Közösségi összefogással a szamosújvári Három grácia szoborcsoport felújításáért
Az archív fotón még együtt a három grácia
Az archív fotón még együtt a három grácia
Vissza

Közösségi összefogással a szamosújvári Három grácia szoborcsoport felújításáért

Szamosújvár szép sétaterének a közepén kerek szökőkút áll, figyelemre méltó, de főleg jobb sorsra érdemes szoborcsoporttal – pontosabban már csak egy szoborral. Ugyanis a Három grácia néven ismert alkotást 2010-ben durván megrongálták, a három női alakból kettőt letörtek, csupán két lábdarab maradt a helyükön: azóta így áll ez a híres alkotás, a vandalizmus és nemtörődömség bizonyítékaként. Szervátiusz Tibor szobrászművész 1967-ből való első köztéri munkájának a restaurálására és visszahelyezésére most polgári kezdeményezést indítottak közösen, szamosújvári lakosokként Kasza Tamás, Rotar Izabella Krisztina valamint Bereczki Tibor. Mert annak ellenére, hogy korábban alaposan és szabályszerűen előkészítették a restaurálást, megszerezve az alkotó beleegyezését is, mégsem sikerült elérniük, hogy az bekerüljön a városi tanács költségvetésébe.

Polgári kezdeményezés a Három grácia szoborcsoport (más néven “szökőkút szoborcsoport”, vagy az „ártatlanok szökőkútja”) helyi költségvetésből és közpénzekből való restaurálása és helyreállítása érdekében. 

Kezdeményezők: Kasza Tamás, Rotar Izabella Krisztina, Bereczki Tibor

Bevezető

Csupán két évvel a felújításukat követően, 2010 áprilisában a sétatéri Három grácia néven ismert szoborcsoportot ismeretlen tettesek brutális módon megrongálták és megcsonkították. A szobrok egyes részeit a Szamosból halászták elő, azóta is egy raktárban hevernek, a városvezetés figyelmét elkerülve.

A kortárs művészeti alkotás, amely egy sajátos technikával készült, az évtizedek alatt városunk szimbólumává nőtte ki magát. A szoborcsoport a kolozsvári születésű Szervátiusz Tibor - az elismert Szervátiusz Jenő fiának - az alkotása, amelyet 1963-67 között készített el, első köztéri munkájaként. A szobrászművész élete folyamán 18 nemzeti és nemzetközi elismerésben részesült a Kárpát-medence valamennyi országában, kiérdemelve a „Nemzet művésze” kitüntetést, valamint a Kossuth-díjat is.

Előkészítő lépések

2016 második felében újrakezdtem a szoborcsoport restaurálásával kapcsolatos kezdeményezéseket. Mint elsődleges feltétel, több mint egy éves levelezés eredményeképpen, megszereztem a művész úr írásos beleegyezését a munkálatok elindításának érdekében. Ezt követte Kolozsi Tibor szobrász, egyetemi docens felkeresése, hogy mint szaktekintély, aki a Mátyás szoborcsoport felújítási munkálatait vezette Kolozsváron, szemlézze a megmaradt szoborrészeket és előzetes szakmai véleményt tudjon mondani számunkra. Örömünkre elfogadta felkérésünket, hogy amikor a projekt elindul, elvállalja a restaurálás szakmai koordinációját.

Következő lépésként, munkatársaimmal forrásokat és finanszírozási lehetőségeket azonosítottunk be, amelyek erre a célra érkezhettek volna a helyi költségvetésbe. Egyetlen feltételét, hogy a szoborcsoport felújítása bekerüljön a városi költségvetés sorai köze, 2018-ban, több próbálkozás ellenére sem sikerült elérni.

Polgári kezdeményezés

A három éves tanácsosi munka tapasztalata arra engedett következtetni, hogy a siker érdekében vannak pillanatok, amikor át kell lépnünk a politikai gondolkodás határait, és megismerve a törvények adta lehetőségeinket, nekünk, szamosújvári polgároknak kell kezünkbe vennünk a kezdeményezést! Ne hagyjuk, hogy kizárólag csak a politikum döntsön, hanem tegyük lehetővé, hogy mi, a város lakói tudjuk hallhatóan elmondani, mire van szükségünk, mi fontos és konkrétan mit is akarunk. Ezeket aztán több ezer lakos aláíró támogatása mellett, átadhassuk javaslatcsomagként a helyi tanácsnak és az önkormányzati képviselőknek.

Fontos tudatosítanunk, hogy változtatásokat nem csak négyévente megszervezett választások alkalmával lehet kieszközölni, hogy nem elég az otthon biztonságából álnevek alatt megfogalmazott online kritika, mert ezekkel legtöbbször nem érünk el semmit. Igazi változtatást csak akkor ér el az ember, ha a jogi keretek adta lehetőségek mentén kezébe veszi az ügyek intézését!

A 2001/2015-ös törvény alapján, a polgári kezdeményezés akkor jut el határozattervezetként a polgármesteri hivatalba és a helyi tanácsba, ha a nyilvántartott szavazópolgárok 5%-a aláírja a hivatal titkára által jóváhagyott kezdeményező ívet, amely városunk esetében minimum 960 aláírást jelent.

Ezek alapján, meghívunk minden szamosújvári lakost, aki szeretne részes lenni a változtatási folyamatok beindításában, aki pártolója szeretne lenni városunk jelenkori történetének első polgári kezdeményezésében, s aki ugyanakkor szívügyének tekinti városunk egyik kortárs szimbólumának a restaurálást és helyreállítását, hogy írja alá jelen kezdeményezést, valamint aláírásgyűjtésével segítse a cél mielőbbi megvalósulását.

Aláírásgyűjtő helyszínek:

  • Hobby Fan (PID) bolt
  • SC. COVRIG&Co. SNC bolt
  • La căruţa - bolt
  • Piese Auto Promotor üzlet (Bobâlna utca)
  • Bless Auto üzlet (Bobâlna utca 37 sz.)

A táblázat kitöltését a személyazonossági kártya alapján kell megejteni. Aláírhatja minden, 18. évét betöltött szamosújvári lakos, vagy szamosújvári időszakos lakhatósági bizonyítvánnyal rendelkező személy.

A szobrok egyes részeit a Szamosból halászták elő, azóta is egy raktárban hevernek


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Sporthírek röviden
A kormány a mandátumát kockáztatva akar ...
Mintagyűjtemény Kalotaszegről

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ