kidolgozott koncepciók mentén alkossanak. A bonchidai kastélyban a közös alkotómunka eredményeként létrehozzák majd az úgynevezett Experience Room-ot (A megtapasztalás szobáját), amelyben újmédiás technológiákkal elevenítik majd fel a hely emlékezetét. 
A projekt tevékenységei alapvetően a fiatal alkotóművészek, kézművesek, képzőművészeti, építészeti egyetemi hallgatók, általános és szakiskolai diákok, műemlék- és örökségvédelmi szakemberek részvételével valósulnak majd meg – összegezte Berki Tímea. Az eredményeket utazó kiállításon mutatják majd be az Európai Parlamentben, a Román Kulturális Intézet madridi, berlini és budapesti központjaiban, de elkészül az alkotótáborok katalógusa, s egy kézikönyv is kulturális szereplők számára. Az ARTECH kreatív és innovatív módon szándékszik (újra)értelmezni és népszerűsíteni az európai kulturális örökséget, a művészeti ágak és mesterségek, az új technológiák közelítése által. 2017-ben egyébként a Transylvania Trust hasonló projektet zárt, az idei tevékenységek során átadják a szerzett tapasztalatokat az ukrán és albán partnereknek, s újabb örökséghelyszíneket aktiválnak, keltenek életre.

Újságírói kérdésre válaszolva Hegedüs Csilla elmondta: a kastély restaurálására 2001-től kezdődően semmilyen támogatást nem kaptak a román államtól. A restaurálást a magyar kormánytól kapott, 950 ezer eurós hozzájárulás révén folytathatják; a főépület esetében főként állagmegőrzést, stabilizálást végeznek, illetve helyreállítják a neogótikus épületszárnyat. A kastély teljes felújításához még 6-7 millió euróra lenne szükség.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Bajnokok Ligája: a Ferencváros 55 év ...
Táblagépeket ajánlott fel Kolozs megyei ...
Más módszerrel kell tanítani és tanulni ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ