Közösséget teremt, példát mutat a Dési Civil Műhely
Vissza

Közösséget teremt, példát mutat a Dési Civil Műhely

Szamos mente régióban kevés olyan rendezvényt szerveznek, amely lehetőséget teremtene a szórványban élő fiatalok találkozására, ismerkedésére. A Dési Civil Műhely ezért is igyekszik erejéhez mérten felvállalni a dési és Dés környéki magyarság gondjait, különös tekintettel az ifjúságra és oktatásra.

A civil műhely tagjai szükségesnek érzik a magyar fiatalok közösségi életbe való bevonását, amelynek igényét már zsenge gyermekkorban ki kell alakítani, hiszen az aktív fiatalból válhat tevékeny felnőtt.

Az elmúlt év is gazdag volt munkásság szempontjából a műhelynek. Otthonunk Európa címmel szerveztek programot elsősorban azoknak a fiataloknak, akik vagy gyermekprogramok szervezésébe kapcsolódtak be, vagy maguk is részt vettek valamilyen gyermekprogramon, amelyet példamutató felnőttek szerveztek. A tavaly május 20-ára időzített esemény színhelye Kolozsvár volt, ide gyűjtötték össze azokat a fiatalokat, akik közösségépítő munkájukkal, tanulmányi eredményeikkel kitűntek. A június 1. és 13. között Désen megszervezett V. Otthonunk Európa egyik célja volt tudatosítani és elmélyíteni a résztvevőkben, hogy helyük van Európában, Romániában, nemzeti kisebbségként is. A rendezvény célközönsége elsősorban a 12–15 éves korosztály volt, de megszervezésében 15-20 fiatal is részt vett, akiknek önkéntes munkáját csapatépítő kirándulással jutalmazták meg Kolozsváron, 2017. december 17-én.

A III. Mezőség Kupát tavaly októberben szervezték Felőrben. A rendezvény célja volt a 15–35 éves korosztály körében tudatosítani a mozgás fontosságát, és erősíteni a csapattagok egymás közti, és a régió csapatai közötti kötelékeket. A XII. Dési Diáknapokat 2017. szeptember 19–22. közöttre időzítették Désen. 2017. október 22-én pedig megemlékeztek az 1949-es és 1956-os eseményekről. A Barátság Kupára 2017. október 27-én nyílt alkalom Árpástó településen. Az életem regénye című rendezvénysorozattal a Dési Civil Műhely olyan embereket mutatott be a fiataloknak, akik példaképpé válhatnának. Egyik ilyen alkalommal Dénes Elemér mesélt az életéről.A III. Mezőség Kupát tavaly októberben szervezték Felőrben

A környék és Dés oktatási problémáinak megoldására Iskolabusz Programot indítottak be 2015-ben a magyar kormány támogatásával. A 2017/2018-as tanévben a Dési Iskolabusz Programnak köszönhetően napi rendszerességgel felőri, rettegi, bacai, kozárvári, szentmargitai, lonkai, árpástói, désaknai, rózsahegyi gyerekeket szállítanak Désre. Emellett heti rendszerességgel magyar­décsei és vicei bentlakó gyerekeket fuvaroznak a dési iskolába. Továbbá gondoskodnak a bálványosváraljai és szász­nyíresi gyerekek iskolába szállításáról is. Az Iskolabusz Program összesen 95 diák Désen való továbbtanulását biztosítja.

Szintén a 2017-es eredmények közé sorolható, hogy 2017 februárjától a Dési Magyar Ház (N. Iorga 6. szám) hivatalosan a Dési Civil Műhely tulajdonába került, ezzel sikerült az évek óta húzódó tulajdonrendezési problémát lezárni.

Közösségteremtő és identitásmegörző tevékenységüket nem végezhetnék ennyire eredményesen támogatók nélkül; tavaly a Bethlen Gábor Alap 490 ezer forintos, és a Communitas Alapítvány 31 ezer lejes támogatására alapozhattak.

A civil műhely tevékenységeivel remélhetőleg sikerül a Dés környékén élő magyarságot homogénebb közösséggé kovácsolni, mert ebben rejlik a településen élő magyarság megmaradása.  

Gózner Károly


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Jó hír: pénteken nem lesz tanítás ...
VIDEÓINTERJÚ - ET Parlamenti Közgyűlés ...
Újítás és hagyomány a Román Operában

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • Tanügyminiszter: lehessen megbuktatni ...
  • Még nincs vége
  • Lehullt a vakolat az Első Magyar ...
  • Új vezetősége van az RMDSZ kolozsvári ...
  • Futóverseny