Közös elnök- és miniszterelnök-jelöltet ígér az USR és a PLUS
Barna és Cioloș együtt képzelik el a jövőt
Barna és Cioloș együtt képzelik el a jövőt
Vissza

Közös elnök- és miniszterelnök-jelöltet ígér az USR és a PLUS

A következő két hétben dől el, hogy ki lesz a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR), illetve a Szabadság, Egység és Szolidaritás Párt (PLUS) közös államfőjelöltje - jelentette be szombat este Dan Barna, az USR elnöke. Pártja Barnát javasolja erre a feladatra. A PLUS ugyancsak szombaton tartotta országos elnökségi ülését, amelyen úgy határoztak: a tagság július 22-27 között elektronikus szavazás útján dönthet majd arról, hogy ki legyen a Dacian Cioloș vezette politikai alakulat államfőjelöltje. Vélhetően az USR-s és a PLUS-os jelölt közül kerül ki a közös államfő, illetve miniszterelnök-jelölt.

Kifejtette: az USR-PLUS hosszútávú célkitűzése, hogy 2020-ban kormányra kerüljön.

Barna megerősítette: a két alakulat államelnök-jelölt - miniszterelnök-jelölt kettőssel vág neki a választási kampánynak.

Újságírói kérdésre válaszolva azt mondta, hogy a szövetségnek „normális kapcsolata van” a Nemzeti Liberális Párttal (PNL), és az a cél, hogy az államelnök-választás második fordulójában a polgároknak a PNL jelöltje, Klaus Iohannis és az USR-PLUS jelöltje közül kelljen hogy válasszanak.

Kifejtette: egyelőre nem merül fel az USR és a PLUS fúziójának lehetősége.

Az USR szombati kongresszusa úgy döntött, hogy Dan Barna pártelnököt indítja államfőjelöltnek az őszi államelnök-választásokon. Az elnökjelöltségért zajló belső választásokon még Mihai Goţiu, Dragoş Dinulescu és Dumitru Stanca indult.

Összesen 492 szavazatot adtak le, amelyekből 26 érvénytelen volt. Dan Barna 324 szavazatot kapott, Mihai Goţiura pedig a kongresszuson jelen lévő 134 küldött voksolt. Dumitru Stanca 5, Dragoş Dinulescu pedig 3 szavazatot kapott. 

 


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Munka a koronavírus-járvány idején: ...
Eugen Teodorovici a PSD elnöke akar ...
Ciprian Deac a CFR 1907 gólkirálya

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ